Moet ik een milieusticker in Frankrijk gebruiken?

Car2go Parijs autodeeldienst Smart Fortwo

Ook Frankrijk kent een milieusticker ofwel een certificat qualité de l’air. Die is verplicht in onder andere Parijs en Grenoble maar ook op piekmomenten in andere gebieden. Hoe zit het met de milieusticker in Frankrijk?

De auto’s die in een milieuzone rijden, moeten zijn voorzien van een milieusticker. Heb je die niet, dan kun je een boete van €68 krijgen. De milieusticker in Frankrijk kan zes kleuren hebben, afhankelijk van hoe schoon of vervuilend je auto is. 

Milieusticker in Frankrijk in zes varianten

Het Vignette Crit’Air is er in zes ‘smaken’. Elektrische auto’s en waterstof-auto’s hebben een ‘eigen’ groen vignet. Vervolgens zijn er vignetten voor:

  1. auto’s op lpg en plug-in hybride auto’s en auto’s met benzinemotor vanaf bouwjaar 1 januari 2011
  2. auto’s met een benzinemotor van een bouwjaar tussen 1 januari 2006 en 31 december 2010 en met een dieselmotor vanaf 1 januari 2011
  3. auto’s met een benzinemotor met een bouwjaar tussen 1 januari 1997 en 31 december 2005 en met een dieselmotor tussen 1 januari 2006 en 31 december 2010
  4. auto’s met een dieselmotor met een bouwjaar tussen 1 januari 2001 en 31 december 2005
  5. auto’s met een dieselmotor met een bouwjaar tussen 1 juli 1997 en 31 december 2000

Beperkingen om met 'oudere' milieusticker in Frankrijk te rijden

Oudere auto’s met een buitenlands kenteken krijgen geen Vignette Crit’Air en mogen dus niet in een milieuzone rijden. En let op: in Parijs en de metropoolregio Grand-Paris mag je op werkdagen tussen 8 en 20 uur alleen in als je een auto hebt die geen uitstoot veroorzaakt, of een vignet 1, 2 of 3. Dus met een auto die een dieselmotor heeft van voor 31 december 2005 of een benzinemotor van voor 31 december 1996 mag je tussen 08.00 en 20.00 uur de Parijse hoofdstad niet in. En vanaf 1 juli 2023 moeten ook auto's met vignet categorie 3 buiten de milieuzone van de Parijse metropole blijven. Dat is wel de strengste beperking, maar met een auto met dieselmotor van voor 1 januari 2001 kom je ook in andere (grotere) agglomeraties in aanraking met een verbod om er te rijden. Een actueel overzicht van de beperkingen in zones met lage uitstoot vind je op de officiële website.

Je bestelt de milieusticker in Frankrijk via de officiële website; die kosten €3,11 voor het vignet en €4,51 verzendkosten. Houd wel rekening met de verwerkings- en verzendtijd, die kan enkele weken zijn. De taal van de website is standaard Frans maar ook Engels en Duits behoren tot de mogelijkheden. Ook in Nederland kun je het Vignette Crit'Air online bestellen. Je betaalt dan meer maar de taal is dan gewoon Nederlands.

Het vignet moet vervolgens aan de binnenzijde van de voorruit worden aangebracht.

Van onze partner
Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!

Soorten milieuzones

Er zijn twee soorten milieuzones in Frankrijk: de Zone ZCR (Zone à Circulation Restreinte), tegenwoordig Zone à Faibles Émissions (ZFE) genoemd, een permanente milieuzone. Deze worden met borden aangegeven. Daar moet de milieusticker altijd worden gebruikt. Deze zones zijn alleen te vinden in onder meer het centrum van de grotere steden, zoals Parijs (binnen de Boulevard Périphérique), Lyon en Grenoble. Onder de borden van de beperkingen staan de milieustickers vermeld die in de zone mogen rijden en mogelijk ook of er verschil zit tussen dagen waarop de beperking van kracht is.

Daarnaast is er de ZPA, ofwel de Zone de Protection de l’air. Die is tijdelijk van kracht en kan steeds op de avond tevoren worden bepaald. Deze kunnen inhouden dat er een maximum snelheid geldt, of dat auto’s met een even of oneven kentekengetal niet mogen rijden. Bovendien gelden deze zones vaak in een groter gebied dan alleen een stadscentrum, soms een heel departement. Voor buitenstaanders zijn de actuele maatregelen lastiger te achterhalen.