
Shared space op de weg: niemandsland?
Het verkeersfenomeen shared space is een uitvinding van Nederlandse bodem. Hans Monderman,...
en nog veel meer..
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Ondanks meer asfalt en een verbeterde doorstroming loopt het verkeer keer op keer vast. Er zijn verschillende oorzaken van files in de spits en op andere tijden. AutoWeek kijkt naar de trends door de jaren heen.
Een auto op een politieafzetting ingereden en op zijn kant geëindigd, dat kan een van de oorzaken van files in de spits zijn. Of een kopstaart botsing. Goed voor de nodige uren of kilometers oponthoud voor veel mensen.
Rondom de ‘steden’ in ons land vertoeven we mondiaal en zelfs Europees gezien in de verste verte niet in de eredivisie. In onze perceptie is het ernstig gesteld rondom steden als Amsterdam en Rotterdam. In metingen en statistieken van TomTom Traffic Index tref je Haarlem op plaats 105 in 2021, Den Haag op 117 en Amsterdam nog veel verder naar beneden. Onze ochtend- en avondspits is een oase van rust in vergelijking met de top-3 in de Traffic Index: Istanbul, Moscow en Kyiv. Daar heb je gemiddeld tot driemaal zoveel vertraging als bij ‘onze’ verkeershotspots. Tot de dubbele reistijd en meer namelijk.
Andere roemruchte steden in Nederland zijn Den Haag, gevolgd door Groningen, Leiden, Apeldoorn, Nijmegen, Rotterdam en Arnhem.
We zijn deze ‘queeste’ door fileland begonnen bij onze nationale spoorzoeker TomTom. In de centrale zie je een videopresentatieruimte. Maar de mensen zijn gewoon met de dataflow en de systemen bezig. Alles gaat geautomatiseerd: ervaringscijfers en live informatie vertalen in een optimale route voor de gebruiker.
Meten is weten, zogezegd. Het centrum is meer bedoeld om aan marktpartijen en overheden te laten zien wat de mogelijkheden zijn. TomTom beschikt over een enorme database met historische kennis van de drukte en snelheden op alle grote én kleine wegen op elk moment van de dag. Per vijf minuten. En dus ook de real time situatie. Ook op wegen die voorheen veelal uit beeld bleven dus. Zo is te zien dat het verkeer op een woensdagmiddag op 450 punten vastloopt. Welgeteld twee – op snelwegen - daarvan krijgt TomTom via de info van partner ANWB binnen, de andere 448 herleidt het bedrijf zelf aan de hand van GPS-data.
Werkte TomTom niet met Vodafone samen om zogezegd de bewegingen van mobiele telefoons als basis te kunnen gebruiken? Zoals aanvankelijk? Dat gebeurt niet meer. De positie van de smartphones is voor TomTom niet meer precies genoeg bekend. Ze kijken nu naar de losse systemen in de auto, ingebouwde navigatiesystemen van vele automerken waar ze mee samenwerken, de app-gebruikers en bijvoorbeeld data die van de Apple routeplanner komt. Zo komen bijvoorbeeld honderdvijftigduizend anonieme puntjes op hun route naar een bestemming in beeld. Het aantal breidt steeds verder uit, zodat het beeld van de verkeersstroom en de haperingen daarin steeds beter wordt.
We verplaatsen het beeld naar de verkeerscentrale van de VID, de VerkeersInformatieDienst. Dit is geen overheidsdienst, al zou je dat gezien het prestige van het ‘instituut’ bijna denken. In Lijnden – want daar zitten ze – zie je wél een wand vol enorme beeldschermen, met live verkeerssituaties. Die worden gebruikt als ondersteuning voor talloze andere detectiesystemen en informatiebronnen. Naast al beschikbare camera’s heeft de AIVD ook eigen apparatuur op extra hoge punten geplaatst. Dat geeft een beter overzicht en je kunt draaien en ver weg kijken wat een opstopping veroorzaakt. Vooral tussen 2011 en 2014 ging het met de files de goede kant op door ander gedrag en economie. Daarna werden de files weer 23 procent langer.
Daarbij is te zien dat meer asfalt zeker werkt, maar kennelijk ook een aanzuigende werking heeft. Rond 2015 was het verkeer op zijn gunstigst en sindsdien neemt de filedruk naar 2017 weer flink toe. Met verkeer is het als met zand: nieuwe ruimte wordt gevuld. De autorijder bespeurt het en begint een ander gedrag vertonen. Minder met fiets of trein, minder vaak op een andere tijd weg.
Van onze partner Besparen op je autoverzekering? Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering |
Mensen moeten kennelijk weer tegen de ‘filepijngrens’ aanlopen voor ze hun gedrag opnieuw aanpassen en anders gaan reizen. Het najaar is traditioneel filetijd. Het weer speelt in meerdere opzichten mee, want daardoor komen er ook meer auto’s op de weg – zo van: het regent in ga met de auto. Rijden in het donker helpt trouwens ook niet bij veel rijders.
Ook werkzaamheden helpen niet. Met verkeer is een beetje als overkokende melk: als het misgaat heb je een enorme rommel op je kookstel. Zo versterken files zichzelf ook. Iedereen kent het dat je stilstaat terwijl je eigenlijk niet in de buurt van het knelpunt moet zijn, maar gewoon vastloopt. In ons land heb je ook niet zoals in Duitsland of Frankrijk een alternatief in de vorm van een serieuze provinciale doorgaande route. De snelwegen worden een beetje als riool gebruikt. Alles moet daar zo rap mogelijk naar toe worden gevoerd. Dat zou dan veiliger zijn.
Hoe zit dat eigenlijk? Waarom loopt alles vast als er bij wijze van spreken zelfs maar over regen wordt gesproken op de autoradio?
In een normale situatie praat je bijvoorbeeld over 1.800 voertuigen per uur op een rijstrook. Elke twee seconden een auto. Normaal gesproken houden we een seconde of twee afstand. Bij toenemende drukte gaan we dichter op elkaar rijden en wordt dat zelfs minder dan een seconde. Eigenlijk heel knap. Verstappen-achtig, als je nagaat dat je een halve- of driekwart tel achter iemand rijdt die je absoluut niet kent. Geoefende filerijders zijn meesters in het vooruitkijken, daarom rijden de meesten liever niet achter een bestelwagen. Als er iets onverwachts gebeurt ben je het haasje, want je hebt al 1,3 seconde nodig om te reageren en daadwerkelijk in actie te komen.
Als het gaat regenen weet je dat je een langere remweg hebt, het zicht veel minder is en dus hou je meer afstand. Er kunnen opeens veel minder auto’s per uur worden verwerkt, maar dat past het aanbod niet meer op die weg. Kennelijk leren we wel, want als het vaker regent vullen we de weg weer beter door tóch dichter op elkaar te gaan rijden.
Het gaat in de verkeersstroom - kortom - niet over de auto’s zelf. Die zijn maar vier of vijf meter lang. Het gaat bij de oorzaken van files wél over de ruimte tussen de voertuigen. Adaptieve cruise control zorgt volgens de deskundigen niet voor minder, maar juist voor meer files. Het radarsysteem houdt veel meer afstand dan we zelf doen. Aan de andere kant kan techniek in de vorm van verbeterde regeling en detectie juist wel helpen. Daar wordt juist op bezuinigd. Zo zijn in de loop van de jaren toch veel camera’s weggehaald, toeritdosering weg, DRIP route informatie- en signalering wegbezuinigd… terwijl dat nú allemaal weer nodig is. Wegen kun je beter benutten, maar er is veel verloren gegaan. Die spullen kun je wel weer terugzetten, maar pijnlijker is dat de kennis ook is weggelekt.
Het helpt ook niet dat zo op het eerste gezicht voor elk wissewasje rijstroken worden afgesloten. Auto met pech aan de kant, dat soort dingen, hoort ook bij de oorzaken van files.
Als je van een tweebaansweg eentje afsluit is de doorstroom niet gehalveerd, maar blijft een kwart over. Kijken wat er aan de hand is en het invoegen helpen niet mee. Aan de andere kant: ga er zelf maar eens staan. Dan weet je waarom ze het doen.
Naast het benutten van alternatieven en andere reistijden kiezen lijkt het enige medicijn tegen files zijn vooralsnog de files zelf. De vraag naar een plekje op de weg is nu eenmaal groter dan de beschikbare ruimte. De enige echte oplossing is een soort centrale regelende en adviserende hand. Zeg tegen de een die op weg wil naar Amsterdam: ga jij nou om 8.40 uur weg. En tegen de ander: ga jij om 8.50 weg.
Van onze partner Waar ga je naar toe? Bij bol.com vind je een grote keuze aan navigatie voor de auto die je snel op je bestemming brengen en om files heen leiden. |
Daarmee zijn we als vanzelf terug bij TomTom dat tot zekere hoogte al over die informatie beschikt. Via de connected gebruikers van navigatietechniek met GPS-systeem. Dat de gebruikers zelf de rapste weg naar huis aangewezen krijgen is evident, maar minder voor de hand ligt dat ook de rest van het verkeer profiteert.
Als bijvoorbeeld tien procent van de auto’s de intelligente techniek gebruikt kan dat de reistijd voor iederéén tot een procent of vijf terugdringen. Een logische stap in de toekomst is om dat allemaal in the cloud te regelen. Zodat je geen kaart meer hoef te zien in de auto. Daarvoor loopt een Europees project waar onder andere ook BMW bij betrokken is. Met steeds verder geautomatiseerd rijdende auto’s is het een sleuteltechniek. Daarbij kan de centrale de verkeersstroom verdelen en een helft een kwartier laten omrijden. Dat moet je dan wel willen, als daartegenover staat dat je gegarandeerd niet in een file terecht komt.
De combinatie van historische data over de gereden snelheden en steeds beter detectie en interpretatie van GPS-data en de reisdoelen van betrokken auto’s geven ook nieuwe mogelijkheden voor de oorzaken van files. Ook voor parkeren.
Een automerk had een techniek die aangeeft in welke straatjes in de buurt je de meeste kans op een parkeerplek hebt. Zodat je minder lang hoeft te zoeken. Daarbij wordt gekeken naar de eerdere bewegingen van andere auto’s daar. Je kunt daarnaast voorspellen waar de staart van een file komt de staan op het moment dat je daar aankomt. Dan kan de techniek waarschuwen als je er te hard op aanrijdt. Ook herkent TomTom steeds effectiever de honderden wegafsluitingen in het land en - aan de hand van afremmen en weer versnellen - ook wegwerkzaamheden. Die worden van overheidswege maar voor een klein deel doorgegeven.
Techniek van navigatie werkt verder door. Zo is er afritafhankelijke informatie. Vaak staat het verkeer alleen op de afrit stil en niet op de doorgaande weg. Dan hoef je die dus niet als vertraging mee te rekenen in je route. GPS werkt niet exact genoeg om te zien waar een auto precies op de rijbaan is, maar met nieuwe programmatuur herkent het systeem de situatie en houdt geen rekening meer met die situatie. Tenzij die afrit in je route zit.
Het algoritme schat in hoe lang een file blijft staan zodat je niet wordt omgeleid voor een file die er tegen de tijd dat je er komt niet meer staat. Ook het weer wordt in de berekening van de reistijd meegenomen.
De VID gebruikt in de verkeersinformatie over bijvoorbeeld de radio vaste termen voor stagnatie, maar wat betekenen die eigenlijk?
Hoeveel tijd kost een kilometer file? Als de weg dicht is heel veel natuurlijk, maar als vuistregel kun je rekenen met drie, vier minuten per filekilometer.
Het verkeersfenomeen shared space is een uitvinding van Nederlandse bodem. Hans Monderman,...
Tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken. De prijzen van...
De hoge brandstofprijzen maken het lastig voor consumenten om de tank tegen een aantrekkelijke...
Een bijzondere plaats bij de verbrandingsmotoren met turbo neemt de turbo met variabele geometrie...
In tegenstelling tot de handgeschakelde versnellingsbak bevrijdt de automatische transmissie...
Voor de belastingdienst is de auto van de zaak een vorm van beloning in natura. Daarom wordt...
De motorrijtuigenbelasting ofwel mrb bestaat uit twee delen. De hoofdsom gaat naar het rijk....
Lpg (ook wel autogas genoemd) ontstaat bij productie en behandeling van aardgas en aardolie....
Je hebt wellicht de borden opgemerkt die het gebruik van een mobiele telefoon bij de benzine-...
De luchtweerstand is een belangrijk onderdeel van de aerodynamica van de auto. Dat is één...
Je hoort het op het nieuws, ziet het online. Een overzicht van files, wegwerkzaamheden, ongevallen....
De bijtelling voor je auto van de zaak is het bedrag dat je op je inkomen krijgt geteld door...
Er zijn verschillende onderzoeken en studies op dat gebied geweest. Volgens onderzoek van...
Het ritsen is een kwestie van geduld, waarbij sommige automobilisten hun karakter laten zien....
Het rijden op aardgas is schoner dan benzine of diesel. Het gebruik lijkt op het rijden met...
Een rijbaan op de snelweg is afgesloten omdat er een reden voor is. Zo staat er vaak een auto...
Om te beginnen heeft een verbrandingsmotor zuurstof nodig. Dat zit in de lucht. De lucht zuigt...
Het verkeer op de Carrer de Vilamar is op een woensdagochtend weer gestremd. De auto's staan...
Je rijdt waarschijnlijk wel met een navigatie app die al aangeeft waar een flitser staat....
Het lijkt bijna niet te doen in de praktijk. Immers: hoe kun je de brandstofmotor van een...
Het wordt de laatste tijd met de elektrische auto’s stiller op straat. Tegelijkertijd zijn...
De eerste verkeerslichten kon je in Den Haag vinden. Daar werden ze in 1928 geplaatst. Een...
Je wilt of je moet vaker van huis naar je werk en daarmee ben je niet de enige! Dat betekent...
Wagenborg Passagiersdiensten exploiteert de veerboot naar Ameland. Deze vertrekt vanuit Holwerd...
Je wilt soms iets veranderen aan je auto. Dat kan zijn omdat je dat zelf wilt, bijvoorbeeld...
De anti-remradar in Spanje is een nieuw radarsysteem dat zijn intrede zou kunnen doen. Het...
En dat is niet gek. “Rotondes zijn veel veiliger dan andere kruispuntvormen”, vertelt Erwin...
De technieken die hypermilers gebruiken om nog zuiniger te rijden dan de fabrikant voor mogelijk...
Wat is het geheim van zuinig rijden? Juist optrekken en afremmen kost veel energie, dat weet...
Computers die met computers communiceren, in enkele decennia is het de normaalste zaak van...
Het is zo gemakkelijk, die automatische verlichting. Als het schemert of slechter weer is,...
Je zult wellicht even met de ogen moeten knipperen als je een afwijkende combinatie op de...
Hoge temperaturen eisen al snel hun tol. Je moet je meer inspannen om ‘bij de les’ te blijven...
Terwijl men in het Haagse nog altijd aan het worstelen is met een politieke crisis die weinig...
EVAP, FCM, ISC: wat betekenen de afkortingen rond emissienormen en hun metingen? We proberen...
Bij veel tunnels zie je vaker dat een rijstrook in de rustige uren is afgekruist. Ook bij...
Het delen van een auto lijkt eenvoudig maar er kunnen haken en ogen aan zitten. Natuurlijk,...
Laten we eens kijken naar de regelgeving als je een kruispunt blokkeert, een veel voorkomende...
Het ontstaan van verblinding is een natuurlijk fenomeen. Als het donker is, gaat de pupil...
De rijvaardigheid van (oudere) automobilisten draait bijna helemaal om oogtesten en brillen....
Het overgrote deel van de kleine witte stickertjes die de vulpistolen van tankstations sieren...
In de praktijk kun je een mistachterlicht niet zo vaak gebruiken. Je mag het namelijk alleen...
Je vindt in Nederland op veel verschillende locaties snelheidscontroles. Die heb je in verschillende...
Je wilt bij je auto een aanhanger gaan gebruiken om bijvoorbeeld een caravan te trekken, een...
Als je meer dan 500 (geregistreerde) privékilometers rijdt met de auto van de zaak of wanneer...
Met de traditionele handrem rijd je met een beetje vaardigheid gemakkelijk weg. Beetje gas...
Echter, een ‘verdiept wegtracé’ biedt meer mogelijkheden dan het naadloos laten kruisen van...
Het maakt niet uit of je veel of weinig kilometers rijdt, iedereen betaalt een ander bedrag...
De geldigheid van je rijbewijs staat op het rijbewijs zelf. Voor de categorie B is dat over...
Tijdens de vakantie zijn de kosten voor de Franse tolwegen vaak vrij aanzienlijk. Ook al is...
Het kan je natuurlijk gebeuren dat je een flitser over het hoofd ziet. En soms weet je ook...
Mobiliteit vereist energie – ongeacht het type aandrijving. Wie met duurzaamheid bezig is,...
Het is tegenwoordig niet meer verplicht om in Frankrijk een alcoholtester in de auto te hebben....
Je zou het van de Belastingdienst niet verwachten, maar de regels rond bijtelling van een...
Sinds 2018 heb je waarschijnlijk een vreemde afkorting gezien in autoreclame en -media. Deze...
De auto is een kostbaar bezit. Van alle kanten kun je ‘geplukt’ worden. We zochten uit of...
Professor Peter Vink houdt zich bezig met reiscomfort in brede zin. Johan Molenbroek is dé...
Het is in Nederland toegestaan om een koptelefoon op te hebben tijdens het autorijden, of...
“Drempels zijn een effectief middel om de snelheid van het wegverkeer te beperken, maar worden...
Met je auto het water in duiken. Hoe vaak het precies gebeurt, is niet helemaal duidelijk,...
Je moet een functionerende ruitensproeier in je auto hebben zitten. En ja, je kunt een boete...
Als je een auto van de zaak kunt rijden én je hebt een flinke vinger in de pap als het om...
Het rijden in het donker hoeft niet moeilijk te zijn maar het is vaak wel minder comfortabel....
Steeds meer auto’s op de markt hebben een automaat. Zeker een hybride of elektrische auto...
De airbag wordt geactiveerd bij een aanrijding en klapt in 0,01 tot 0,05 seconde uit. Dat...
Bij een nieuwe of andere auto is het altijd even kijken hoe alles werkt. Ook het tanken, of...
Voor de doorsnee automobilist is er geen touw meer vast te knopen aan het kwartetten met milieuzones....
De afgelopen jaren heeft zich naast het huren via een autoverhuurbedrijf een alternatieve...
Wie onderweg was met een elektrische auto, weet niet altijd of er laadpunten voor alternatieve...
De auto’s die in een milieuzone rijden, moeten zijn voorzien van een milieusticker. Heb je...
Sinds september 2017 is op nieuwe automodellen de emissienorm Euro 6d van kracht. Deze auto’s...
Het is erg lastig om een eenduidig antwoord te geven op de keuze welke brandstof voor je volgende...
