Hierom kun je op de A1 de spitsstrook alleen richting Almere gebruiken

Wisselstrook Diemen Muiderberg 94 Foto ANP Frans Vanderlinde

Langs de A1 tussen Diemen en knooppunt Muiderberg ligt een spitsstrook. Je kunt die spitsstrook alleen richting Almere gebruiken. Hoe komt dat?

De routes tussen Amsterdam en Almere en tussen Amsterdam en Amersfoort behoren tot de drukste wegen van ons land. Langs de A1 ligt een spitsstrook. Je kunt deze spitsstrook alleen richting Almere gebruiken. Er is ook een stuk dat richting Amersfoort loopt maar dat is afgesloten. Hoe komt dat?

Veel verkeer richting Almere verwacht

Je kunt op de A1 de spitsstrook alleen richting Almere gebruiken. In de ochtenden komt er meer verkeer uit het groeiende Almere en in de avond gaan die automobilisten daar ook naar terug. Daarop is de spitsstrook ingericht.

Routes voor de spitsstrook

Je kunt in de ochtend bij Almere ter hoogte van knooppunt Gooimeer oprijden vanaf de A6 en de N702, Hogering. Er zijn dan twee keuzes om de spitsstrook te verlaten: op de A9 ter hoogte van de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal en op de A1 bij de aansluiting Diemen.

In de avond is de spitsstrook alleen richting Almere open. Je rijdt dan de spitsstrook op vanuit de A9 bij de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal en de A1 bij de aansluiting Diemen. De uitgangen van de spitsstrook vind je op de N702 en A6 bij knooppunt Almere Hogering.

Niet richting Hilversum en Amersfoort

Als je denkt de file te omzeilen door de spitsstrook te nemen richting Hilversum of Amersfoort, maak je onverwacht een lange omweg. Je kunt er dan nog steeds pas bij Almere af. Vroeger kon je namelijk vanuit het knooppunt Muiderberg de spitsstrook oprijden en afrijden. Dat is nu niet meer mogelijk. Volgens Rijkswaterstaat is de capaciteit van de A1 voldoende om het verkeer goed af te wikkelen. Daardoor is daar geen wisselbaan.

Er is wel de mogelijkheid om (alleen) bij calamiteiten, onderhoud of grote evenementen vanuit de A1 bij knooppunt Muiderberg op de wisselbaan te rijden.