Aandachtspunten bij het ophalen van een huurauto

Fiat Panda huurauto schade Mallorca

Je hebt een huurauto gereserveerd voor je vakantie, een rit of een klus. Let op deze aandachtspunten bij het ophalen van een huurauto.

Het is altijd even een dingetje, het ophalen en in gebruik nemen van een huurauto. Eigenlijk wil je het zo snel mogelijk doen. Het is wel goed om je hoofd erbij te houden. Dit zijn aandachtspunten waarop je moet letten bij het ophalen van een huurauto.

Kilometerstand

Als je een auto huurt, kun je dat doen met onbeperkte kilometers. Dan maakt de start-kilometerstand niet zo veel uit. Zodra je voor meer-kilometers moet betalen, maak dan notitie van de kilometerstand bij de start van de huurperiode. Vaak staat dat al in het contract dat je meekrijgt. Check of dit overeenkomt. Dan betaal je nooit teveel als je meer rijdt dan het aantal dagelijkse kilometers dat is inbegrepen bij jouw huur.

Van onze partner
Vergelijk en reserveer je huurauto
Heb je een huurauto nodig? Vergelijk autohuur bij Easyterra.nl! Vergelijking van de grotere verhuurders, in Nederland en internationaal. Door duidelijke uitleg en de reviews weet je wat je kunt verwachten.

Brandstof in de tank

Bij de aandachtspunten voor een huurauto hoort ook de brandstof in de tank. Vaak krijg je de auto al mee met een volle tank. Dat is natuurlijk het gemakkelijkste! Immers, dan kun je de auto ook weer inleveren met een volle tank. Is de tank niet vol? Controleer dan of  je de auto met benzine tot hetzelfde niveau kunt inleveren of wat de voorwaarden zijn als je dat niet doet.

Zeker als je bij een luchthaven een auto in gebruik neemt, of inlevert, let er dan op waar een tankstation in de buurt is. Je moet bij volgetankt inleveren toch extra tijd rekenen. Meestal ga je na het inleveren van je auto ook inchecken maar wil je geen (extra) tijd verliezen door het zoeken naar een tankstation. Niet bij alle luchthavens vind je er één dichtbij!

Aanwezige schades

Het handigste is als je de auto huurt zonder eigen risico als je schade rijdt. Hoewel je er niet vanuit gaat dát je de auto beschadigt kan dat ook door anderen komen die minder zorgvuldig parkeren. En je kunt natuurlijk ook zelf iets over het hoofd zien. Wat je wilt vermijden is dat je bij het inleveren een discussie krijgt over schades die al aanwezig waren toen je de huurauto in gebruik nam. Als er al beschadigingen of krassen op je contract staan, check of die kloppen.

En loop de huurauto na op schade die niet is aangegeven op het huurcontract. Mocht je schades vinden, meld die dan direct, voordat je het terrein van de verhuurder verlaat. Die zal er aantekening van maken. Tip: maak voor het wegrijden rondom duidelijke foto’s van de auto. Als er discussie over ontstaat of je als je schade hebt veroorzaakt, kun je daarmee aantonen hoe je de auto hebt ontvangen. Doe hetzelfde bij het inleveren van de huurauto.

Van onze partner
Auto nodig of wil je je auto delen?
Voor beide opties kun je terecht bij het autodeelplatform Snappcar! Je kunt zo in de buurt op twee manieren geld besparen!

Bij handbak: hoe werkt de achteruitversnelling

Steeds vaker is een huurauto een automaat. Maar als je een huurauto hebt met een handbak, vraag dan hoe de achteruitversnelling werkt. Dat verschilt vaak per auto. Soms zit deze gewoon in het patroon. In andere gevallen moet je de pook indrukken, of juist iets optillen. Of er is een ring om de pook die je moet optillen. Bij andere auto’s is er een extra weerstand waar je doorheen moet drukken. Handig om dit van te voren te weten.

Tankdop en hoe je die opent

Bij veel auto’s staat al op het dashboard of de tankdop links of rechts van de auto zit. Dat is handig. Maar hoe gaat het klepje open? Door erop te duwen? Of moet je op het dashboard op een knop duwen? Bij andere auto’s moet je juist een lipje omhoog trekken. Check even waar dat zit. Want de ene keer zit het naast de bestuurdersstoel, een andere keer verstopt onder het dashboard. Het is een eenvoudige vraag die je veel zoekwerk kan besparen!