Zo betaal je minder wegenbelasting

Rolls-Royce Cullinan Spofec

Wegenbelasting is onvermijdelijk: elke autobezitter betaalt het. Het Rijk en de provincies verwachten in 2023 een gezamenlijke opbrengst van 4,5 miljard euro. Een zeer groot bedrag dus. AutoWeek geeft met Independer tips om minder wegenbelasting te betalen.

Het maakt niet uit of je veel of weinig kilometers rijdt, iedereen betaalt een ander bedrag aan wegenbelasting, officieel motorrijtuigenbelasting of mrb. Er zijn verschillende factoren die de hoogte van deze belasting bepalen. De brandstofsoort, de uitstoot, het gewicht en de provincie waar je woont zijn allemaal van invloed op je mrb-aanslag. Je kunt eenvoudig de hoeveelheid wegenbelasting berekenen die je betaalt en waarom. Tik je kenteken in op de speciale tool van AutoWeek.

Independer auto-expert Menno Dijcks geeft daarnaast tips om flink te besparen op je mrb. Hieronder de belangrijkste.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Vervuiling oude diesels

Hoeveel je auto, bestelbus, of camper de lucht vervuilt, is van grote invloed op de hoogte van de wegenbelasting. Een schone auto kopen, scheelt behoorlijk. Sinds 2020 betalen eigenaren van oudere dieselauto's bijvoorbeeld 15% roettax bovenop het standaard belastingtarief. Die krijg je voor je kiezen als

  • de uitstoot van fijnstof hoger is dan 0,005 g/km (of 0,01 g/kWh)
  • als het roetfilter is verwijderd
  • Als de datum eerste toelating voor 1 september 2009 is en de fijnstofuitstoot niet in het kentekenregister van het RDW is vastgelegd
  • Je een bestelauto hebt van 12 jaar of ouder

De overheid wil het zo financieel aantrekkelijk maken om een schonere auto te kopen, wat zorgt voor extra kosten als je je vertrouwde auto wil blijven rijden.

Elektrische kracht nog geen wegenbelasting

Tot 2025 betalen eigenaren van een volledig elektrische auto geen wegenbelasting. Automobilisten met plug-in hybride auto's, die op zowel stroom als op brandstof rijden, krijgen in diezelfde periode de helft korting op het normale tarief. Maar alleen als de auto minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoot. In 2025 krijgen elektrische en hybride auto's nog 25 procent korting. Daarna betaal je het reguliere tarief.

Koop een lichtere auto met minder wegenbelasting

Zwaardere auto's belasten het wegdek meer dan lichtgewichten, dat is de filosofie. Een Mercedes-Benz GLE, bijvoorbeeld, zorgt met z'n gewicht van rond de 2.100 kilo voor meer slijtage aan de weg dan een Renault Clio. Daarom betaal je voor de Mercedes-Benz per jaar ongeveer €1.400 aan wegenbelasting, afhankelijk van de provincie. Voor de Clio (benzine) is de aanslag, afhankelijk van de provincie, vanaf pakweg €450. Wie niet per se een grote, zware auto nodig heeft, kan dus makkelijk besparen op de wegenbelasting door voor een lichtere auto te kiezen. Of een motorfiets: daarvoor betaal je €120 tot €128 per jaar.

Wissel een diesel voor een auto op benzine of hybride

Je kunt ook minder wegenbelasting betalen als je een auto op diesel rijdt. Immers: voor elke personenauto met dieselmotor betaal je een toeslag. Koop je een auto met een benzinemotor, dan ben je die kwijt. En als je dan ook nog overschakelt naar een plug-in hybride auto, dan bespaar je nog meer op de mrb terwijl je nog steeds gewoon een brandstofmotor houdt. Je vindt een vergelijking van het effect van brandstofprijs en wegenbelasting in een apart artikel. Zeker met een kleiner verschil in prijs tussen benzine en diesel kan dit aantrekkelijker worden.

