Turborotonde werkt verkeer sneller af

Rotonde (Simpelveld)

Rotondes zijn niet meer uit het Nederlandse wegennet weg te denken. In Engeland zijn ze er helemaal gek van, maar aan deze kant van de Noordzee groeit het aantal ook. De turborotonde heeft een speciale plaats.

En dat is niet gek. “Rotondes zijn veel veiliger dan andere kruispuntvormen”, vertelt Erwin Bezembinder, docent verkeerskunde aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Dat komt voornamelijk doordat er maar één conflictvlak is per toerit: bij het oprijden van een rotonde hoef je in de regel alleen naar links te kijken en rijd je betrekkelijk langzaam. Het rijden van een rotonde vraagt wel wat aandacht.

Van onze partner
Waar ga je naar toe?
Bij bol.com vind je een grote keuze aan navigatie voor de auto die je snel op je bestemming brengen en om files heen leiden.

Turborotonde bekendste variant

Hoewel niemand nog opkijkt van een rotonde, is er meer om te doen dan je wellicht zou denken. Er zijn nogal wat varianten, zoals de knierotonde, ovonde, botonde en de rotorrotonde. Het zijn er zelfs meer dan we hier kunnen belichten. Een bekendere onder de alternatieve vormen is de turborotonde. Deze rotondevorm met ingebouwde voorsorteerstroken is een uitvinding van Nederlandse bodem: de eerste ter wereld ligt sinds 2000 in Zuid-Holland en werd ontworpen door Bertus Fortuijn.

Volgens de website van Dirk de Baan, een verkeerskundig adviseur met oog voor turborotondes, telt Nederland er ruim 370. Wereldwijd zijn er iets meer dan 600, dus in ons land is de rotondevorm veruit het populairst. Een turborotonde kent een aantal voordelen. Zo is de maximale verkeerscapaciteit groter en is de kruispuntvorm nog veiliger dan een reguliere rotonde. Op een turbo-exemplaar hoef je namelijk slechts te kruisen met een deel van het overige verkeer op de rotonde. Ook heb je er minder vaak last van mensen die hun richtingaanwijzer niet gebruiken bij het verlaten van de rotonde. Dat is jaarlijks bij peilingen een van de grootste en terugkerende ergernissen in het verkeer.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Nadelen rotonde

Toch is het met rotondes niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Vooral buiten de bebouwde kom vormen ze een onhandige combinatie met kruisende voetgangers of fietsers en ze nemen meestal meer ruimte in beslag dan conventionele kruispunten. Bovendien is er, anders dan bij een kruising met verkeerslichten, geen wisselende voorkeursrichting mogelijk. Dat betekent dat je, bijvoorbeeld in het geval van een evenement, niet zomaar prioriteit kunt geven aan de drukste richting. Tot slot zijn vrachtwagenchauffeurs over het algemeen geen fan van rotondes. Maar veiligheid gaat voor alles en dat maakt dat het aantal rotondes, in welke vorm dan ook, waarschijnlijk langzaam zal blijven groeien.

Rotondekunst

Van een simpel stuk gras tot veelkleurige bloemenzeeën en metershoge kunstwerken: gemeenten worden steeds creatiever met de verfraaiing van rotondes. Behalve dat ze plek moeten bieden aan de bekende pijlborden is het ook zaak dat ze het zicht belemmeren. Belemmeren ja, want het is onveiliger als een automobilist gemakkelijk voorbij een rotonde kan kijken. Als je benieuwd bent naar hoe dat zoal wordt voorkomen, kijk dan eens op rotondekunst.nl.