In hoeverre verschilt het B+ van het BE-rijexamen?

Nissan Qashqai aanhanger

Als je met je auto een aanhanger wilt trekken heb je voor je rijbewijs keuze uit drie opties. Namelijk met rijbewijs B, met rijbewijs B+ en rijbewijs BE. In hoeverre verschilt het B+-examen van het BE-examen?

Met rijbewijs B mag je een aanhanger trekken waarbij in grote lijnen de totale combinatie van auto en aanhanger maximaal 3.500 kilogram mag wegen (tenzij de aanhanger inclusief belading maximaal 750 kg mag zijn). Nu auto’s steeds zwaarder worden, zeker elektrische auto’s en SUV’s, kom je met het toegestane gewicht van de auto en aanhanger al snel daar in de buurt of ga je eroverheen. Dan moet je een B+ examen of een BE examen halen om met je caravan, of andere aanhanger te mogen rijden.

Hoger gewicht: rijbewijs B+ of rijbewijs BE

Het verschil tussen rijbewijs B+ (ook wel rijbewijs B met code 96) en rijbewijs BE is dat met de eerste vorm, je een combinatie van een auto plus een aanhangwagen of oplegger (met een toegestane maximum massa zwaarder dan 750 kg) mag rijden die tezamen een toegestane maximum massa tussen de 3.500 kg en 4.250 kg heeft. Met het rijbewijs BE mag je een aanhanger trekken tot 3.500 kg. Welk rijbewijs moet je dan kiezen?

Van onze partner
Op zoek naar een rijbewijshoesje?
Bij bol.com vind je een grote keuze aan rijbewijshoesjes en andere mapjes voor je autopapieren!

Geen verschil tussen B+ examen en BE-examen

Het examen voor het rijbewijs categorie B+ is gelijk aan het examen voor de categorie BE. Heb je dit examen gehaald, dan mag je bij de aanvraag van het rijbewijs zelf kiezen wat je liever wilt: rijbewijs BE of B+. Er is geen automatische keuze ingebouwd voor B+. Dit betekent dat in eerste instantie altijd rijbewijscategorie BE wordt afgegeven, tenzij de aanvrager van het rijbewijs zelf verzoekt om rijbewijs B+ (met code 96) te krijgen. Die keuze lijkt ons overigens niet moeilijk als je toch examen hebt gedaan …

Heb je het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden voor jou andere regels. Je mag iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het lege gewicht en het  laadvermogen.