Verhuis naar een andere provincie

Ruim een kwart van de geïnde wegenbelasting, in 2021 zo'n 1,7 miljard euro, komt via de opcenten bij de provincies terecht. Die halen zo gemiddeld twintig procent van hun jaarlijkse inkomsten binnen. Elke provincie bepaalt zelf de hoogte van het tarief en mag ook zelf kiezen waar het geld voor wordt gebruikt. Het gaat dus niet per se naar het onderhoud van provinciale wegen.

Het tarief is een percentage van de wegenbelasting die het Rijk vaststelt voor elke auto en komt daar dus bovenop. In 2023 liggen deze opcenten in Noord-Holland met 67,9% het laagst. Koploper is Groningen, met 95,7%. Bij een auto als een Volkswagen Tiguan maakt dat een verschil uit van €185 of €205 euro per drie maanden. Verhuizen naar een goedkopere provincie kan naast minder wegenbelasting overigens wel weer een hogere verzekeringspremie opleveren. Even vergelijken dus.

Van onze partner
Auto nodig of wil je je auto delen?
Voor beide opties kun je terecht bij het autodeelplatform Snappcar! Je kunt zo in de buurt op twee manieren geld besparen!

Je auto schorsen

Wie van plan is de auto een tijd niet te gebruiken, kan het kenteken laten schorsen. Daarmee vervalt de plicht om wegenbelasting te betalen.Ook de verplichte WA-autoverzekering en de apk-keuring zijn tijdens een schorsing overbodig. Tijdens de schorsing mag de auto niet op de openbare weg staan of rijden.

Eén uitzondering: als je een geschorste auto apk wilt laten keuren, mag je er rond de tijd van de afspraak de weg mee op. Maar alleen op de kortste route tussen het adres waar de auto is gestald en het apk-station. Een klassieke auto mag ook naar een evenement rijden. De auto moet tijdens deze rit wel WA verzekerd zijn.

Een schorsing kun je bij de RDW aanvragen voor een periode van 1, 2 of 3 jaar en vervalt automatisch, tenzij je verlenging aanvraagt.

Menno Dijcks, auto-expert bij Independer, adviseert om de einddatum van de schorsing goed in de gaten te houden. ‘Na die datum moet je namelijk direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen, zoals autoverzekering, apk en motorrijtuigenbelasting.

Campers hebben een lager mrb-tarief

Voor kampeerauto’s ligt het kwartaaltarief van de wegenbelasting maar liefst 75 procent lager dan voor personenauto's. Ook een manier om te besparen dus. De camper moet er van binnen wel echt uit zien als rijdende vakantiebungalow. Dat betekent dat er een vast keukentje plus tafel zijn ingebouwd en er minstens twee vaste slaapplekken zijn, elk minimaal 1 meter 80 lang. Er moeten ook minstens twee vaste zitplaatsen zijn. Als dit alleen de bestuurdersstoel en de stoel ernaast zijn, moeten die kunnen draaien, zodat zo ook met de rug naar de voorruit kunnen worden gebruikt.

Oldtimers ouder dan 40 jaar betalen geen mrb

Geen zin in wegenbelasting en ook niet in een volledig elektrische auto? Koop een oldtimer. Voor auto's en motoren die ouder dan 40 jaar zijn, geldt een vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting. De reden hiervoor is, dat de overheid ervan uit gaat dat vrijwel niemand dagelijks met een oldtimer naar het werk rijdt. De klassiekers worden volgens die gedachte hooguit gebruikt om af en toe een dagje mee te toeren.

Lukt het je om dagelijks in een auto van 40 jaar of ouder rond te rijden? Dan ben je de belastingdienst mooi te slim af. Voor benzineauto's die tussen 1983 en 1988 voor het eerst de weg op zijn gegaan en nog geen 40 jaar oud zijn, geldt in 2023 een korting van 75 procent op de wegenbelasting. De maximale aanslag komt bovendien niet boven de €130 per jaar uit.