Hoe gaat de bijtelling youngtimer regeling?

BMW 3-serie cabrio 2007-2010

Als je een auto van de zaak kunt rijden én je hebt een flinke vinger in de pap als het om de keuze gaat, dan kun je ontsnappen aan elektrische auto’s en ander modern geweld. Voor een occasion die minstens 15 jaar oud is heb je de bijtelling youngtimer regeling. Hoe gaat dat?

Eigenlijk is de bijtelling youngtimer regeling erg eenvoudig. Van een auto die minstens 15 jaar oud is, moet je 35 procent van de dagwaarde bij je inkomen optellen als je ‘m ook privé gebruikt. Dat is goed nieuws voor ondernemende mensen die weinig willen bijtellen óf die een wat minder alledaagse auto willen rijden.

Vaak ZZP-ers en ondernemers

Je komt youngtimers als auto van de zaak over het algemeen tegen bij de zelfstandigen (zzp’ers). Immers, als accountmanager van een corporate bedrijf krijg je meestal ‘alleen’ maar de optie om te kiezen tussen nieuwe, veelal elektrische auto’s die je de komende 4 of 5 jaar mag rijden. Daarom is dit aantrekkelijk voor mensen die gewoon zelf de auto kunnen kiezen die ze willen rijden en dat zakelijk kunnen verantwoorden. En dat zijn vaak de zelfstandigen en ondernemers. 

Daarnaast is het erg goedkoop om een youngtimer te rijden. Je kunt voor een relatief gunstig bedrag een dergelijke auto aanschaffen (op de zaak) via de bijtelling youngtimer regeling van 35 procent over de dagwaarde. Dat is veel gunstiger dan 22 procent over de cataloguswaarde van een nieuwe (vergelijkbare) auto of zelfs voor een elektrische auto. Realiseer je wel: je rijdt dan in beginsel altijd een auto met historie. Dus die moet je goed uitzoeken om er jaren plezier van te kunnen hebben.

Kosten worden zakelijke kosten

Koop je zo’n gebruikte auto van 15 jaar of ouder, dan kun je de kosten voor onder meer onderhoud, reparatie, verzekering, leasetermijnen, van de bedrijfsresultaten afschrijven en ook de btw hiervan is aftrekbaar. Dat is aantrekkelijk als je goedkoper wilt rijden. Ook omdat je met een oudere auto al snel meer geld kwijt bent aan onderhoud en reparaties.

Is de auto die je op het oog hebt nog nét geen 15 jaar? Dan betaal je tot die tijd wel gewoon 22% bijtelling. Tenzij je 'm dan nog niet privé gebruikt...

Vaak luxere auto’s onder bijtelling youngtimer regeling

Je ziet dan ook dat zelfstandigen en ondernemers vaak luxere auto’s kiezen die vallen onder de bijtelling youngtimer regeling. Sinds 2022 vind je bijvoorbeeld modellen als de BMW 3-serie cabrio, Audi A5, Mercedes C-klasse (W204 en S204) of Nissan Qashqai die onder de regeling vallen. Maar ook een Mini, de Fiat 500 of Peugeot 308 behoren tot de mogelijkheden. Of wilde je liever een Maserati GranTurismo gaan rijden? Die zagen in 2007 het licht. Het scheelt zeker bij de luxere auto’s vaak veel in bijtelling terwijl ze vaak nog wel goed zijn.

Kortom: als je aan het kijken bent naar mooi en ‘ander’ vervoer, dan opent de bijtelling youngtimer regeling vast mogelijkheden waar je eerder niet aan zou hebben gedacht.