Wat is de bijtelling voor je auto van de zaak?

vw polo

Voor de meeste auto’s is het wel duidelijk wat de bijtelling is: een virtuele kostenpost die je vooral op het formulier van de inkomstenbelasting ziet. Wat is bijtelling voor je auto?

Voor de belastingdienst is de auto van de zaak een vorm van beloning in natura. Daarom wordt het privégebruik van de bedrijfsauto voor een deel bij je inkomen geteld, dat noemen we bijtelling. Daar is steeds weer veel om te doen, daarom zetten we het hier op een rijtje.

Beloning in natura

Als je per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt met de auto, dan moet je bijtelling rekenen. Dat is de waarde van de auto die volgens de belastingdienst bij je inkomen hoort. Dat geldt voor alle bedrijfsauto’s. Alleen als je met een sluitende kilometeradministratie kunt aantonen dat je maximaal 500 km in een jaar privé met de auto hebt gereden, dan ontsnap je hieraan. Die administratie betekent dat je alle ritten en alle kilometers moet bijhouden, samen met andere bewijsstukken als een agenda die aantoont dat je afspraken daadwerkelijk had.

Dit geldt ook voor het privégebruik van een bestelwagen. Alleen een bestelwagen die uitsluitend voor gebruik voor goederentransport of werkzaamheden kan worden gebruikt valt hierbuiten. En je kunt zowel als particulier als ondernemer of zzp-er een Verklaring Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto indienen bij de Belastingdienst. Dan hoef je daar ook geen rekening mee te houden.

Bijtelling auto van de zaak

Als je de auto wel privé gebruikt, dan wordt dit bij de inkomstenbelasting aangegeven. Voor auto’s die uitstoot hebben geldt een bijtelling van 22% van de fiscale waarde van de auto. Die wordt ieder jaar bij jouw inkomen geteld en daarover betaal je belasting. Via de werkgever gaat dat in de salarisadministratie, dus meestal heb je daar verder geen omkijken naar als je meer dan 500 km privé rijdt of als je geen rittenadministratie bijhoudt.

Heb je een elektrische auto?

De bijtelling voor een elektrische auto is voordeliger dan die van een auto die op benzine, diesel rijdt of een plug-in hybride auto. Je betaalt in 2023 over de eerste 30.000 euro van de catalogusprijs een bijtelling op je inkomen betalen van 16% en over alles wat daarboven komt, 22%.

Het verlaagde percentage blijft 60 maanden geldig na de eerste ingebruikname van de auto. Daarna gaat het volledige tarief van 22% belasting gelden.

Bereken zelf je bijtelling

Je kunt de bijtelling voor jouw auto (of de auto die je op het oog hebt) eenvoudig berekenen met de AutoWeek Bijtellingcalculator. Als je al een auto hebt, is het gemakkelijk: dan kun je het kenteken ingeven en jouw inkomen. Moet je de auto nog uitzoeken, dan kun je ook aan de hand van het bouwjaar, de CO2-uitstoot, de catalogusprijs en je inkomen dezelfde berekening maken.

Geen bijtelling bij private lease

Als je privé een auto leaset, dan heb je geen bijtelling. Je moet dan natuurlijk wél de leasetermijnen betalen. Je kunt de auto wel zakelijk gebruiken. Sterker nog: je kunt de zakelijke kilometers bij jouw bedrijf declareren. Vooral zelfstandig ondernemers zouden zo kunnen kijken wat voor hen de voordeligste optie is: zakelijk of privé de auto kopen of leasen.