Zo kun je het beste ritsen in het verkeer

Ritsen

Het is eigenlijk heel simpel, maar in de praktijk zijn er altijd problemen. Als de rijbaan versmalt van twee rijstroken naar één, moet je ritsen om verder te gaan. Wie is de schuldige als je tijdens het ritsen in het verkeer toch een aanrijding krijgt?

Het ritsen is een kwestie van geduld, waarbij sommige automobilisten hun karakter laten zien. Toch moet je even opletten en niet te vroeg van rijstrook wisselen. Het wisselen van rijstrook moet je namelijk pas direct voor het einde van de rijstrook doen. Automobilisten die tot aan het einde rijden zijn geen voordringers, maar maken juist optimaal gebruik van de ruimte. Daar is een heel simpele reden voor: te vroeg ritsen heeft meer kans op een verkeersopstopping of file. En dat zorgt weer voor vertraging. Bestuurders op de andere rijstrook moeten weggebruikers toestaan ​​in te voegen. In ruil daarvoor mogen de bestuurders die in de rij staan ​​de rijstrookwisseling niet forceren.

Dit gaat altijd op wanneer rijstroken van twee naar één gaan, ongeacht of dit wordt voorgeschreven door bewegwijzering. Je herkent die situatie door een normale, onderbroken lijn op een weg. Rijd je langs een blokkenlijn, dan is het een in- of uitvoegstrook en moet je wel altijd voorrang geven als je daarop van richting verandert.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Wie is schuldig bij een aanrijding tijdens het ritsen in het verkeer?

Wie is er verantwoordelijk als er zich een ongeluk voordoet tijdens het ritsen? Als je van rijstrook verandert, geldt dat je extra voorzichtig moet zijn. Voordat je invoegt, moet je richting aangeven. Je moet de verandering niet forceren en er ook niet op vertrouwen dat je automatisch wordt 'binnengelaten'. Immers: als je van rijbaan wisselt, is dat een bijzondere manoeuvre en moet je in principe iedereen voorrang geven. Als er een ongeluk gebeurt, ligt meestal een groot deel van de aansprakelijkheid bij degene die van rijstrook wisselt. 

Je kunt ook op een weefvak van rijbaan wisselen. In dat geval zie je vaak dat één van de twee automobilisten naar rechts, en de ander naar links gaat. Dan zie je in de praktijk vaak een verdeling van 50 procent voor beide chauffeurs. 

Krijg je een ongeval bij het ritsen, zorg dan in ieder geval voor een zorgvuldige tekening op het schadeformulier en maak goede en duidelijke foto’s van de situatie. Dat is namelijk het enige bewijs. Zeker als er sprake is van letsel bij een van de twee partijen is het goed om deze gegevens op een goede manier vast te leggen.

Kop-staart botsingen ná het ritsen

Ben je eenmaal op de goede rijbaan beland, let dan nog steeds goed op. Vaak gebeuren dan namelijk kop-staart-botsingen omdat iemand op de rem trapt. Doordat je wellicht nog wat bent afgeleid door het invoegen, ben je daar niet op bedacht. Reageer je daar te laat op, dan rijd je wellicht tegen je voorganger aan. Erg vervelend, zeker omdat je dan toch aansprakelijk kunt zijn.