In dit artikel vind je de belangrijkste varianten van hybride aandrijvingen. Dat zijn er namelijk...
De toekomst is digitaal. Moderne auto's zijn al computers op wielen. Ze communiceren met de...
Verkeersdrempels zijn de ultieme manier om de geldende toegestane maximumsnelheid snelheid...
Het is leuk om te ontdekken welke automobiele parels er in het land zijn. En wellicht zijn...
Jaren geleden verkondigden merken als BMW en Ford dat ze van de auto een rijdende arts wilden...
In verschillende steden in Nederland is een milieuzone ingesteld voor oude dieselauto’s. Een...
Het is altijd even een dingetje, het ophalen en in gebruik nemen van een huurauto. Eigenlijk...
Je rijbewijs heb je vaak bij je. Daardoor is het een handig middel als je moet aantonen wie...
De rustpunten om je handen op te leggen zijn namelijk met nieuwe inzichten meeverhuisd naar...
In verschillende steden in Nederland is een milieuzone ingesteld voor oude dieselauto’s. Met...
Juist die kleine verkeersboetes kunnen aardig oplopen. We hebben al een keer uitgelegd dat...
Zeker als je een auto met meerdere mensen gebruikt zul je behalve de stoel ook vaak de buitenspiegels...
Je kunt er praktisch niet omheen, die grote panelen met informatie over de situatie op de...
In Duitsland kun je het wel vergeten met een oudere auto die vervuilend is voor de omgeving....
Natuurlijk, meerdere dingen doen tijdens het besturen van je auto leidt af en kan gevaar opleveren....
In verschillende steden in Nederland is een milieuzone ingesteld voor oude dieselauto’s. Een...
De kans is klein maar het kan gebeuren dat je een auto tegenkomt die op zich bekend voorkomt...
In verschillende steden in Nederland is een milieuzone ingesteld voor oude dieselauto’s. Een...
Het is een duidelijke regel: inhalen doe je links. Dat geldt in de meeste situaties en is...
Nederland heeft erg veel rotondes. Je ziet ze klein in alle woonwijken maar ook erg groot,...
Vermoeidheid achter het stuur is een onderschat gevaar. Het kan iedereen overkomen maar de...
Tot 2015 was er sprake van een dalende trend, maar in 2016 was er weer een stijging te zien...
Door de jaren heen zijn er steeds meer controlelampjes bijgekomen. Er komen immers ook steeds...
Het niet gebruiken van de richtingaanwijzer is een van de grote ergernissen in het verkeer....
Dagelijks staan we er massaal in, van ’s ochtends vroeg tot soms ’s avonds laat. Al flirtend...
Daarbij moet je in de gaten houden dat er op gebied van maximumsnelheden in Duitsland verschillende...
Het vullen van je waterstoftank mag dan wel sneller gaan, je moet het nog altijd plannen....
Hoewel de brandstofprijs nog steeds erg hoog is, zou deze tip je wat geld aan de pomp moeten...
Het is natuurlijk nooit leuk om een boete te krijgen maar soms is het wel goed dit van te...
De mistlichten op een auto hebben een eenzaam bestaan. Volgens de regels mag je mistlichten...
Als je een nieuwe auto bestelt, dan is het bijna onvermijdelijk dat je kunt kiezen uit verschillende...
In de strijd om een hoger rendement en een lagere CO2-uitstoot grijpt een aantal autofabrikanten...
In verschillende steden in Nederland is een milieuzone ingesteld voor oude dieselauto’s. Een...
Je autostoel instellen is in principe gemakkelijk. Je hebt er profijt van met het oog op de...
Juist die verbruikscijfers zijn interessant. Immers, je rijdt je auto in de échte wereld op...
Met rijbewijs B mag je een aanhanger trekken waarbij in grote lijnen de totale combinatie...
De prijs van benzine is voor veel mensen per definitie te hoog. Naast de prijs van de aardolie...
