Rijden in de hitte: let op deze negen punten

Zomer Citroën Méhari St Tropez

Tijdens je vakantie of een mooie zomer in ons eigen land krijg je te maken met hoge temperaturen. Op deze negen punten moet je letten tijdens het rijden in de hitte.

Hoge temperaturen eisen al snel hun tol. Je moet je meer inspannen om ‘bij de les’ te blijven tijdens het rijden in de hitte. We geven negen aspecten die hier van belang zijn. 

1. Check je vloeistoffen

Het lijkt erg vanzelfsprekend. Zorg er zeker op hete dagen voor dat de niveaus van koelvloeistof, olie en ruitenwisservloeistof in orde zijn. Voor de techniek van je auto is rijden in de hitte net zo goed een uitdaging als voor jou zelf. En dat kleine beetje zorg helpt al veel.

Van onze partner
Ruitenwisservloeistof nodig?
Bij bol.com vind je de top-10 aan ruitenwisservloeistoffen om te zorgen dat het reservoir altijd goed gevuld is!

2. Check de bandenspanning

Door de hogere temperaturen wordt de lucht in de banden warmer en zet deze uit. Als je de bandenspanning checkt, zul je daarom merken dat er waarschijnlijk lucht uit het ventiel komt (hoewel veel mensen in het algemeen met te weinig bandenspanning rondrijden). Zeker als je van plan bent om een lange rit op de snelweg te maken, is het belangrijk om de bandenspanning te controleren. En als het weer koel wordt: doe het nog een keertje. Immers, door de koelere lucht kan de bandenspanning te laag worden.

3. Weg met de insecten op je lak

Na een lange rit op de snelweg moet je ook aandacht hebben voor de insecten op de voorruit. Neem de moeite om die voor de rit weg te halen. Als je de ruitensproeiers tijdens het rijden gebruikt, smeer je de muggenlijken uit over de ruit en maak je het zicht alleen maar slechter. En maak ook de lak schoon van insecten, snel bij de wasstraat of met de hand. De zon die op de insecten brandt, leidt tot lakschade die moeilijk is te herstellen.

Van onze partner
Heb je plannen voor uitstapjes, trendy producten of een belevenis?
Je vindt bij vakantieveilingen.nl veel meer dan alleen reizen en hotels! Kijk er ook eens voor dagjes uit, het huren van een supercar en veel meer!

4. Ventileer, ook met airco

Als je auto een tijd in de brandende zon heeft gestaan, lopen de temperaturen daarin aardig op! Ventileer gewoon even voordat je wegrijdt, door de deuren langer open te laten staan. Je kunt ook bij het wegrijden zelf alle ramen openen. De hete lucht gaat dan uit de auto en de airco kan het dan gemakkelijker overnemen. In het begin kun je ook beter de recirculatiestand inschakelen. Dan koel je namelijk even alleen maar de lucht in de auto. Dat maakt het sneller behaaglijk. En kun je op afstand de airco al aanzetten, dan is dat natuurlijk een goede optie!

5. Stel de airco rond de 21 graden in

Heb je airconditioning? Laat het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur dan niet te ver oplopen. Zorg ervoor dat de temperatuur van je auto is ingesteld op 20 tot 22 graden. Op erg hete dagen kun je een verschil van 8 graden tussen de binnen- en buitentemperatuur aanhouden. Het is ook voor jezelf en je passagiers beter. Bij een te groot verschil binnen en buiten kunnen mensen die problemen hebben met de bloedsomloop zelfs flauwvallen. Als je een paar minuten voor aankomst de airconditioning uitzet, kun je alvast wennen aan de hogere buitentemperatuur. En je voorkomt dat je een muffe geur in de airco (en dus auto) krijgt.

Van onze partner
Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!

6. Draai de koele luchtstroom van je af

Je kent het vast wel. Bij het rijden in de hitte wil je gewoon die koele lucht op je richten. Weersta die verleiding en draai de koude luchtstroom een beetje van je af. Je kunt van de koude luchtstroom spierklachten krijgen en in sommige gevallen ben je vatbaarder voor verkoudheid via de sterk afgekoelde huid.

7. Doe goede schoenen aan

Het is erg verleidelijk om in een warme auto je schoenen uit te trekken. Gevaarlijk, want blootsvoets, met slippers of op hoge hakken kun je vaak minder krachtig remmen. Dit kan nét het verschil maken om een ongeval te voorkomen. Soms kan de verzekering moeilijk doen, omdat je met slippers je auto minder goed onder controle kunt houden.

Van onze partner
Alles wat je nodig hebt voor je fietsavontuur
Ga goed uitgerust op pad met je fiets! Je vindt bij Cube Stores ook online mountainbikes, e-bikes, kleding, onderdelen en accessoires. Dus wat je maar nodig hebt. Bestel snel!

8. Neem hond en baby mee

Als je op je bestemming bent, denk dan bij het uitstappen aan de meereizende kinderen en dieren. Ook tijdens een korte stop, waarbij de auto in de schaduw blijft staan, lopen de temperaturen al snel enorm op. Zeker als je een mooi groot zonnedak hebt. Voor levende wezens kan dat fataal zijn.

10. Drankflesje wordt brandglas

Het is verstandig om tijdens rijden in de hitte voldoende drank mee te nemen. Gewoon plat water is dan vaak het beste. Let er bij het uitstappen wel op dat je de flesjes uit de auto neemt en in de kofferbak stopt. Immers: in de auto wordt het water heet. De flesjes kunnen ook werken als een vergrootglas en brandgaatjes veroorzaken. Of zelfs brand in de auto.

En dan nog dit…

Als je liever op een koeler tijdstip rijdt, bijvoorbeeld in de avond, is dat helemaal handig. Dan kun je wel te maken hebben met laagstaande zon. Ook over het rijden met lage zon vind je adviezen op AutoWeek!