Wat is de boete als je een kruispunt blokkeert?

Kruispunt | Foto: ANP

Het is verboden een kruispunt op te rijden waarop het verkeer vaststaat, zelfs als het verkeerslicht op groen springt. AutoWeek zocht uit hoe het zit als je een kruispunt blokkeert.

Laten we eens kijken naar de regelgeving als je een kruispunt blokkeert, een veel voorkomende overtreding. Vooral in de spitsuren zie je het veel gebeuren (je kunt de spits natuurlijk ook omzeilen). Je mag namelijk een kruising zelfs niet op rijden wanneer je niet kunt doorrijden.

Zorg dat je een kruispunt niet blokkeert

Zie de verkeersregels! Artikel 14 meldt dat ‘bestuurders een kruispunt niet mogen blokkeren’. Dat betekent dus dat een kruispunt in principe vrij moet zijn om te passeren zonder anderen te hinderen. De boete is in 2022 € 250.

Van onze partner
Vind snel je weg door de spits
Je hebt bij bol.com een ruime keus voor autonavigatie die je helpt je bestemming gemakkelijk en vlot te vinden en te bereiken!

Niet stilstaan op een kruispunt

Het mag een open deur lijken, maar op een kruispunt mag je ook niet stilstaan. Dat vind je in artikel 23 van de verkeersregels. Ga je een kruispunt op, dan moet je direct door kunnen rijden op je ‘nieuwe’ weg, ook bij groen licht. Je kunt overigens wel voorrang geven aan een tegenligger, voetganger of fietser. Vooral in de spits blijkt dat veel mensen een ‘voorschot’ nemen op het groene licht en de kruising vast op rijden terwijl ze niet door kunnen rijden. Je kunt rekenen op een boete van € 150 voor stilstaan op een kruispunt. Met ‘stilstaan’ is trouwens ook bedoeld het stoppen voor in- en uitladen of het laten in- en uitstappen van mensen. Loop je met ze mee, dan heet het ‘parkeren’. 

Parkeren op of bij een kruispunt

Er is meer om rekening mee te houden. In het genoemde rijtje verboden past ook op een kruispunt parkeren of binnen 5 meter er vandaan, zelfs al blokkeer je wellicht dat kruispunt niet. ‘Parkeren’ betekent dat je stilstaat én niet meer dicht bij de auto bent. Dus even snel geld pinnen heet ook al parkeren. De boete voor parkeren op of te dicht bij een kruispunt is € 100.