Zo profiteer je van dynamische benzineprijzen

Tankstation benzinepomp zuil benzineprijs

Wil je lagere brandstofkosten? Door op lokaal niveau te vergelijken kun je vooral in Duitsland en Frankrijk profiteren van dynamische benzineprijzen. Ook in Nederland zijn er steeds meer bedrijven die in de loop van de dag de prijs aanpassen.

De hoge brandstofprijzen maken het lastig voor consumenten om de tank tegen een aantrekkelijke prijs te vullen. Ga je naar bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk, hou er dan rekening mee dat de benzine op grotere schaal dynamisch wordt geprijsd. Dat betekent dat op verschillende momenten van de dag de brandstof een andere prijs heeft. Het verschil kan oplopen tot een paar centen. 

Dynamische benzineprijzen in Nederland

Het op verschillende momenten van de dag veranderen van de benzineprijzen gebeurt in Nederland nog niet zo heel vaak, volgens een woordvoerster van de Bovag. Het varieert vooral per ondernemer. Zo kan deze een happy hour instellen. Daarnaast gebeurt deze manier van beprijzen vooral bij bemande benzinestations. Zeker als ze groter zijn en bij de snelwegen liggen. Het aantal malen dat de prijzen worden aangepast verschilt per tankstation. Over het algemeen is bij dergelijke stations het tanken in de nachtelijke uren goedkoper.

Let op dynamische benzineprijzen

Michel-Edouard Leclerc, baas van de Franse winkelketen Leclerc, legt uit hoe het zit. Hij geeft aan dat ‘in een paar uur tijd het ene station duurder kan worden dan het andere. Wat nodig is, is dat consumenten van uur tot uur naar websites kijken’. Prijzen vergelijken dus. “Wie voorraad heeft, is goedkoper.”

Een heel simpele uitleg

Inderdaad, zeer drukke stations hebben minder voorraad en moeten vaker brandstof inkopen. De olieprijs stijgt echter zo snel dat ze meer moeten betalen en dit extra bedrag doorberekenen aan de klanten. Zodra je over deze informatie beschikt, hoef je alleen maar het minder bezochte station bij je in de buurt te vinden om een ​​kleine besparing op je brandstofgebruik te realiseren.

Kijk naar Google Maps voor drukte

Als je op Google Maps een tankstation opzoekt, zie je bij de gegevens een indicatie van de drukte verspreid over de dag. Dat geldt voor alle bedrijven, maar dus ook voor benzinestations. Je ziet zelfs of het er op het moment dat je kijkt drukker of rustiger is dan gebruikelijk. Dat is een indicatie voor de prijsontwikkeling als een tankstation met dynamische benzineprijzen werkt.

ANWB Onderweg geeft actuele prijzen

We hebben al een adviesartikel met tips over benzineprijzen. De app ANWB Onderweg geeft bij het tabje ‘Tanken en laden’ vaak zeer actuele prijzen weer van brandstoffen op verschillende locaties.