Kun je een hybride op lpg laten rijden?

LPG-schakelaar Opel Astra

Als je een hybride auto hebt, dan is dat vaak al voordeliger dan een benzineauto. Immers, je rijdt met een elektrische assistent die zorgt voor een lager verbruik. Rijd je heel veel kilometers op jaarbasis, dan kun je kijken of jouw hybride auto op lpg (ook wel autogas genoemd) kan rijden.

Er is wat voor te zeggen om een auto te voorzien van een lpg-installatie. Veel moderne auto’s zijn hiervoor geschikt. Als je dit overweegt, dan moet je wel altijd bij een specialist te rade gaan.

Hybride auto op lpg?

Net als een conventionele auto met een benzinemotor kan een hybride auto in principe op lpg rijden. Dan heb je nog meer financieel voordeel én je rijdt nog schoner. Echter, de inbouw van een lpg-installatie in een hybride of een plug-in hybride auto kan beperkingen opleveren, bijvoorbeeld door de ruimte die de accu in de auto inneemt. Die problemen kunnen soms worden opgelost bij de inbouw van de lpg-installatie. Wil je bijvoorbeeld een Mitsubishi Outlander PHEV voorzien van een gastank, dan is daar zeker al ervaring mee.

Van onze partner
Goedkoper tanken aan de pomp?
Met UnitedConsumers kun je met korting tanken! Vraag nu de tankkaart aan

Voordeel lpg bij hybride auto

Rijd je op lpg in plaats van op benzine, dan profiteer je met een hybride auto eveneens van de lagere autogasprijs aan de pomp. Je moet er rekening mee houden dat de auto in beginsel op benzine start. Na een paar honderd meter of iets meer dan een kilometer bij koud weer zal de motor bij een bedrijfstemperatuur van 30 tot 40 graden overschakelen op lpg. Het verbruik op lpg ligt doorgaans iets hoger dan op benzine en je moet rekening houden met extra onderhoud. Dat kan zitten in het frequenter stellen van de kleppen (als die niet hydraulisch zijn) en enig onderhoud aan de gasinstallatie zelf. Ook is de motorrijtuigenbelasting hoger en ligt je verzekeringspremie iets hoger dan zonder lpg-tank. En je moet de lpg-installatie wellicht nog laten inbouwen.

Je rijdt met hybride minder op brandstof

Je moet even alle feiten op een rijtje zetten indien je serieus overweegt een hybride auto met een lpg-tank uit te rusten. Immers, door de hybridetechniek rijdt de auto toch al zuinig, zeker als je een plug-in hybride auto hebt. Hoe meer elektrisch je rijdt, hoe minder benzine je verbruikt. Daarmee verdwijnt immers een deel van het mogelijke lpg-voordeel. Daardoor kan het vrij lastig zijn een ‘hard’ omslagpunt te berekenen. Wil je weten of autogas echt aantrekkelijk voor je is, breng dan eerst in kaart hoeveel kilometers je op jaarbasis rijdt en hoeveel je daarvan op benzine aflegt. 

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering