Wanneer mag je mistlichten gebruiken?

Mist

Vooral in het voorjaar en herfst is het snel nevelig en mistig. Mooi, maar je ziet gelijk minder. Daarvoor heb je mistlichten, die kunnen helpen. Wanneer mag je mistlichten gebruiken?

De mistlichten op een auto hebben een eenzaam bestaan. Volgens de regels mag je mistlichten gebruiken, maar uiteindelijk niet erg vaak. Dit is de regel. 

Het mistlicht aan de voorkant mag je officieel alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen het zicht ernstig belemmeren. Als de mistlichten branden, hoeven de dimlichten niet aan. 

Het mistachterlicht mag u alleen gebruiken bij mist of sneeuwval waardoor het zicht minder is dan 50 meter. Bij zware regen mag u het mistachterlicht niet gebruiken.

Dimlicht én mistlichten gebruiken

Je mag in principe dimlicht en mistlichten samen gebruiken. Echter, houd er rekening mee dat bij slechte omstandigheden, zeker sneeuw of regen, de verlichting erg kan spiegelen op het wegdek dat het lastig maakt voor de tegenliggers om iets te zien op de weg.

Vroeger mocht je dimlicht niet gebruiken in combinatie met mistlichten. Maar nu zie je ook vaak dat de mistlampen worden gebruikt om extra te verlichten in bochten. Dan zie je de randen van de weg beter. Dan hebben de mistlichten vóór in ieder geval een extra functie...

Mistachterlicht erg weinig aan

Het mistachterlicht mag je alleen maar gebruiken als het zicht minder dan 50 meter is. Dat is erg weinig en in de praktijk zul je dat licht dus erg weinig gebruiken. Let er bovendien op dat 50 meter érg kort zicht voor de auto is. 

Mistlichten ook weer uitdoen!

Denk eraan mistlichten ook uit te doen als ze niet meer nodig zijn. Voor de achterlichten is dit zelfs verplicht als het zicht meer is dan 50 meter. Veel mensen vergeten dat vaak, te meer omdat de schakelaars en controlelampjes voor deze lichten vaak zijn weggestopt.

Let op automatische verlichting en mist

Steeds meer auto’s hebben automatische verlichting. Standaard staat de dagrijverlichting aan en zodra het donker is of als je in een tunnel komt, schakelt het dimlicht aan. Dat is super gemakkelijk, je hebt er geen omkijken naar! Echter, omgekeerd kan het ook zijn dat bij mist overdag de verlichting juist niet inschakelt terwijl dat wel zou moeten. Immers, dan is het zicht slecht. En met alleen dagrijverlichting doet je achterlicht het ook niet. Let er dus op dat je bij mist overdag de dimlichten even met de hand inschakelt (en ook weer uitschakelt als je het op automatisch wilt houden).