Zo is de prijs van benzine opgebouwd

Benzineprijs recordhoogte (foto ANP)

De prijs van benzine is voor veel mensen per definitie te hoog. Naast de prijs van de aardolie spelen ook andere factoren een rol. Hoe komt de prijs van benzine tot stand?

De prijs van benzine is nu rond de 2,50 euro. Op een ander moment betaalde je voor een liter 1,68 euro. De aardolieprijs schommelt, maar welke factoren spelen nog meer een rol?

Een deel van de prijs wordt bepaald door de ruwe olieprijs en raffinagekosten. Die maken ongeveer 30% uit van wat je uiteindelijk aan de pomp betaalt. 

Dan zijn er nog de marges. Die maken ongeveer 10% uit van het totaal. Bij deze twee samen zitten ook de kosten die de oliemaatschappijen maken om bijvoorbeeld een tankstation en een shop te bemannen.

Deze prijsopbouw vind je in grote lijnen trouwens ook bij diesel en LPG terug, echter de onderlinge verhoudingen zijn verschillend. En met de verschillen in brandstof kun je ook rekening houden als je een nieuwe auto koopt.

Accijnzen en belastingen

In principe kun je dan de benzine aan de pomp zo kopen. Echter, de overheid heft verschillende accijnzen op de benzine. Naast het bekende en tijdelijke ‘kwartje van Kok’ dat in 1991 is ingevoerd is er ook een heffing die het mogelijk maakt om voorraden aan te houden van aardolieproducten. Dat zorgt voor een percentage van ongeveer 40% in de totale prijs van benzine. En uiteraard wordt alles afgesloten met 21% BTW in de prijs. Dat maakt omgerekend op het totaal overigens 17% uit van de prijs van benzine.

Van onze partner
Goedkoper tanken aan de pomp?
Met UnitedConsumers kun je met korting tanken! Vraag nu de tankkaart aan

Verschillen in prijs van benzine

Je ziet daarnaast dat er zowel binnen een plaats, als in het land verschillen zijn. Zo zijn onbemande benzinestations vaak veel goedkoper, tot pakweg 17 cent per liter. Bij deze stations heb je ook minder of geen service. Er is geen shop en er is geen personeel die je kan helpen. Dat kost minder en dit wordt teruggegeven aan de klanten met een lagere prijs.

Daarnaast zie je dat aan de snelweg de prijs van benzine juist hoger ligt. Hoe komt dat? De locaties langs de snelwegen worden elke 15 jaar geveild door de overheid. Dan mag een exploitant deze huren. Zowel de huurprijs voor de grond als het veilingbedrag komen voor rekening van deze exploitant. Een benzinestation in een willekeurig dorp of in een stad heeft niet deze lasten. Daarbij zijn veel van deze benzinestations 24 uur per dag open. Ook dat zorgt voor hogere kosten die je onder andere in de prijs van benzine weer tegenkomt.

In de shops vind je vaak koffie, broodjes, snacks en andere dingen om te eten en automaterialen zoals ruitenwisservloeistof, motorolie, wissers, interieurreiniging en dergelijke.