Dit is hypermilen en zo doe je het

Volkswagen zuinig XL1 Polo

Als hoge brandstofprijzen het leven van automobilisten lastig maken, gaan sommige chauffeurs extreem ver om zo ver mogelijk te rijden op elke liter benzine of kWh stroom. Dit noemen we hypermilen.

De technieken die hypermilers gebruiken om nog zuiniger te rijden dan de fabrikant voor mogelijk houdt, kunnen worden toegepast door elke bestuurder die zijn brandstofverbruik of actieradius wil maximaliseren. Zelfs als je niet het tot het uiterste wilt gaan, kunnen een paar hypermiling-technieken je brandstofverbruik echt een boost geven.

De geschiedenis van hypermilen

Hypermilen won aan populariteit in de VS toen de benzineprijzen begin jaren 2000 torenhoog stegen. Met hoge prijzen aan de pomp kochten veel automobilisten brandstofbesparende hybride auto's, zoals de Toyota Prius. Fans van deze zuinige auto's probeerden al snel om deze nog zuiniger te maken, door toepassing van slimme rijtechnieken. Hypermilen is nog steeds een populair tijdverdrijf bij sommige coureurs, er zijn verbruiks-marathonevenementen en hypermilers delen hun grootste staaltjes van spaarzaamheid op sociale media. Het is ook iets dat je kunt gebruiken bij normaal rijden om te helpen je brandstofverbruik te minimaliseren.

Wat is hypermilen?

Hypermiles zullen altijd beginnen met te evalueren of ze überhaupt moeten rijden. Als een rit van vijf minuten kan worden vervangen door wandelen of fietsen, dan doen ze dat in plaats daarvan. Als ze toch moeten rijden, plannen ze een route die zo direct mogelijk is. En waarbij ook zo min mogelijk hoeft te worden geaccelereerd en afgeremd. Ook zullen ze proberen te rijden op een moment dat het minder druk is. Bij hypermiling draait het allemaal om het behouden van snelheid. Hoe meer je remt en accelereert op heuvels of in druk verkeer, hoe minder efficiënt je rijdt.

Van onze partner
Goedkoper tanken aan de pomp?
Met UnitedConsumers kun je met korting tanken! Vraag nu de tankkaart aan

Optimaliseren auto voor hypermilen

Een hypermiling-auto wordt ook geoptimaliseerd om de meeste efficiëntie te leveren. Dit betekent dat hij regelmatig wordt onderhouden, en dat de banden altijd op de juiste spanning zijn, zodat de rolweerstand zo efficiënt mogelijk is. Alle ongebruikte spullen in de bagageruimte worden verwijderd om gewicht te besparen en zo het brandstofverbruik te verbeteren.

Hypermilen ook bij parkeren

Een hypermiler die zijn auto parkeert, zal altijd proberen om de locatie in zijn voordeel te gebruiken. Als het koud is, parkeren ze hun auto in de richting van de zon, zodat de zon een bevroren voorruit doet smelten. Dan hoef je immers de verwarming van de auto daar niet voor te gebruiken. En als het warm is, parkeren ze in de schaduw, zodat de airconditioning van de auto niet te hard hoeft te werken om de temperatuur in het interieur te verlagen.

Sommige hypermilers parkeren in optimale posities, zodat ze geen brandstof verspillen met onnodige manoeuvres uit parkeerplaatsen. Meestal houdt dit in dat ze achteruit inparkeren, zodat ze onmiddellijk vooruit rijden. Sommige parkeren op hellingen naar beneden zodat ze kunnen 'uitrollen' met zo min mogelijk brandstof, hoewel het niet wordt aanbevolen omdat je niet de volledige controle hebt over een voertuig dat uitrolt.

Van onze partner
Meet je bandenspanning regelmatig!
Je kunt daarvoor gemakkelijk een bandenspanningmeter in de auto hebben liggen. Bestel er bijvoorbeeld één uit de top-10 bandenspanningmeters bij bol.com!

Anticiperend rijden

Onderweg zullen hypermilers langzaam en gestaag rijden en anticiperen om hun manoeuvres van tevoren te plannen, in plaats van te reageren op wat er direct voor de auto gebeurt. Met een lage snelheid verbeter je het verbruik aanzienlijk, hoewel het waarschijnlijk het beste is om een ​​redelijke snelheid aan te houden. Dan jaag je medeweggebruikers niet tegen je in het harnas.

Gaspedaal en de besturing worden soepel gebruikt, terwijl Driving Without Brakes (DWB) een populaire mantra is bij hypermilers. Ze proberen zo lang mogelijk te rijden zonder het middelste pedaal aan te raken. Dit betekent dat een hypermiler zich verder vooruitkijkt dan de gemiddelde weggebruiker, en ook minder grillig zou moeten rijden.

Hypermiling-controverse: uitrollen in vrij

Coasting, het laten doorrollen van de auto zonder dat de motor de wielen aandrijft, is een probleem dat hypermilers tot het doelwit van enige controverse heeft gemaakt. Sommige extreme voorstanders van hypermiling zetten hun auto in neutraal om brandstof te besparen, door de motor stationair te laten draaien op afdalingen. Anderen schakelen de motor volledig uit om brandstof te besparen (een techniek die bekend staat als Forced Auto Stop of FAS). Deze laatste techniek kan erg gevaarlijk zijn, omdat het uitschakelen van de motor de stroom naar de servo's die helpen bij het remmen en sturen kan onderbreken. Ook loop je het risico dat het stuurslot wordt ingeschakeld.

