Is een bril gevaarlijk bij geactiveerde airbag?

AIRBAGS

Een van de belangrijke veiligheidsvoorzieningen bij een aanrijding is de airbag. Een geactiveerde airbag is er vooral om het hoofd te beschermen. Wat als je een bril hebt in zo’n geval?

De airbag wordt geactiveerd bij een aanrijding en klapt in 0,01 tot 0,05 seconde uit. Dat is sneller dan dat je met je ogen kunt knipperen. De zak komt in die tijd met 260 km/h op je hoofd af. Wat als je een bril draagt? Geeft dat dan een extra risico op hoofdletsel?

Nauwelijks beschadiging bril door geactiveerde airbag

Het Duitse Allianz Center for Technology (AZT), dat al 50 jaar onderzoek doet naar verkeersveiligheid, is ruim 20 jaar geleden met het onderwerp aan de slag gegaan. Met de wetenschap dat brildragers niet bang hoeven te zijn voor bepaalde verwondingen. In verschillende crashtests ontdekte het AZT dat de geactiveerde airbags de bril nauwelijks beschadigen en dat de bril zelden splintert of breekt. Het grootste risico is een drukpunt op de neusbrug. Daarnaast hebben veel brillen inmiddels kunststof lenzen die nog stabieler zijn dan echt glas.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Goede zithouding belangrijk

De voorwaarde voor een goede werking van een airbag en niet gevaarlijk wordt, is echter dat de bestuurders en passagiers correct zitten. Zeker als bestuurder is het dus belangrijk om je stoel goed in te stellen. Als je te dicht bij het stuur zit of als je als passagier met de voeten op het dashboard gaat liggen, riskeer je ernstig letsel.

Daarnaast is het belangrijk dat je de gordel draagt tijdens het rijden. De werking van de airbag is immers berekend op gebruik in combinatie met de veiligheidsgordel.

Groot risico bij rokers

Interessant: het AZT ziet veel grotere risico bij rokers. Als de airbag de brandende sigaret raakt, bestaat het risico op ernstige brandwonden aan het gezicht en de hoofdhuid. Ook als je een elektronische sigaret gebruikt kun je zwaar letsel oplopen als de airbag in werking komt. Als je een pijp rookt in de auto, dan kan deze met grote kracht in de keel worden gedrukt waardoor je kunt stikken.