Wat moet je doen bij blikseminslag in je auto?

Bliksem snelweg (Foto Clay Banks Unsplash)

Het zal je maar gebeuren dat de bliksem inslaat op je auto. De kans is natuurlijk niet zo heel groot, maar het kan wel gebeuren. Wat kun je het beste doen bij blikseminslag in je auto?

Met onweer rijden vinden veel mensen niet prettig. Vaak regent het, is het donker en heb je slecht zicht. En je loopt natuurlijk het risico op blikseminslag in je auto. Wat moet je dan doen? Moet je je auto ontladen na een blikseminslag door tegen een paaltje te rijden? En zit je in een cabriolet ook veilig? Of in een auto met een kunststof carrosserie? Dit zijn tips voor rijden in onweer.

Veilig bij blikseminslag in een auto van staal

In een stalen auto ben je veilig doordat de carrosserie fungeert als een zogenaamde kooi van Faraday. De bliksem slaat meestal in op de antenne of het dak. Het staal geleidt de elektrische ontlading rond de inzittenden via de banden naar de grond.

Hoewel elke blikseminslag anders is, komt schade aan de antenne, het elektrische systeem, de achterruit en de banden vaak voor. De hitte van een blikseminslag is voldoende om de antenne van een voertuig gedeeltelijk te doen smelten en kan een kleine explosie van vonken veroorzaken als kleine stukjes metaal smelten en verbranden. Een deel van de ontlading kan in het elektrische systeem van het voertuig terechtkomen en elektronische componenten beschadigen, waardoor de auto mogelijk onbruikbaar wordt. De bliksem kan ook zijn weg vinden naar de kleine verwarmingsdraden die zijn ingebed in de achterruit, of in de voorruit (samen met draden van de radio-antenne die ook in de voorruit kan zijn gebouwd) waardoor de ruiten breken. Tenslotte is het heel gewoon dat de bliksem een of meer banden vernietigt wanneer deze door de stalen velgen naar de grond gaat. Het is ook mogelijk dat de bliksem een brand laat ontstaan in de auto.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Blikseminslag bij een elektrische auto

In een elektrische auto fungeert het principe van de kooi van Faraday ook. Je kunt de auto ook blijven opladen als hij aan de lader staat. Wanneer je echter geen overspanningsbeveiliging in je huis hebt, kan het geen kwaad om de kabel toch los te maken.

Blikseminslag bij een cabrio

Wanneer je met een cabriolet in heftig onweer terecht komt, probeer dan op een veilige plek te parkeren. Ga in geen geval op een hooggelegen parkeerplaats staan, bijvoorbeeld op een bergtop. Sluit de ramen en het dak en zorg ervoor dat er geen antennes uitsteken. Leg je handen in je schoot om te voorkomen dat je metalen voorwerpen in de auto aanraakt. Dit geldt voor een cabriolet met een stoffen dak. Immers, een cabrio-coupé is in dat opzicht vergelijkbaar met een auto die helemaal van staal is.

In een auto met een kunststof carrosserie ben je niet of heel beperkt beschermd tegen blikseminslag.

Blikseminslag bij een camper

Voor kampeerders geldt: sluit open ramen, deuren en vouwdaken, ga niet afwassen of douchen en ontkoppel de 230 volt-kabel aan de buitenkant van de auto. Raak daarnaast geen metalen delen van de carrosserie aan. Voor motorrijders en fietsers zijn vallende takken, hagel en slecht zicht gevaarlijker dan bliksem. Metalen constructies zoals hekken of roosters en bomen moeten wel vermeden worden tijdens het schuilen. Dat kan het beste onder een brug of afdak. Houd dan wel afstand van de motor of fiets.

Speciaal ontladen niet nodig

Wanneer je auto toch wordt getroffen door de bliksem, zit je dus veilig. De stroom wordt door de kooi van Faraday-constructie al heel snel naar de grond geleid. Deze blijft dus niet in de auto zitten, ondanks het feit dat een auto rubberen banden heeft die slecht stroom geleiden. Je hoeft je auto dus ook niet tegen een lantaarnpaal of vangrail te parkeren om hem te aarden of te ontladen. Bij de meeste auto’s is dat zelfs zinloos, omdat de moderne bumper vaak van kunststof is. 

Bliksemschade is overigens niet verzekerd met een WA-autoverzekering, wel met een beperkt casco of allrisk verzekering.