Tips om geld te sparen op de Franse tolwegen

peage tol autoroute telepeage

Stijgende tolprijzen belasten je vakantiebudget. Als je van plan bent later dit jaar de Franse tolwegen te nemen, hebben we een paar trucs om minder te betalen.

Tijdens de vakantie zijn de kosten voor de Franse tolwegen vaak vrij aanzienlijk. Ook al is het hier en daar een paar euro’s, alles bij elkaar telt het behoorlijk op. De toltarieven stijgen de laatste jaren gestaag. Hoe kun je daaraan minder uitgeven?

Rijd in segmenten

De tolwegen maken snelle en ononderbroken reizen mogelijk, maar wist je dat je de tolkosten kunt verminderen door zeer kleine omwegen te maken?

Zo doe je het:

  • Verlaat de snelweg bij een afrit;
  • Ga helemaal rond op een rotonde en betaal de péage;
  • Kom dan weer terug op de snelweg.

Je kunt dit bij elke afrit doen voor maximale besparingen. De uiteindelijke tolrekening kost je aanzienlijk minder dan wanneer je tot je daadwerkelijke afrit altijd op de snelweg zou blijven. De berekening van tolheffingen op de autoroute houdt rekening met de afgelegde kilometers, maar ook met op- en afritten. Vaak zijn de kosten van een korte rit minder dan een langere. Het rondrijden van een rotonde bootst dus meerdere korte ritten na.

Neem je bijvoorbeeld de snelweg van afrit 1 naar afrit 10, dan kun je beter eerst een kleine omleiding te maken bij afrit 2 en daarna nog een bij afrit 6, voordat je jouw route op dezelfde weg vervolgt. Om je te helpen dit uit te rekenen te doen en je tolkosten effectief te verlagen, kun je hiervoor speciale websites raadplegen. De besparingen verschillen echter van route tot route. Nadelen: deze techniek kan door de gemaakte omwegen voor extra brandstofkosten zorgen. En het kost zeker wat extra tijd.

Vermijd Franse tolwegen

Dit is niet illegaal. Het enige wat je hoeft te doen is de routes te kiezen waarbij je niet de tolweg neemt. Stel dan in de navigatie gewoon in ‘Vermijd tolwegen’. Dat kan met praktisch alle navigatie-apps en losse navigatieapparatuur. Om de tol via Google Maps te vermijden doe je het volgende:

  • Open de applicatie en kies je route;
  • Klik op de knop "Opties";
  • Vink het vakje "Tolwegen vermijden" aan.

Bij TomTom (Go als navigatie-app en de losse navigatie) moet je de route laten plannen en vervolgens in het menu zoeken naar ‘Huidige route’ en dan de optie ‘Tolwegen vermijden’.

Van onze partner
Zoek je een goed alternatief voor Franse tolwegen?
Je hebt bij bol.com een ruime keus voor autonavigatie die je helpt je bestemming gemakkelijk en vlot te vinden en te bereiken!

Volg de Route Nationale

Je kunt ook de Route Nationale vaker volgen. Die loopt vaak parallel aan de autoroute. Je kunt dan ook iets eten of tanken, vaak ben je op dat gebied weer wat goedkoper uit.

Als je de tolwegen vermijdt moet je over het algemeen wel rekenen op extra reistijd. De maximumsnelheid ligt lager en je gaat door dorpen en steden heen. En soms is de route langer (dat is niet altijd het geval, een route zonder tolwegen kan soms zelfs korter zijn). Net als bij de vorige tip kun je bij een langere route ook meer brandstof gebruiken. In het drukke seizoen vermijd je dan trouwens ook vaak de files die je dan op de Franse tolwegen wél kunt tegenkomen.

Abonneer je op een elektronisch tolabonnement

Om automobilisten het leven te vergemakkelijken en tol te besparen, bieden veel concessiehouders op snelwegen 30 procent korting op het toltarief voor 20 ritten die particulieren regelmatig kiezen (bijvoorbeeld Ulys). De kosten voor dit type abonnement zijn gemiddeld € 2,50 per maand dat je het gebruikt en houdt rekening met slechts 20 ritten. Die kun je ook halen door de eerste tip toe te passen.