Wat kost een boete als je niet handsfree belt?

smartphone in auto

De mobiele telefoon is erg praktisch en steeds meer mensen gebruiken ‘m dan ook. Overal, dus ook in de auto. Maar dan moet je ook de handsfree set inschakelen als je hem gebruikt. Je kunt immers rekenen op een boete als je niet handsfree belt.

En de boete als je niet handsfree belt is niet gering. Je betaalt in 2022 namelijk €350 voor dit feit. Daar kun je heel wat handsfree-setjes voor kopen! Het is gewoon letterlijk weggegooid geld, maar we zien evengoed nog veel automobilisten met de telefoon aan het oor rijden.

Ook in de hand houden is strafbaar

Het houdt daarmee niet op. Ook als je de telefoon in je hand houdt maar niet belt, dan kun je rekenen op een boete. Die is met €250 wat lager maar nog altijd kostbaar. Bedenk trouwens dat je dan ook nog in beide gevallen €9 administratiekosten mag aftikken.

Automatische controle

Nu zul je denken: de kans dat je een agent tegenkomt die dat ziet is niet zo heel groot. Wellicht is dat zo. Maar sinds november 2020 is de controle voor een deel geautomatiseerd met camera’s die op verschillende plaatsen in het land kunnen worden gebruikt. Dan worden ze bijvoorbeeld aan een viaduct bevestigd. Je ziet ze eigenlijk altijd te laat. En dan krijg je de bon gewoon thuisbezorgd.

Van onze partner
Gebruik slim een handsfree carkit
Die zijn veel goedkoper dan de boete. Bestel snel een carkit uit de top-10 van bol.com!

Boete als je niet handsfree belt voorkomen

Je wilt het dus eigenlijk niet zo ver laten komen, dat je die boete ontvangt. Heb je een telefoon in de auto, gebruik dan de Bluetooth koppeling die de laatste jaren in veel auto’s standaard is ingebouwd. Dan rijd je al handsfree. Of gebruik een losse handsfreeset die in veel varianten te krijgen is. Dat kan een ‘oortje’ zijn of een luidsprekertje en microfoon die je aan de zonneklep monteert. Ook zijn er Bluetooth-setjes die via de aansteker van de auto werken. Die kosten vaak veel minder dan een boete!

Hetzelfde geldt voor een houder voor de telefoon: die heb je al voor een paar tientjes. Je kunt denken aan een zuignap aan de voorruit, een klemmetje in de ventilatieroosters of bijvoorbeeld een standaard die in een bekerhouder past. Plaats ze in het zicht, dan kun je ook je navigatie-app gemakkelijk gebruiken! Met Apple Carplay of Android Auto kun je ze vaak ook via de infotainment van je auto laten zien.