Mag je rijden met een verlopen rijbewijs?

rijbewijs

Een rijbewijs is tien jaar geldig. Je controleert waarschijnlijk niet regelmatig wanneer je het moet verlengen. Je kunt dat beter wel scherp in de gaten houden. Rijden met een verlopen rijbewijs kan grote gevolgen hebben.

De geldigheid van je rijbewijs staat op het rijbewijs zelf. Voor de categorie B is dat over het algemeen tien jaar. Een rijbewijs voor de categorieën C(1), C(1)E, D(1) en/of D(1)E is altijd maximaal 5 jaar geldig. Ben je tussen de 65 en 70 jaar? Dan is het rijbewijs geldig tot je 75e verjaardag. Daarna moet je bij verlenging een medische keuring ondergaan en is het steeds maximaal vijf jaar geldig.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Boete bij verlopen rijbewijs

Als je een auto bestuurt, dan moet je ook een geldig rijbewijs bij je hebben. Het lijkt voor de hand liggend, maar wist je dat je in 2022 een boete van € 100 kunt krijgen als je het niet kunt tonen? Toch maar even in je zak steken … als je een verlopen rijbewijs hebt, dan krijg je dezelfde boete als het korter dan een jaar niet meer geldig is. Is de geldigheid van je rijbewijs nog langer verstreken, dan moet je zelfs € 370 overmaken. In al deze gevallen trouwens exclusief de € 9 administratiekosten.

Verdergaande gevolgen bij verlopen rijbewijs

Nu kun je denken dat het wel los zal lopen als je rijbewijs ‘over de datum’ is. Afgezien van de boete die je kunt verwachten kunnen de gevolgen van het verlopen rijbewijs ingrijpend zijn. Na het verlopen van je rijbewijs ben je vaak niet verzekerd als je een ongeval krijgt. In de meeste voorwaarden van de verzekering staat namelijk vermeld dat je een geldig rijbewijs moet hebben. Zonder zo’n rijbewijs moet je dan zelf voor de schade opdraaien omdat de dekking van de verzekering is vervallen. En dat risico kan enorm groot zijn. Het verschilt echter per verzekeringsmaatschappij hoe deze ermee omgaat.

Van onze partner
Op zoek naar een rijbewijshoesje?
Bij bol.com vind je een grote keuze aan rijbewijshoesjes en andere mapjes voor je autopapieren!

Tijdelijke coulance afgelopen

Alleen in 2020 was er vanwege de coronamaatregelen een coulanceregeling. Had je een C- of D-rijbewijs met code 95 dat in de periode van juli tot en met oktober 2021 zou verlopen? Dan is deze 10 maanden langer geldig dan de aangegeven datum. Voor het overgrote deel van de automobilisten is dit inmiddels niet meer van toepassing.

Herinneringsbrief RDW

Je krijgt trouwens van het RDW een brief die je eraan herinnert dat je je rijbewijs moet verlengen. Die wordt negentien weken voor het verlopen van je rijbewijs verstuurd. Dat lijkt erg ver van te voren. Echter, als je een medische keuring moet laten doen kun je beter snel daarmee aan de slag gaan. Dat kost namelijk veel meer tijd dan alleen de vijf werkdagen die de gemeente nodig heeft om na de aanvraag je rijbewijscard te overhandigen.