Geen enkele bestuurder zou zich met dit soort uitrollen moeten bezighouden. Veel moderne auto's zijn voorzien van technologie die ervoor zorgt dat de motor stationair draait zodra het gas wordt losgelaten, waardoor de efficiëntie op een veilige, gecontroleerde manier wordt verhoogd en uitrollen hoe dan ook overbodig wordt.

Van onze partner
Alles wat je nodig hebt voor je fietsavontuur
Ga goed uitgerust op pad met je fiets! Je vindt bij Cube Stores ook online mountainbikes, e-bikes, kleding, onderdelen en accessoires. Dus wat je maar nodig hebt. Bestel snel!

Hypermilen door slipstreamen

Een andere controversiële hypermiling-techniek is het slipstreamen van ander verkeer. Dit heeft zijn wortels in de autosport, waar auto's soms bumper aan bumper in konvooi rijden om de luchtstroom te verbeteren en door de lucht te snijden. Terwijl Nascar-racers zo snel mogelijk proberen te gaan door de weerstand te verminderen, gebruiken hypermilers de verstoorde luchtstroom achter andere voertuigen juist om hun verbruik te stimuleren - de lagere luchtdruk achter een voertuig betekent dat de volgende auto minder energie verbruikt om dezelfde snelheid te bereiken.

Meestal brengt dit de hypermiler en het voertuig dat ze volgen echter in gevaar, omdat ze dicht bij de auto voor hen moeten rijden om hun doel te bereiken. Ze zouden ruimschoots binnen de gouden regel van 'twee seconden' blijven. Die is opgesteld voor rijden bij droge omstandigheden. Het slipstreamen zal de reactie- en remtijd van de hypermiler verkorten als de voorligger plotseling langzamer gaat rijden. En zuinig rijden moet niet tot ongelukken leiden!

Nogmaals, verantwoordelijke hypermilers vermijden deze techniek en raden altijd aan om een ​​veilige afstand tot de voorligger aan te houden. Je kunt net zoveel brandstof besparen door afstand te houden en te anticiperen op wat er gaat gebeuren door zo ver mogelijk op de weg te kijken.

Hypermiling tips voor dagelijks gebruik

Hypermilen kent een aantal basisprincipes. Veel daarvan zijn logisch en vind je ook al terug in een artikel over zuinig rijden. We vatten ze hieronder samen, zodat je ziet hoe je het met hypermilen in het dagelijkse verkeer verder kunt komen.

  • Goed onderhoud. Onderhoud je auto goed met regelmatige beurten en houd je banden op de goede spanning.
  • Gewicht verwijderen. Haal al het overtollige gewicht, zoals gereedschap, tassen, kinderwagens etc, uit de auto als je die niet nodig hebt.
  • Rijd niet. Als je maar vijf minuten verderop gaat, kun je dan lopen of fietsen? Zijn er andere opties die goed werken?
  • Park+ Ride. Als je naar een stadscentrum gaat, kun je brandstof besparen door gebruik te maken van de plaatselijke park-and-ride. Immers: het remmen en optrekken in de stad zorgt voor veel energieverbruik. Of je kunt een vouwfiets meenemen in je auto, zodat je buiten de stad kunt parkeren en het laatste stuk kunt fietsen. Of laat de trein de rest van de reis het werk doen.
  • Plan je route. Als je moet rijden, plan dan een route die zo kort en vlak mogelijk is en vermijdt mogelijke verkeersopstoppingen.
  • Verminder je snelheid. Als je met 100 km/h op de snelweg rijdt, zul je veel zuiniger rijden dan met 120 km/h of 130 km/h.
  • Draag schoenen met dunne zolen. Dunne zolen geven je een beter gevoel van de pedalen, waardoor je soepeler kunt accelereren en remmen.
  • Anticipeer op de weg die voor je ligt. Kijk zo ver mogelijk vooruit. Je kunt je snelheid aanpassen op de omstandigheden, rekening houdend met verkeerslichten, kruispunten en afremmend verkeer.
  • Wees vlot. Zachte gasinvoer en soepele besturing houden je auto stabiel, zodat je zijn efficiëntie kunt behouden.
  • Rijden zonder remmen. Probeer zo lang mogelijk te rijden zonder te remmen. Dit kan je helpen brandstof te besparen en beter te anticiperen op gebeurtenissen verderop in de weg. Speel als je een elektrische of hybride auto hebt met de B-stand om energie terug te winnen. Soms is het handiger om juist langer uit te rollen.
  • Motor uit. Als je toch in het verkeer wordt tegengehouden, zet dan je motor af om brandstof te besparen. In veel auto’s gebeurt dat al met de start-stopautomaat.
  • Airconditioning. Gebruik in warme maanden met ingeschakelde airconditioning recirculatielucht om de lucht in het interieur af te koelen in plaats van de lucht die de auto binnenkomt af te koelen. Als het koud is, parkeer de auto dan in de zon zodat de zonnestralen de voorruit ontdooien, in plaats van de verwarmde ruit te gebruiken. Ook hoef je dan minder te verwarmen.
  • Parkeer slim. Zoek een parkeerplaats waar je vooruit kunt rijden en bespaar brandstof door achteruitrijden met koude motor te vermijden.