Langs de A1 tussen Diemen en knooppunt Muiderberg ligt een spitsstrook. Je kunt die spitsstrook...
Het aantal trajectcontroles neemt toe. Sinds enkele jaren rolt de overheid ook op het provinciale...
Mist ontstaat als er warme, vochtige lucht over een kouder oppervlak stroomt. De warme lucht...
Het B-rijbewijs is min of meer het standaard rijbewijs als het om auto’s gaat. Mensen die...
We beginnen bij het belangrijkste onderscheid tussen een geremde en ongeremde aanhanger. Je...
De fietsstraat is herkenbaar aan een rode tint van de stenen of het asfalt (net als een fietspad)....
Met onweer rijden vinden veel mensen niet prettig. Vaak regent het, is het donker en heb je...
De Subsidie Emissieloze Bedrijfauto’s lijkt op de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s...
We weten allemaal hoe belangrijk het is om een autogordel om te doen. Maar hoe draag je de...
Op toeristisch drukke dagen is het een bekend bericht op de radio: de wachttijd bij de veerboot...
En de boete als je niet handsfree belt is niet gering. Je betaalt in 2022 namelijk €350 voor...
De prijzen van benzine en diesel rijzen de pan uit en zelfs voor lpg lijk je tegenwoordig...
Veel mensen hebben jaren geleden met een rekenmachine in de hand de keuze van hun auto bepaald....
Op een drukkere weg sta je gemakkelijker stil in het verkeer. Eigenlijk is een file vaak verloren...
Dit doet eCall zowel in Nederland als in het buitenland. Behalve een noodoproep naar de alarmcentrale...
Eigenlijk is het alcoholslot het beste te vergelijken met een startonderbreker. Voor het starten...
Tijdens het winterseizoen is gladheid één van de grootste gevaren in het verkeer. Daarnaast...
Alles wordt duurder en met name de energiekosten zijn daarbij een vervelende prijsopdrijver....
De hoofdsteun is een cruciaal element voor je veiligheid. We geven hier enkele tips om de...
Het rijden in een storm hoeft overigens helemaal niet moeilijk te zijn, je moet je aandacht...
In steeds meer steden en dorpen worden de deelauto’s van bijvoorbeeld Greenwheels, MyWheels...
Het is hard werken, tegen de zon kijken, zeker een laagstaande zon. En als je op zo’n middag...
De lage-emissiezone ofwel LEZ in België is te vergelijken met de milieuzone in Nederland....
Audi, met BMW een van de pioniers van deze laserverlichting als techniek, heeft een naam hoog...
Er is wat voor te zeggen om een auto te voorzien van een lpg-installatie. Veel moderne auto’s...
De automobilist kreeg de bekeuring in een politiezone rond de Belgische plaats Diest. Hij...
De koppeling is onmisbaar voor een auto met een handgeschakelde versnellingsbak. Het is een...
Als je al langer autorijdt denk je wellicht met weemoed terug aan de tijd dat je op de snelheidsmeter...
Je rijgedrag heeft invloed op de levensduur van je auto. Je vindt hieronder enkele tips waarmee...
Iedere auto is tegenwoordig uitgerust met een ABS-systeem dat via de remmen de veiligheid...
Automatische versnellingsbakken worden steeds populairder. In steeds meer automodellen vind...
Met de komst van steeds meer elektrische auto’s is het logisch dat je ook in een elektrische...
EU-regelgeving stelt bij nieuwe voertuigtypes de intelligent speed assistant (ISA) verplicht....
Ongelijkvloersheid van een knooppunt (dus met wegen die boven en onder elkaar langs gaan)...
De airbag is essentieel bij de veiligheid in moderne auto's. De airbag is nu onlosmakelijk...
Steeds meer steden in Nederland stellen een milieuzone in. Die gelden dan vooral voor auto’s...
Ongeacht het seizoen, geen enkele automobilist ontkomt aan een portie regen op zijn tijd....