Auto Onderhoud

Binnen reparatie en onderdelen kom je te weten wat de onderhoudskosten zijn van jouw nieuwe auto of occasion op basis van bouwjaar en kilometerstand. Om dure onderhoudskosten te voorkomen is het verstandig om je auto regelmatig zelf te checken op oliepeil, remvloeistof en distributieriem. Wanneer onderdelen aan vervanging toe zijn, kun je hier een offerte aanvragen.
 
 

APK

Als autobezitter weet je dat je om de zoveel tijd je auto APK (Algemene Periodieke Keuring) moet laten keuren. Voor nieuwe auto's geldt een andere periode voor APK-keuring dan voor gebruikte auto's. Ook voor auto's ouder dan 30 jaar en auto's van voor 1960 zijn andere regels.
 

Distributieriem

Wat doet de distributieriem en hoe merk ik wanneer die moet worden vervangen? En wat als de distributieriem breekt?
 

Grote onderhoudsinspectie

Wat is een grote onderhoudsinspectie? Op welke punten wordt de auto gecheckt?
 

Koppeling

Wat doet de koppeling, hoe merk je dat de koppeling kapot is en wat kost het om te laten repareren.
 

Remschijven en –blokken

Bij de vervanging van remschijven horen altijd nieuwe remblokken. Alleen dan werken uw remmen weer 100%.
 

Uitlaat

Rijden met een kapotte achterdemper maakt enorm veel lawaai. Ook kun je hier een boete van honderden euro's opleveren. Je kunt beter de nieuwe uitlaat achterdemper vervangen.

Veelgestelde vragen over onderdelen

Wanneer moet ik de olie van de auto verversen?

In het instructieboekje van je auto staat duidelijk aangegeven wanneer je je olie moet verversen, dit staat in zowel als duur (tenminste 1 maal per jaar) en met het kilometrage (meestal bij 10.000km).
Ook kun je dit via de kentekencheck van AutoWeek (rechtsboven op autoweek.nl) onder het tabblad specificatie > service en garantie opzoeken.
Veel auto?s van nu hebben een boordcomputer, die aangeeft wanneer dit moet gebeuren. Het is ook sterk afhankelijk waarvoor je de auto gebruikt. Bijvoorbeeld bij lange afstanden heeft de olie weinig te lijden, dit ten opzichte van het rijden van korte afstanden.

Hoe lang gaat een accu mee?

De levensduur van een accu is gemiddeld 4 jaar. Net als bij vele andere onderdelen hangt de levensduur van de accu sterk af van weersomstandigheden, rijgedrag en onderhoud.

Wat is het risico als ik een van mijn inspecties oversla?

Niet alleen de kleine- maar ook de grote inspectie is belangrijk om tijdig uit te laten voeren. Tijdens de inspectie kan er namelijk naar voren komen dat bepaalde onderdelen vervangen moeten worden. Dit kunnen onder andere onderdelen zijn die tot veel kostbare schade kunnen leiden als er te lang wordt gewacht met repareren of vervangen.

Stel hier je onderhoudsvraag

Ontdek het antwoord op al je vragen over auto-onderhoud en deel je kennis over onderhoud met AutoWeek-bezoekers.
close