Dit moet je weten over de airbag

AIRBAGS

Weet jij welke autofabrikant de airbag heeft uitgevonden? En op welk seriemodel de airbag verscheen? Hier lees je het verhaal van deze belangrijke veiligheidsvoorziening, evenals het werkingsprincipe.

De airbag is essentieel bij de veiligheid in moderne auto's. De airbag is nu onlosmakelijk verbonden aan de standaarduitrusting. Van de eerste airbags voorin tot zij-airbags, inclusief gordijnairbags, en zelfs die voor voetgangers, het principe is enorm doorontwikkeld. Maar waar komt het vandaan en hoe werkt het?

Veiligheid die niet uit Zweden komt

De airbag is uitgevonden door.Mercedes-Benz. Aan Das Haus hebben we bovendien de centrale deurvergrendeling (1958) en ABS op vier wielen (1972) te danken. Evenals de elektronische stabiliteitscorrectie (ESP, 1995). Mercedes staat aan de wieg van het eerste ‘beschermingsapparaat tegen schokken voor de inzittenden van een motorvoertuig’, zoals geregistreerd op het patent van de eerste airbag, ingediend in 1971.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Mercedes-Benz ontwikkelde veel airbag varianten

Het eerste productiemodel dat standaard een airbag aan boord kreeg was de Mercedes-Benz S-klasse (W126). Dat gebeurde in 1980. Sindsdien heeft het merk met de ster de zij-airbag (1995), raam-airbag (1998), hoofd/borst-airbag (2001) en knie-airbag (2009) gepatenteerd. We zijn Volvo echter dankbaarheid verschuldigd voor de uitvinding van de airbag voor voetgangers, die zichzelf bij een frontale botsing op de voorruit opblaast. De V40 had in 2012 de primeur. 

Explosie van technologie voor veiligheid

Hoe werkt het precies? Bij een grote aanrijding, vanaf 15 tot 30 km/h, sturen sensoren een signaal naar het ‘brein’ van de airbagbesturing, die we verderop computer noemen. Deze beslist op basis van het belang van de impact beslist welke airbag(s) moet(en) worden geactiveerd en het volume van de op te blazen lucht. Hoe groter de impact, hoe groter het luchtvolume dat de computer uit de airbag vraagt. Deze laatste wordt opgeblazen met behulp van een drukgenerator, die de luchtzak in een fractie van een seconde vult.

Van onze partner
Je auto schoonmaken en beschermen?
Lak bijwerken? Interieur onder handen nemen? Je kunt bij Winparts.nl de juiste producten voor je auto bestellen om hem weer mooi te laten shinen!

Hoe moet je de airbag onderhouden?

De effectiviteit van dit systeem is gebaseerd op het vermogen van de computer om te analyseren voor welke schokken de airbag niet hoeft te worden geactiveerd. Zoals schokken op de carrosserie of een plotselinge aanraking met een trottoir. Het airbagmechanisme ondergaat bij elke onderhoudsbeurt een controle. Bij deze check komen alleen de elektronische componenten aan bod en niet bijvoorbeeld de staat van de airbag zelf. Die blijkt volgens Airbagbank in Cuijk in de praktijk goed te blijven en kan gewoon in de auto blijven zitten. “Als het airbaglampje niet gaat branden, dan kun je ervan uit gaan dat hij zijn werk doet zoals je verwacht”, luidt de toelichting. Je ziet of hoort wel dat je de airbag na pakweg tien of vijftien jaar zou moeten vervangen, maar daarvoor is geen dringende noodzaak volgens deze specialist met intussen meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van airbags.