Aardgas (CNG) voor je auto - de ándere optie

Aardgas tanken met Opel Zafira CNG

Wil je met minder uitstoot rijden, dan kun je naast lpg ook voor aardgas of cng kiezen. Is  aardgas voor je auto een goede optie?

Het rijden op aardgas is schoner dan benzine of diesel. Het gebruik lijkt op het rijden met een auto die lpg heeft. Het gas verbrandt zó schoon, dat auto’s die erop rijden heel weinig NOx (stikstofoxiden) uitstoten. NOx veroorzaakt smog en verzuring van het milieu. Bij de verbranding van aardgas ontstaat ook minder fijnstof dan bij de tot nu toe gebruikelijke brandstoffen en de productie van giftige, stinkende en kankerverwekkende stoffen is minimaal. 

Zo tank je aardgas

Aardgas tanken is net zo eenvoudig als het tanken van lpg. Dat kan bij pakweg 170 tankstations in Nederland. Je kunt ook een app als PitPoint downloaden voor een (uitgebreider) overzicht van cng-tankstations in Europa. De tankstations werken over het algemeen als onbemande pomp, maar er zijn ook tankstations met een shop. Het duurt een paar minuten voor je aardgastank gevuld is. Het verschil is dat je per kilo betaalt in plaats van per liter.

Sommige pomphouders bieden een extra milieuvriendelijke variant van cng aan: groen gas. Deze vorm van cng is geproduceerd met behulp van bio-vergisting uit groen-, fruit- en tuinafval. De eigenschappen en prestaties van groen gas zijn nagenoeg gelijk aan die van conventionele cng.

Een auto op aardgas heeft ook een benzinetank. Is je aardgas op, dan rijd je verder met benzine. Je hoeft dus niet snel bang te zijn stil te vallen doordat de tank leeg is.

Van onze partner
Autofinanciering nodig?
Bereken je autolening bij ABN AMRO! Je kunt deze financiering ook voor bijvoorbeeld een camper, klassieker, verduurzaming van je huis of andere grote uitgave inzetten.

Kosten van rijden op aardgas

Het verbruik van een auto op aardgas is vergelijkbaar met dat van een zuinige dieselmotor. De prijzen van aardgas variëren met die van de marktprijzen, en liggen begin februari 2023 tussen de €1,89 en €2,19 per kilo. Die berekening per kilo maakt het vergelijken van deze brandstof voor je auto met andere wat lastiger.

Je moet wel rekening houden met een hogere motorrijtuigenbelasting in vergelijking met benzine als brandstof. De belastingdienst rekent namelijk een hoger tarief, net als bij lpg. Houd er verder rekening mee dat de aardgasinstallatie iets meer onderhoud nodig heeft, met name bij de apk en een keer in de vier jaar een (visuele) inspectie van de aardgastanks door de dealer.

Auto’s op aardgas

De keuze uit nieuwe auto’s op aardgas is anno 2023 beperkt. In de AutoWeek CarBase zie je als nieuwe auto’s op cng als we het artikel samenstellen alleen de Skoda Octavia en Skoda Octavia Combi staan. Tot voor enkele jaren geleden waren er veel meer auto’s op aardgas leverbaar. Merken die deze auto’s op de markt waren zijn onder andere Audi, Volkswagen, Skoda, Seat, Fiat, Volvo, Opel, Mercedes-Benz, Lancia, Ford, Citroën en Peugeot. Daaronder vallen auto’s uit de middenklasse, grotere auto’s maar ook kleine auto’s of bestelbusjes. Je kunt gemakkelijk gebruikte auto’s op cng vinden.