Waar moet je rekening mee houden bij de LEZ in België?

Brussel centrum adrian santalla

De lage-emissiezone ofwel LEZ in België is te vergelijken met de milieuzone in Nederland. Auto’s met een hoge uitstoot worden daarbij uit het verkeer geweerd in vooral de binnensteden. Waar moet je rekening mee houden bij de LEZ in België?

Veel Nederlanders, maar uiteraard ook Belgen, gaan graag naar de grotere Belgische steden om te winkelen of gewoon er lekker even uit te zijn. In grote steden moet je steeds vaker rekening houden met milieuzones. In vooral Antwerpen, Brussel en Gent moet je rekening houden met de regels in de LEZ in België. Wat houden die in?

Algemene regels voor LEZ in België

Hoewel de LEZ in een beperkt aantal steden geldt, zijn er algemene principes. Zo wordt de zone bij het begin en het einde aangegeven met een bord. Je weet daardoor dat je een lage-emissiezone inrijdt of verlaat. Meestal betreft het een gebied rond het centrum van de stad. Per stad kun je online checken met het kenteken of je met je auto of bestelauto binnen de zone mag rijden of dat je je (zo nodig tegen betaling) moet aanmelden of registreren. Heb je een elektrische auto of een plug-in hybride die minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoot? Dan ben je altijd toegelaten. Verder zijn er meerdere uitzonderingen, onder meer voor gehandicapten.

In de praktijk zul je in elk geval met een dieselmotor moeten checken of je in de zone mag rijden. Dat geldt zowel voor personenwagens als voor bestelbusjes.

Verschillen per plaats

De drie plaatsen hebben elk hun eigen specifieke uitwerking van de regels. Je zult voor elk van de steden steeds moeten nagaan of en hoe je in de zone mag rijden. 

Parkeren aan de rand van de stad

Dit is natuurlijk handige informatie om te weten als je de steden wilt bezoeken. Soms is het dan ook beter om buiten de LEZ te blijven. Het overgrote deel van de P+R-parkings in Antwerpen, Gent en Brussel ligt trouwens buiten de LEZ. In veel gevallen kun je daar gratis of zeer goedkoop de auto neerzetten en dan met de tram of bus naar het centrum reizen. Kijk daarom ook naar de AutoWeek Advies-artikelen over parkeren in Antwerpen, Brussel en Gent!