Fietsstraat: auto te gast. Dit moet je weten.

Fietsstraat

Je ziet ze op verschillende plaatsen: een fietsstraat. Daar heeft de fietser alle ruimte maar ook auto’s mogen er rijden. Maar de auto is er wel duidelijk te gast.

De fietsstraat is herkenbaar aan een rode tint van de stenen of het asfalt (net als een fietspad). Zo’n fietsstraat loopt meestal door een woonwijk of winkelstraat. Door de inrichting worden automobilisten ontmoedigd er te rijden waardoor deze straten rustiger worden voor langzaam verkeer (waaronder fietsers) en voetgangers.

Nederland: geen juridische betekenis

In Nederland gelden de normale regels van het RVV. Fietsers moeten dus zoveel mogelijk rechts houden en met maximaal twee personen naast elkaar rijden zonder anderen te hinderen. Soms zijn ze onderdeel van een doorgaande fietsroute, wat onder andere aantrekkelijk is voor forensen op de fiets of vakantiegangers. Strikt genomen heeft het bord ‘Fietsstraat - auto te gast’ geen juridische waarde. Er worden verschillende varianten gebruikt maar de meeste gemeentes proberen wel een soortgelijk ontwerp te gebruiken. Met extra borden kan bijvoorbeeld de maximumsnelheid worden verlaagd. Het idee is in ieder geval vaak om een rustiger straat te maken met ruimte voor de fietsers zonder gelijk een woon- of winkelerf te creëren. Dat heeft immers meer beperkingen.

Het parkeren is een aandachtspunt. Als er veel auto’s kunnen worden geparkeerd, dan zal de autoluwe functie natuurlijk minder worden.

Van onze partner
Alles wat je nodig hebt voor je fietsavontuur
Ga goed uitgerust op pad met je fiets! Je vindt bij Cube Stores ook online mountainbikes, e-bikes, kleding, onderdelen en accessoires. Dus wat je maar nodig hebt. Bestel snel!

Fietsstraat in België heeft wél status

Het concept 'fietsstraat' is wél opgenomen in de Belgische verkeersregels. Een bord aan het begin van een fietsstraat geeft de start van een zone aan. Eventueel kan een vermelding van het woord ‘fietsstraat’ of ‘rue cyclable’ worden toegevoegd. Dit geldt tot de eerstvolgende kruising. Zo nodig moet dan weer een bord worden geplaatst als de fietsstraat langer voortduurt. De fietsstraat wordt in de wegcode als volgt gedefinieerd: "Een straat die is ingericht als fietsroute, waar specifieke gedragsregels gelden voor fietsers, maar waarop ook motorvoertuigen zijn toegestaan.

In Belgische fietsstraten mogen de fietsers in tegenstelling tot in Nederland de volle breedte van de rijbaan gebruiken (in eenrichtingsstraten). In tweerichtingstraten moeten ze de rechterhelft aanhouden. Motorvoertuigen hebben toegang tot fietsstraten maar moeten achter de fietsers blijven. De snelheid mag in een fietsstraat nooit hoger liggen dan 30 km/u. Dat geldt voor alle weggebruikers.

Van onze partner
Ruime keuze aan fietsen, bakfietsen en natuurlijk e-bikes
Je vindt de fiets van je keuze bij Premiumbikes.nl in ruime voorraad. Daardoor kun je snel rijden!

In beide gevallen: auto te gast in de straat

Zowel in Nederland als in België moet je als automobilist het dus rustig aan doen. Geef ook de fietsers de ruimte. Ook als je in sommige plaatsen in Nederland een fietsstraat kruist (daar loopt de route wel door), dan moet je vaak aan de fietsers voorrang geven. Opletten dus!