Handen op het stuur: tien voor twee of kwart voor drie? 

Handen op het stuur kwart voor drie - Nissan

Als je al langer dan twintig jaar je rijbewijs hebt, dan is de stand ‘tien voor twee’ voor je handen op het stuur er wel ingeramd. Maar zoals je bij nieuwe auto’s wellicht al hebt gemerkt heeft ‘kwart voor drie’ nu de voorkeur.

De rustpunten om je handen op te leggen zijn namelijk met nieuwe inzichten meeverhuisd naar de ‘kwart voor drie’ positie. Hoe komt dat eigenlijk?

Houd het stuur vrij voor airbag

De komst van de airbag is een van de belangrijkste veranderingen voor het gewijzigde advies. Als die luchtzak in actie komt, dan is het ‘t beste dat hij de ruimte krijgt. En dat gaat beter als je je handen op de 3 en 9 positie van de klok hebt staan. Op de ‘tien voor twee’ stand van je handen op het stuur zal deze sneller je armen raken. Instructeur Jense Hooghiemstra van de Belgische slipschool Slipway legt het zo uit: “De airbag is een grote zak, die zich bij een ongeval met een enorme snelheid zal opblazen vanuit je stuur. Zo beschermt hij je hoofd tegen een zware klap. Het probleem is echter dat die airbag bij een botsing schuin uit je stuur zal ontploffen. Als je je handen dan bovenaan het stuur hebt geplaatst, kan dat ervoor zorgen dat je handen of armen naar achter worden gekatapulteerd. En dat kan tot zware verwondingen leiden.”

Van onze partner
Ga je het interieur van je auto schoonmaken?
Bij bol.com vind je een grote keuze uit artikelen die je nodig hebt en die handig zijn, zoals microvezeldoekjes, ontvochtigers en reinigers. Kijk snel!

Zwaarder letsel door airbag

Dit bevestigde de Amerikaanse verkeersinstantie NHTSA. “Door een onjuiste plaatsing van de handen kan er ernstige letsel optreden.” Denk daarbij aan gekneusde ledematen, vingers die geamputeerd moeten worden of stukken huid die worden afgescheurd. Daarnaast kan je hand door de enorme explosie ook tegen je hoofd schieten. Dat kan leiden tot zware hersenschuddingen of gebroken neusbeentjes.

Zo houd je de handen op het stuur

Om ernstige verwondingen te voorkomen, raden specialisten overal ter wereld aan om je handen op kwart voor drie aan het stuur te plaatsen. Zet je handen dus aan de uiterste zijkanten van het stuur. Zo verminder je de kans op fysieke letsels door de airbag. “Bovendien zal je soepeler kunnen sturen, en is je zithouding zo ook automatisch beter”, zegt Jense Hooghiemstra. “Het heeft een goede reden dat fabrikanten de richtingaanwijzers en hendels voor ruitenwissers op die hoogte plaatsen. Dat is allemaal bedoeld om het je als bestuurder zo makkelijk mogelijk te maken.” 

Daarbij houd je het stuur met de vingers vast en houd je de handpalm aan de buitenrand van het stuur. De duimen leg je ontspannen op de stuurwielrand. Het mag duidelijk zijn dat het stuur bovenaan vastpakken al helemaal wordt afgeraden. Je hebt met je handen aan de bovenzijde van het stuur ook veel minder controle over je auto.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Doorgeven in plaats van overpakken bij sturen

Om dezelfde reden adviseren deskundigen, waaronder de NHTSA, om het stuur bij scherpere bochten door te geven. Mensen die langer hun rijbewijs hebben, zullen hier sneller het stuurwiel overpakken. Daarbij kruis je de armen tussen het stuurwiel en je borstkas. Maar dan dek je weer de airbag af. Als je het stuur doorgeeft, dan hoeven je armen niet voor het stuur langs te komen.