Zeven tips voor het rijden in storm en met harde wind

Stormschade 28 oktober 2013

In Nederland waait het vaker hard. De stormen krijgen zelfs namen! Op de weg heb je ook last van de stevige wind. We geven je tips voor het rijden in storm en met harde wind.

Het rijden in een storm hoeft overigens helemaal niet moeilijk te zijn, je moet je aandacht er wel bijhouden. AutoWeek geeft tips om goed op je bestemming aan te komen.

Houd meer afstand

Als je in een storm rijdt, of het waait hard, dan kan je voorligger iets onverwachts doen. Of er ligt iets op de weg. Zorg meer afstand te houden zodat je beter kunt reageren. Geef ook fietsers, bromfietsers en motorrijders meer ruimte, zij kunnen gemakkelijker onverwachte bewegingen maken als je er voorbij rijdt.

Pas je snelheid aan

Het ligt in het verlengde van het afstand houden: ook de snelheid moet je aanpassen bij het rijden in storm en harde wind. De weg lijkt wellicht veiliger maar de kans dat iets onverwachts gebeurt is groter. Als je minder hard rijdt, dan ben je daarop voorbereid.

Bereid jezelf voor op onverwachte bewegingen

Houd tijdens het rijden in een storm het stuur goed vast maar blijf flexibel. Dat is de beste manier om bijvoorbeeld het wegvallen van de zijwind (of juist het weer voelen) als je voorbij een vrachtwagen, gebouwen of geluidswal rijdt. Ook op een brug of viaduct zul je meer last hebben van windvlagen. Houd daarom ook afstand als je een vrachtwagen, bus of aanhanger passeert met harde wind.

Heb je een hoge auto, zoals een SUV, busje of een aanhanger? Wees dan extra voorbereid op plotselinge zijwind die ineens greep op je auto krijgt.

Rijden in storm: let op regen

Tijdens een storm regent het vaak ook en soms komt het hemelwater met bakken naar beneden. Zorg er dan voor dat je goed zicht houdt en ook hier weer: pas de snelheid aan en houd afstand. Bij veel water op de weg moet je ook rekening houden met slecht zicht door opspattend water. Aquaplaning kan hier eveneens om de hoek kijken.

Rijd met licht voor betere zichtbaarheid

Steeds meer auto’s hebben standaard dagrijverlichting die ervoor zorgt dat je beter zichtbaar bent. Rijd je met harde wind, dan is het goed om met dimlicht te rijden. Dan ben je beter zichtbaar voor andere weggebruikers.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Parkeer niet onder een boom

Het mag vreemd klinken maar kies als het even kan een parkeerplaats uit die niet onder een boom ligt. Dan voorkom je dat je auto wordt getroffen door vallende takken of erger nog, een hele boom die omwaait. Voor schade door natuuromstandigheden moet je minstens WA Beperkt Casco verzekerd zijn maar je zit natuurlijk ook niet te wachten op het gedoe dat erbij komt kijken.

Check de bandenspanning

Met een goede bandenspanning heb je de beste grip op de weg. Je moet het eigenlijk altijd doen maar als je de weg op wilt tijdens een storm doe je er al helemaal goed aan eerst je bandenspanning te controleren. En kijk dan meteen de profieldiepte na. Immers: met een profiel van minstens 3 mm is jouw kans op aquaplaning aanzienlijk kleiner.

Rijd op een ander moment

De laatste tip, zeker bij zeer harde windstoten: moet je wel op de weg gaan? Immers: als je ook op een ander moment kunt rijden, kan dat ook veel risico schelen.