Provinciale opcenten over de wegenbelasting in elke provincie anders

Lamborghini op A1 Noord-Holland Laren Bussum

De motorrijtuigenbelasting die je betaalt, is in elke provincie anders. Hoe werkt het eigenlijk met die provinciale opcenten? Waar ben je het goedkoopste uit?

De motorrijtuigenbelasting ofwel mrb bestaat uit twee delen. De hoofdsom gaat naar het rijk. Dit bedrag is voor heel Nederland gelijk. Maar daar bovenop heft iedere provincie een extra percentage van de hoofdsom. En dat percentage is in elke provincie anders. In principe kunnen de provincies het geld vrij besteden. Soms geven ze een specifieke bestemming aan.

Noord-Holland

In Noord-Holland ben je spekkoper, deze provincie rekent sinds 1 april 2009 67,9% op de motorrijtuigenbelasting voor personenauto’s. Motorfietsen krijgen een vast bedrag in rekening gebracht. Daarmee is deze provincie het goedkoopste om een auto te registreren. Zeer zuinige auto’s krijgen een korting van 75% op het opcententarief.

Utrecht

De tweede plaats is voor Utrecht. 77,5% van de hoofdsom wordt voor de provincie Utrecht erbij opgeteld. De provincie past jaarlijks een stijging toe die overeenkomt met de inflatie. In 2023 wordt het percentage 79,4%.

Van onze partner
Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!

Limburg

De meest zuidelijke provincie verlangt sinds 2015 77,9% op de wegenbelasting. In 2023 stijgt het naar 80,7%. De provincie heeft daarnaast last van een groter aandeel elektrische auto’s. Daarbij worden geen wegenbelasting en ook geen opcenten geheven. Ook zijn er relatief weinig leasemaatschappijen in Limburg waardoor belastinginkomsten relatief lager zijn.

Noord-Brabant

In de provincie Noord-Brabant gaat 79,6% op de wegenbelasting naar de provincie, een stijging van 1,5% ten opzichte van 2021. In 2023 gaat het percentage naar 80,8%.

Overijssel

Als je in Overijssel woont, dan gaat sinds 2013 79,9% aan opcenten naar de kas van deze provincie. Die besteedt het aan verkeersveiligheid.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Flevoland

De provincie Flevoland heft 82,2% op de wegenbelasting. Op het totaal van de opbrengsten zien ze daar een terugloop van 8.400 auto’s in 2020. Dat komt door een daling in dat jaar van het aantal benzine- en dieselauto’s met 11.700 auto’s (onder andere lease-auto’s). Je zag ook een toename van het aantal elektrische auto’s die zijn vrijgesteld van provinciale opcenten met 3.500. Die terugloop van het aantal belastbare auto’s zorgt voor een tegenvaller van €2,5 miljoen. Dat geeft een inzicht in de gevolgen van het ‘nieuwe’ wagenpark voor de financiën van de provincie.

Zeeland

De inwoners van de provincie Zeeland hebben een voordeeltje gekregen, tenminste: relatief gezien. In 2023 bedraagt het percentage 82,3%. De jaren ervoor betaalden de Zeeuwen tijdelijk een hoger percentage provinciale opcenten vanwege de financiële situatie van de provincie.

Van onze partner
Een mooie auto naar jouw wensen rijden én met financial lease?!
Dat kan met het ruime aanbod uit Europese importauto’s! MrWheelson regelt alles met je auto en financiering of lease als je dat wilt! En je rijdt de auto van jouw keuze in enkele weken

Fryslân

De provincie Fryslân ontvangt sinds 2020 87,0% aan opcenten van de wegenbelasting. Daar zien de bestuurders ook dat het percentage energiezuinige en schone auto’s toeneemt. Tegelijkertijd loopt het aantal auto’s met een dieselmotor terug. Dat zorgt voor een verlaging van de inkomsten uit de opcenten.

Gelderland

Automobilisten in de provincie Gelderland betalen 90,6% aan opcenten aan deze laag in de overheid. Dat betekent een stijging die in relatie staat met de inflatie. In 2023 stijgt het percentage naar 93,0%.

Zuid-Holland

Ook in Zuid-Holland is een inflatiegerelateerde stijging toegepast. Het percentage provinciale opcenten bedraagt hier 91,8%. In 2023 wordt dit 95,7%. Dat komt net als in de andere provincies ten goede aan de algemene bestedingen. Zuid-Holland investeert in een toekomstbestendige economie, mobiliteit, natuur, vitale landbouw, wonen en verduurzaming van de energievoorziening.

Van onze partner
Goedkoper tanken aan de pomp?
Met UnitedConsumers kun je met korting tanken! Vraag nu de tankkaart aan

Drenthe

Het percentage provinciale opcenten voor de provincie Drenthe bedraagt sinds 2016 92,0%. Om nieuwe initiatieven te kunnen realiseren, benut de provincie Europese fondsen.

Groningen

De provincie maakt de slogan waar: er gaat niets boven Groningen. In 2023 gaat 95,7% aan opcenten van de wegenbelasting naar de provincie. Dat is het hoogste percentage. De provincie zet bij de besteding in op onderwerpen als duurzaam openbaar vervoer, nieuwe natuur, cultuur en werkgelegenheid.