Na welke veranderingen moet je de auto herkeuren?

LPG-schakelaar Opel Astra

Je wilt soms iets veranderen aan je auto. Dat kan zijn omdat je dat zelf wilt, bijvoorbeeld een andere kleur, meer vermogen, maar soms ook vanwege restauratie of (groot) onderhoud. Wanneer moet je de auto herkeuren bij de RDW?

Je moet er bij aanpassingen altijd voor zorgen dat je auto nog veilig door de apk komt. Het kan zijn dat je verder moet of wilt gaan. In dat geval moet je een wijzigingskeuring aanvragen bij het keuringsstation. De aanpassingen waarvoor je in elk geval je auto moet laten herkeuren, zetten we hier op een rijtje.

Auto herkeuren bij wijziging motor

Bij een wijziging aan de motor moet de RDW de auto opnieuw goedkeuren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld bij vervanging van de motor om een wijziging van de motorcode of het motortype, de brandstofsoort, het aantal cilinders en de cilinderinhoud. Ook als je omschakelt naar elektrische aandrijving moet je de auto laten herkeuren. Behoud je de originele motor, maar verandert het vermogen met meer dan twintig procent ten opzichte van de geregistreerde waarde in het kentekenregister? Ook dan zul je naar de keurmeester moeten. Bij chiptuning moet je dus opletten dat je behalve koppel ook meer vermogen kunt krijgen.

Daarbij geldt ook dat in sommige gevallen een herberekening van de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik nodig zijn bij auto’s die WLTP-getest zijn. In welke gevallen deze keuring noodzakelijk is, hangt af van de voorschriften van de fabrikant.

Wijziging stuurinrichting of remsysteem

Bouw je de stuurinrichting of het remsysteem van de auto om? Dan moet je de auto ook laten herkeuren. Dat geldt voor auto's die een handbediening voor gas en rem krijgen voor gebruik door mindervaliden, maar ook voor lesauto's met een dubbele bediening.

Gasinstallatie inbouwen of verwijderen

Je auto op lpg laten rijden? Dan wordt het kentekenbewijs veranderd. Als je de inbouw bij een RDW-erkend bedrijf laat doen, verzorgt dat bedrijf dit ook. Doe je de inbouw zelf of laat je het doen door een bedrijf dat niet erkend is door de RDW, dan moet je naar het keuringsstation.

Haal je de gasinstallatie juist uit de auto, dan moet hij ook opnieuw worden gekeurd. Dan moet de gehele gasinstallatie zijn verwijderd en controleert de RDW of de motor goed functioneert op benzine. Ook naar de koplampafstelling wordt gekeken, omdat door het weghalen van de gastank de gewichtsverdeling verandert.

Gewicht wijzigen

Wanneer je het gewicht van het voertuig verhoogt en de toegestane maximum massa hoger wordt dan de technische maximum massa, moet je je auto herkeuren. De vereisten zijn streng. Om de keuring te kunnen laten slagen, moet je een verklaring van de fabrikant meenemen dat jouw auto in technisch opzicht een hoger gewicht aan kan.

Een herkeuring is niet noodzakelijk wanneer je het gewicht van de auto verlaagt of tot onder de technische maximum massa verhoogt. In deze gevallen is het doorgeven van het nieuwe gewicht slechts een administratieve kwestie en beoordeelt de RDW de aanvraag zonder keuring.

Andere kleur op de auto, ook tijdelijk

Uitgekeken op de huidige kleur van je auto? Bij overspuiten of wrappen dien je de RDW op de hoogte te stellen met het formulier ‘Kleurverandering aanvragen’. Bij die aanvraag moet je een kleurenfoto bijvoegen. Daarop moet het voertuig voor minimaal vijftig procent te zien zijn, met en het kenteken duidelijk zichtbaar. Wanneer je één of twee hoofdkleuren kunt onderscheiden, moet je deze doorgeven.

Als je de hoofdkleur niet kunt bepalen, bijvoorbeeld doordat de auto gewrapt is in een opvallend meerkleurig patroon, bepaalt de RDW wat de hoofdkleur van de auto wordt. Mooi meegenomen: het aanpassen van de kleur op het kentekenbewijs is gratis.

Let op: je moet dit ook doen als je de auto tijdelijk een wrap geeft, bijvoorbeeld voor een speciale actie of show. En als je de wrap na de tijd weer van de auto haalt, moet je dat ook melden.

Verwijderen roetfilter

Het door de fabrikant geplaatste roetfilter van een oudere auto verwijderen? Dan moet je de RDW schriftelijk op de hoogte stellen met het formulier ‘Verzoek verwijderen roetfiltergegevens’. Het verwijderen van het roetfilter mag alleen onder voorwaarden. Bij personenauto's mag het alleen als de datum van de eerste toelating vóór 1 januari 2011 ligt en de ‘uitstootdeeltjes (licht)’ een waarde hebben die kleiner of gelijk is aan 0,005 gram per kilometer of geen waarde hebben.

Kilometerteller vervangen

Het vervangen of repareren van de kilometerteller dient te worden doorgegeven aan de RDW. Daarbij moet je de kilometerstand opschrijven voordat de teller wordt vervangen. Daarna dient te worden gecontroleerd of de teller goed werkt, waarna je de kilometerstand opnieuw moet noteren. Jouw garage kan dit proces eventueel ook voor je verzorgen.

Restauratie, mogelijk ook vooronderzoek

De restauratie van een historisch voertuig moet worden gekeurd wanneer één of meerdere hoofdonderdelen, zoals het chassis of de aandrijflijn, worden vervangen door nieuwe of bestaande onderdelen. Dat kan gevolgen hebben voor de identiteit van het voertuig. De oorspronkelijke identiteit en daarmee het originele kenteken kunnen behouden blijven als de vervangen hoofdonderdelen van dezelfde specificaties zijn als die van het oorspronkelijke voertuig. In sommige gevallen is daarom een vooronderzoek door de RDW nodig. Daarbij legt de RDW alle hoofdonderdelen (chassis, carrosserie, aandrijflijn, zelfdragende carrosserie en/of frame) van het voertuig vast en stelt de dienst het juiste voertuigidentificatienummer (VIN) vast. Vervangende hoofdonderdelen moeten ook zijn gefabriceerd door de desbetreffende autofabrikant of door een derde partij als dat eerste niet meer mogelijk is. Voor de aandrijflijn geldt alleen dat hij van hetzelfde model en type moet zijn als die van het oorspronkelijke voertuig. 

Ombouw tot kampeerauto

Bij de ombouw van een personenauto of bestelauto naar een kampeerauto moet je hem ook laten keuren bij de RDW. Aan deze ombouw zijn diverse vereisten verbonden. Daarover schreven we een ander uitgebreid artikel.