Alleen in deze situaties mag je de vluchtstrook gebruiken

Vluchtstrook (ANP) IJs krabben

Langs verschillende (snel)wegen ligt een vluchtstrook. Deze is bestemd voor hulpdiensten en normaliter moet hij daarvoor vrij blijven. We zoeken uit wanneer je de vluchtstrook wél mag gebruiken.

Die vluchtstrook ligt er normaal genomen verlaten bij. En dat is maar goed ook, omdat de hulpdiensten in geval van nood snel ter plaatse kunnen komen. Je zult namelijk zien dat áls er een calamiteit is, de snelweg onmiddellijk door een snel groeiende file verstopt raakt.

Eenvoudig: vluchtstrook gebruiken voor calamiteiten

De wet is er heel duidelijk over: je mag de vluchtstrook alleen gebruiken, als je in nood bent. Dat kan zijn doordat je pech hebt, doordat je fysiek niet goed bent of als je auto schade heeft waardoor je niet verder kunt. In alle andere gevallen is de vluchtstrook voor de hulpverleners, zodat die snel op de plaats van bestemming kunnen komen.

Alleen bij échte nood

Je moet dus echt acute nood hebben om op de vluchtstrook te stoppen, dus niet kunnen doorrijden naar een eerstvolgende afrit of parkeerplaats. Dat is de eerste check. Om bij die nood te beginnen: als kleine kinderen of oudere mensen plotseling een sanitaire stop moeten maken, dan zou je als het echt niet anders kan op de vluchtstrook kunnen stoppen. Hoewel het natuurlijk beter is een parkeerplaats op te zoeken.

Van onze partner
Waar ga je naar toe?
Bij bol.com vind je een grote keuze aan navigatie voor de auto die je snel op je bestemming brengen en om files heen leiden.

Slecht weer een reden om op de vluchtstrook te staan?

In principe is plotseling opkomend slecht weer geen goede reden om de vluchtstrook op te zoeken. Op de snelweg je snelheid aanpassen en afstand houden verdient de voorkeur. Komt het erop aan, dan zul je door de dienstdoende agent worden aangesproken maar hij zal hij je niet zomaar beboeten. Bedenk dat als je op de vluchtstrook gaat staan met slecht weer, andere weggebruikers jou wellicht niet zien. Dus zet je alarmknipperlichten aan en ga als het even kan uit de auto en achter de vangrail zitten.

Vluchtstrook wordt spitsstrook

Op veel snelwegen is de vluchtstrook een deel van de dag in gebruik als spitsstrook. Dat zie je aan de groene pijlen die dan boven de rijbaan hangen. Je kunt dan de vluchtstrook als gewone rijbaan gebruiken. Je zou de strook dan moeten gebruiken als meest rechtse rijbaan. Veel mensen lijken dat te vergeten waardoor een groot deel van de weg er relatief leeg bij ligt.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Snel langs de file

De vluchtstrook is beslist niet bedoeld om langs een file te rijden, ook niet als je daardoor wat sneller bij de afrit bent.

File op de uitvoegstrook

Soms ontstaat er een file op een uitvoegstrook van de snelweg. Wat doe je dan? Immers, op de snelweg zelf mag je niet stilstaan en invoegen tussen de auto’s op de uitvoegstrook is niet altijd gemakkelijk. Het gebeurt nogal eens dat automobilisten (die het op tijd zien) achter de uitvoegende auto’s aansluiten … op de vluchtstrook. Dit is absoluut niet toegestaan en je riskeert een boete.

Vluchtstrook (ANP) Herdenken 4 mei

Boete voor onnodig gebruiken van de vluchtstrook

Gebruik de je vluchtstrook terwijl het niet nodig is, dan kun je (in 2023) een boete verwachten van €420 als je op de vluchtstrook rijdt; en €280 als je stilstaat op de vluchtstrook zonder dat je daarvoor een goede reden hebt. 

Stop veilig op de vluchtstrook

Als je echt moet stoppen op de vluchtstrook, probeer dat dan zo veilig mogelijk te doen. Stop zo veel mogelijk rechts, als het even kan met de wielen in de berm. Niet iedereen blijft namelijk netjes op zijn rijbaan rijden. Zet je alarmknipperlichten aan en verlaat de auto. Het beste kun je met de andere inzittenden achter je auto en achter de vangrail gaan zitten. Als je auto wordt geraakt door een andere auto, dan zit je redelijk veilig.

Heb je de mogelijkheid om te kiezen waar je de auto parkeert, zorg er dan voor dat je ook gemakkelijk kunt wegrijden. Vermijd bijvoorbeeld een pilaar van een viaduct die de vluchtstrook versmalt.

Wegrijden van de vluchtstrook

Kun je weer wegrijden van de vluchtstrook, bedenk je dan dat het verkeer met hoge snelheid voorbij rijdt. Zorg dus, net als op een invoegstrook, dat je de snelheid van het overige verkeer bereikt en voeg dan in als het kan. Geef zeker richting aan en gebruik de spiegels om er zeker van te zijn dat er niemand naast je rijdt! Immers, dan kun je meteen weer terug de vluchtstrook op…