Kun je echt beter ‘s ochtends tanken?

Tanken Shell benzine pompstation tankstation

Hoewel de brandstofprijs nog steeds erg hoog is, zou deze tip je wat geld aan de pomp moeten besparen. Hoewel het wel een verschil is in het kader is van ‘wie het kleine niet eert….’

Wist je dat het vooral verstandig is om 's ochtends naar het tankstation te gaan? Het mag vreemd klinken en voor sommige mensen een zware uitdaging … In de ochtend is het over het algemeen kouder dan in de middag. De brandstof wordt meestal opgeslagen in grote tanks in de grond, die sterke temperatuurverschillen kunnen ondergaan. 's Nachts zakt het kwik heel laag, waarna de benzine of diesel afkoelt. Geeft 's ochtends tanken dan voordeel?

‘s Ochtends tanken geeft (klein) voordeel

En als de brandstof koud is, is deze dichter. En dus geeft het vulpistool iets meer product, voor dezelfde prijs. Inderdaad, als het heet is, heeft benzine de neiging vluchtiger te zijn en te verdampen in de vorm van rook, alleen betaal je dan helaas niet minder. In Nederland bestaat geen verplichting voor de pomphouders om dat minieme verschil te verrekenen, wel worden de benzinepompen in Nederland geijkt en jaarlijks gecontroleerd of ze de juiste hoeveelheid afgeven. Daar mag geen grote afwijking in zitten. 

Van onze partner
Goedkoper tanken aan de pomp?
Met UnitedConsumers kun je met korting tanken! Vraag nu de tankkaart aan

In België vaste temperatuur

Juist vanwege dit (overigens marginale) verschil is in België de wettelijke verplichting om de brandstof te leveren op een temperatuur van 15 graden Celsius. Op deze manier krijgt de klant altijd de exacte hoeveelheid die wordt afgemeten.

Het temperatuurverschil speelt overigens een grotere rol bij het transport van de brandstof waarbij de tankauto warmer en kouder wordt, in vergelijking met de ondergrondse tanks van de benzinestations die vaak koeler zijn. Dat betekent in de praktijk dat juist de tankstationhouder het grootste risico loopt op verschillen van de volumes door temperatuurschommelingen.

Variabele prijs door de dag

Een groter verschil maakt de dynamische pricing. Daardoor varieert de prijs van benzine of diesel in de dag. Volgens onderzoek van Travelcard verlaagden stations die de prijzen een of meerdere malen aanpassen in de vroege ochtend (tussen 03.00 en 06.00 uur) de prijzen om ze in de spitsuren weer hoger te stellen. Echter, 's ochtends tanken kan aantrekkelijker zijn dan in de avond. Het gaat daarbij om relatief kleine verschillen van een paar (tienden van) centen. Maar als je op de kleintjes let maakt dat ook een verschil.

Tips om goedkoop te tanken

Grotere verschillen kun je bereiken door bewust te kiezen waar je tankt. We noemen hieronder een aantal tips: