Wat is bij een snelheidscontrole de marge voor een boete?

Flitser (ANP)

Het kan iedereen overkomen: een boete voor te snel rijden. Vroeger hield je rekening met een foutmarge van de kilometerteller maar wat is bij een snelheidscontrole de marge voor een boete?

Als je al langer autorijdt denk je wellicht met weemoed terug aan de tijd dat je op de snelheidsmeter wel 10 km/h te veel kon rijden, omdat je dan eigenlijk geen boete hoefde te verwachten. Maar de snelheidsmeters van auto’s zijn preciezer geworden. Een groot aantal automobilisten gaat nog wel uit van een grote onnauwkeurigheid van de snelheidsmeter. Maar hoe staat het met de snelheidscontrole? Wat is de marge voordat je een boete krijgt thuisbezorgd? Immers, in de maanden mei tot en met augustus 2022 zijn pakweg 2,9 miljoen snelheidsboetes verstuurd door het CJIB. Dat is een behoorlijk aantal. O ja, het is natuurlijk beter om niet te hard te rijden of te weten waar de flitsers en trajectcontroles staan...

Meetcorrectie bij snelheidscontrole geeft marge

De meetapparatuur wordt gecheckt bij het Nationaal Meetinstituut. Van alle snelheidscamera’s is dan ook een meetrapport op te vragen. Dat kun je doen met de gegevens die op de bekeuring staan. Toch wil het Openbaar Ministerie er zeker van zijn dat een fout in de meetapparatuur is uitgesloten als oorzaak voor een onterechte boete. Dus komt er op de meting altijd een meetcorrectie:

  • Snelheden tot 100 km/h: -3 km/h
  • Snelheden boven 100 km/h: -3%

Deze wordt standaard van de meting afgetrokken. Daardoor kun je dus onder de boete uitkomen. En als dat zo is, dan zie je dat niet eens. Immers: als je geflitst wordt met een snelheid van 102 km/h rijd je weliswaar iets te hard, maar is de snelheid na meetcorrectie 99 km/h. En dus goed.

Van onze partner
Goedkoper tanken aan de pomp?
Met UnitedConsumers kun je met korting tanken! Vraag nu de tankkaart aan

Ondergrens voor boete bij kleine snelheidsovertredingen

Dan is er nog een tweede grens. Is de snelheidsovertreding kleiner dan 4 km/h, dan krijg je geen bekeuring op de deurmat. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je beboet wordt voor een overtreding van 1 of 2 km/h doordat je aandacht wellicht even iets verslapt was. 

Kortom: rijd je 128 km/h op een weg waar je 120 km/h mag rijden, dan krijg je een meetcorrectie van 3% (4 km/h). De basis voor de bekeuring is dan een snelheid van 124 km/h. Je krijgt dus een bekeuring voor 4 km/h te hard rijden.

Word je in een stad of dorp geflitst met een snelheid van 57 km/h op een weg waar je 50 km/h mag rijden, dan wordt er 3 km/h van de snelheid afgetrokken. Ook dan krijg je een boete voor 4 km/h te hard rijden. Had je één km/h langzamer gereden, dan was je de boete ontlopen.

In België grotere marge voor een snelheidsboete

Hoe zit het dan bij de zuiderburen? In België hanteert men een technische foutenmarge voor de meetapparatuur. Die is wel ruimer dan in Nederland, namelijk 6 km/h bij snelheden tot 100 km/h of 6% voor hogere snelheden. Daarnaast is er een tolerantiemarge die 14 verschillende parketten in België aanhouden. Dit heeft te maken met de totale capaciteit om de overtredingen te vervolgen. En die marges verschillen. Daardoor kan het gebeuren dat je in Brussel pas bij 47 km/h geflitst wordt op een weg waar je 30 km/h mag rijden.