Kun je bij file bij de afrit op de vluchtstrook staan?

File op de A9 | Foto: ANP

Het kan je in de spits zomaar overkomen: wil je een afrit nemen, dan staat deze vol. Kun je dan bij de file op de afrit op de vluchtstrook gaan staan?

Een afrit kan gemakkelijk geblokkeerd raken, zeker tijdens de spits. Als kort na de afrit een drukke rotonde of een kruising opdoemt, kan de doorstroming stagneren. Tijdens de spits is het al snel aansluiten geblazen. Mag je bij de file op de afrit dan op de vluchtstrook aansluiten als je op die plek van de snelweg af moet?

Vluchtstrook moet vrij blijven

Theorie en praktijk schuren. De meeste automobilisten sluiten op de vluchtstrook aan om de afrit te kunnen nemen. Het resultaat is dan een file op de vluchtstrook. Dat verschijnsel bestaat al redelijk lang. Voorheen zag je het vaak bij de afslag Houten op de A27. De afrit Moordrecht is ervoor verplaatst. Tegenwoordig zie je bij de afritten Vinkeveen en Breukelen op de A2 regelmatig zo’n file op de vluchtstrook voor de afslag staan. Dat kan de betreffende automobilisten een boete opleveren. Immers, je mag alleen in noodgevallen op de vluchtstrook stilstaan. Voor het rijden op de vluchtstrook kun je een boete krijgen, dus ook als je aansluit omdat de afrit vast staat.

Van onze partner
Waar ga je naar toe?
Bij bol.com vind je een grote keuze aan navigatie voor de auto die je snel op je bestemming brengen en om files heen leiden.

Uitspraak maakt het duidelijk

Een uitspraak van het Hof in Leeuwarden uit 2004 maakt het al duidelijk: “Een veilig en ordelijk verloop van het verkeer ter plaatse zou beter gediend zijn met het gebruik van de vluchtstrook als uitvoegstrook, zolang het niet kan leiden tot het terzijde schuiven van het in art. 43, derde lid, RVV 1990 geformuleerde verbod”. En dat verbod luidt: “Behoudens in noodgevallen is het de weggebruikers verboden op een autosnelweg of autoweg gebruik te maken van de vluchtstrook, de vluchthaven of de berm.”

De oplossing bij een file op de afrit

Wat moet je in zo’n situatie dan doen, als er een file op de afrit staat? Het mag duidelijk zijn: weersta de verleiding om op de vluchtstrook aan te sluiten. Aansluiten zou je op de rechter rijbaan moeten doen, maar in de praktijk zie je dat nooit gebeuren. En dat is niet gek, immers: de vrachtauto’s en het overige verkeer denderen op de andere stroken gewoon door. Als je op de vluchtstrook stilstaat kan dat zonder meer gevaarlijke toestanden opleveren. De beste oplossing is doorrijden en de volgende afrit nemen, eventueel daar terugrijden of een andere route kiezen naar je bestemming. En als je het van te voren weet, kun je natuurlijk ook een eerdere afrit pakken als dat handiger is voor je eindbestemming. Ja, dat is een omweg en kost extra tijd. Het is wél veiliger en voorkomt een vervelende boete.