Wat is de boete in de milieuzone voor een oude dieselauto?

Milieuzone Utrecht 2500 m 2021

In verschillende steden in Nederland is een milieuzone ingesteld voor oude dieselauto’s. Met een diesel van klasse 3 en ouder mag je niet in gebieden in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Arnhem. Hoe hoog is de boete in de milieuzone als je er met een oudere dieselauto rijdt?

De milieuzones zijn duidelijk aangegeven met borden die laten zien dat er een milieuzone is, en met welke auto’s je er mag rijden. Doe je dat wel, dan kun je rekenen op een boete in de milieuzone. Alle gemeenten met zo'n zone, dus Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht, hanteren een grens van milieuklasse 4 of hoger om in een milieuzone te mogen rijden. Je kunt de milieuklasse van je auto checken via de AutoWeek Kentekencheck. Tip: als je kijkt naar een occasion, dan kun je met de Kentekencheck ook zien wat de klasse is van die auto. En je kunt meer gegevens van de auto achterhalen!

Automatische controle

De controle van de milieuzone gaat automatisch met camera’s. Die is dus praktische 100% bij het in- en uitrijden van een milieuzone. Rijd je met een oudere diesel in zo’n gebied, dan kun je een boete in de milieuzone verwachten, die komt namelijk vanzelf.

Welke boete in de milieuzone kun je verwachten?

Als je met een te oude dieselauto rijdt, dan is boete in een milieuzone in alle vier de steden gelijk. Je kunt met een personenauto een rekening van het CJIB verwachten van 100 euro, waarbij nog administratiekosten worden geteld. Dat is 9 euro. Alleen in Den Haag kun je er nog even met een waarschuwing vanaf komen, omdat de milieuzone daar kort geleden is ingevoerd. Maar dat zal ook maar een beperkte tijd zijn.

Hoe kun je een boete in de milieuzone voorkomen?

Als je met een oudere diesel rijdt, dan is er één manier om geen boete te krijgen. Dat is gewoonweg niet in de milieuzone rijden met een oudere dieselauto. Veel steden met een milieuzone hebben P+R parkeerplaatsen waar je de auto kunt neerzetten en dan met bijvoorbeeld het OV gemakkelijk in het centrum kunt komen. 

Een andere optie, zeker als je vaker in milieuzones moet komen, is toch uit te kijken naar een auto die geen beperkingen heeft. Dat kan een auto zijn met een benzinemotor, een elektrische auto of een nieuwere diesel. En daarvoor hebben we artikelen over het kopen van nieuwe auto’s of het kopen van een occasion. Je kunt natuurlijk ook kijken of private lease voor jou aantrekkelijk is. Een andere auto is wellicht een ingrijpende beslissing maar je kunt er dan waarschijnlijk toch weer een paar jaar tegen.