Dit vertelt de middenstreep over de weg

Belijning middenstreep - provinciale weg ANP N209 Bleiswijk

Vraag een kind een tekening van een weg te maken en drie tegen een tekent het een onderbroken middenstreep. Intussen geeft de middenstreep meer informatie over de weg.

Eigenlijk is die enkele streep op het midden van de weg in ieder geval buiten de bebouwde kom achterhaald. In 2008 werd een code gepresenteerd waarbij op wegen buiten de bebouwde kom een dubbele streep is te zien. En die middenstreep heeft best wel wat te zeggen over de weg waar je op rijdt.

Weg zonder middenstrepen

Belijning middenstreep - Spaarnwoude buitenweg ANP

De eenvoudigste versie van de weg is die zonder een middenstreep. Alleen aan de zijkanten van de weg heb je een onderbroken streep staan. Op deze wegen kun je allerlei verkeer verwachten. behalve auto’s kunnen ook vrachtauto’s en motoren, landbouwvoertuigen en langzaam verkeer als bromfietsen, fietsen en voetgangers van de weg gebruik maken. Opletten dus! Je mag op deze wegen ook inhalen, tenzij verbodsborden aangeven dat het niet mag. De maximum snelheid is 80 km/h, tenzij er een bord staat met een maximum snelheid van 60 km/h of het bord van een 60 km/h zone. In die gevallen mag je maar 60 km/h. 

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Weg met dubbele middenstrepen, zonder groene opvulling

Belijning middenstreep - provinciale weg ANP N233 Rhenen

Deze weg zul je vooral als doorgaande weg in de provincie tegenkomen: een weg met een dubbele middenstreep. Je mag hier 80 km/h rijden maar borden kunnen ook een lagere snelheid aangeven. Je kunt hier vooral auto’s, vrachtwagens en motoren tegenkomen. In sommige gevallen ook landbouwvoertuigen en brommobielen. Maar bromfietsen, fietsers en voetgangers tref je hier niet. Inhalen mag je hier als de middenstrepen onderbroken zijn. Zijn de strepen ononderbroken of staat er een bord dat inhalen verboden is, dan zul je achter je voorligger moeten blijven.

Weg met dubbele middenstrepen en groene opvulling

Bij deze weg zie je ook een doorgetrokken streep aan de rechterzijde. Door de groene opvulling herken je dat dit een autoweg is en je 100 km/h mag rijden. Met verkeersborden kan een lagere snelheid zijn aangegeven. Op deze weg rijden alleen auto’s, vrachtwagens en motoren. Langzaam verkeer hoort hier dus helemaal niet thuis. Inhalen mag je hier als de middenstrepen onderbroken zijn. Zijn de strepen ononderbroken of staat er een bord dat inhalen verboden is, dan zul je achter je voorligger moeten blijven.