Waarom is de linker rijstrook van de Coentunnel altijd leeg?

Coentunnel (foto ANP)

Voor veel forenzen in de drukke spitsuren een doorn in het oog. De linker rijstrook van de A8 naar de A10 West is nóóit in gebruik. Ook als het druk is, blijft de linker rijstrook van de Coentunnel altijd leeg. AutoWeek zoekt uit waarom dit is.

Bij veel tunnels zie je vaker dat een rijstrook in de rustige uren is afgekruist. Ook bij de Coentunnel worden bij drukte meer of minder rijstroken gebruikt. In de spitsuren is er ook de wisselstrook die dan wordt ingezet.

Van onze partner
Waar ga je naar toe?
Bij bol.com vind je een grote keuze aan navigatie voor de auto die je snel op je bestemming brengen en om files heen leiden.

Linker rijstrook van de Coentunnel afgekruist

In de drukke ringweg van Amsterdam, de A10, zien we dat de linker rijstrook van de Coentunnel altijd leeg is. De oorzaak hiervan is al bij de ontwikkeling van de tunnel bedacht. Deze tunnel heeft namelijk 10 rijstroken. Daarvan mogen wettelijk tijdens de spitsuren acht rijstroken worden gebruikt. Daardoor kunnen 180.000 voertuigen gebruik maken van de tunnel. Buiten de spitsuren mogen zes rijstroken worden gebruikt.

Hoe zit het dan met de twee rijstroken die niet worden gebruikt? Het antwoord erop is eenvoudig: als er structureel meer verkeer komt, dan gaan ook die open. Ze liggen er nu al. Immers: het is erg duur en tijdrovend om op een later moment twee nieuwe rijstroken in een tunnel aan te leggen. Of helemaal om de tunnel ‘even’ te verbreden. Bij de aanleg van de Coentunnel is dus alvast rekening gehouden met de verdere toekomst. Het gevolg hiervan is wel dat de linker rijstrook van de Coentunnel altijd is afgekruist.

Het zal nog wel even duren voor de rijstrook open gaat. Dat gebeurt namelijk als de A7 en A8 meer rijstroken hebben gekregen. De aanleg daarvan start op zijn vroegst in 2025.

Wisselbaan Coentunnel open

Het overige verkeer wordt ‘dynamisch’ geregeld. Dat betekent dat er standaard rijstroken open zijn en in de spitsuren ook een wisselbaan bij komt. Dat gebeurt als er een hoog aanbod van verkeer is. Bij calamiteiten kan de wisselbaan ook worden ingezet. Je ziet dan wel dat er een vertraging optreedt. Het duurt namelijk 20 tot 25 minuten voordat de wisselbaan kan worden geopend. Er moet controle zijn dat de wisselbaan veilig kan worden geopend en de borden boven en langs de weg moeten worden ingesteld.