Zo reis je met de veerboot naar Ameland

Veerboot naar Ameland - ANP - Frank Maters

Een van de grotere Waddeneilanden is Ameland. Het is autoluw maar je kunt er met de auto komen. Zo reis je met de veerboot naar Ameland.

Wagenborg Passagiersdiensten exploiteert de veerboot naar Ameland. Deze vertrekt vanuit Holwerd in Friesland. De kernen van de dorpen Hollum en Nes zijn autoluw. Verder kun je met de auto overal over het eiland rijden. Hoe kom je het beste op Ameland? AutoWeek geeft je enkele tips.

Van onze partner
Ga je naar Holwerd en Ameland?
Bij bol.com vind je een grote keuze aan navigatie voor de auto die je snel op je bestemming brengen en om files heen leiden.

Met de auto de veerboot naar Ameland tijdig reserveren

De veerboot naar Ameland vaart ongeveer elke twee uur voor auto’s. Die brengt je dan in pakweg 50 minuten naar de veerhaven in Nes. Op drukke dagen gaat de frequentie omhoog naar elk uur. Je moet met één ding wel rekening houden. Het autodek kan zeker voor het weekeinde en rond vakantie, zon- en feestdagen snel vol raken. Je moet dus tijdig je plek reserveren als je op de tijd van jouw keuze wilt reizen. Je kunt de tickets online gemakkelijk bestellen.

Verschillende factoren bepalen de ticketprijs, zoals

  • het aantal personen
  • de auto, motorfiets (of fiets) als vervoermiddel
  • of je een aanhanger of fietsendrager hebt.
  • of je een hond meeneemt
  • wanneer je reist: vanaf 1 april tot en met 30 september is het (hogere) zomertarief van toepassing.

Je reserveert altijd voor een specifieke afvaart. Tip voor als je een fiets meeneemt: voor een fietsendrager op de trekhaak betaal je extra, fietsen die je op het dak meeneemt kun je gratis meenemen. Je kunt ook een vaartegoed voor 10 of 20 vaarten kopen, die je in één keer afrekent. Per keer is dat de goedkopere keuze. Dit kan voor volwassenen en voor auto’s. Met een toeslag kun je ook de sneldienst nemen. Die doet er 20 in plaats van 50 minuten over om van Holwerd naar Nes te varen.

Bereikbaarheid veerhaven Holwerd

Je komt bij de veerboot naar Ameland als je Grândyk 2b in Holwerd intoetst in je navigatie. Bij het loket check je in. Zorg er dan wel voor uiterlijk een half uur van te voren aanwezig te zijn.

Je kunt bij de veerhaven je auto parkeren, in 2023 geldt een tarief van € 6,75 per dag of deel ervan. Dan ga je op de fiets of als voetganger verder. Zeker voor een korter verblijf is dat goedkoper dan wanneer je de auto meeneemt. Als je de auto parkeert, kun je ook gebruik maken van de sneldienst. Die vaart in 20 in plaats van 50 minuten naar Ameland.

Je kunt ook vanuit Leeuwarden met buslijn 66 naar Holwerd. De tijden van deze bus sluiten aan op de reguliere veerboot naar Ameland. Buslijn 166 vanuit Leeuwarden geeft een goede overstap op de sneldienst naar Ameland.

Van onze partner
Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

Wil je naar een ander Waddeneiland? Lees onze tips voor Texel en het parkeren in Harlingen als je naar Terschelling of Vlieland wilt gaan of parkeren voor Schiermonnikoog.