Geremde en ongeremde aanhanger - het verschil

aanhanger

Bij veel auto’s zie je bij de maximale toegelaten massa (MTM) voor een aanhanger twee gewichten staan: geremd en ongeremd. Dat maakt ook verschil in wat je mag trekken. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen een geremde en ongeremde aanhanger. 

We beginnen bij het belangrijkste onderscheid tussen een geremde en ongeremde aanhanger. Je raadt het waarschijnlijk al: de een heeft een rem en de andere niet. En dat heeft de nodige gevolgen.

Ongeremde aanhanger

Zoals de naam al zegt: een ongeremde aanhanger heeft geen eigen remmen. Dat betekent dus dat als de trekkende auto afremt, de aanhanger deze alleen naar voren duwt en daarmee de remweg alleen maar langer maakt. Daarom zijn deze aanhangers niet geschikt voor grote gewichten. Ze mogen wettelijk een maximale toegelaten massa (MTM) hebben van 750 kilo. Dat is het gewicht van de aanhanger en de lading bij elkaar opgeteld.

Deze aanhangers hebben over het algemeen geen eigen kenteken. Op een witte plaat staat met zwarte letters het kenteken van de trekkende auto.

Mag je dan altijd 750 kilo trekken? Nee. Als het aanhangergewicht ongeremd van de auto lager is opgegeven, dan moet je dat als maximum aanhouden. Je vindt dat in het instructieboekje, op het kentekenbewijs of als je het kenteken van de auto bovenaan deze pagina invult.

Geremde aanhanger

Een geremde aanhanger heeft wél een eigen rem en mag dan ook zwaarder zijn. De MTM is dan nog altijd maximaal 3.500 kilo maar daarvoor kun je wel het nodige meenemen. Het remmen gebeurt door een oplooprem. Als de trekkende auto afremt, wordt de aanhanger naar voren geduwd. Met een hefboom wordt een kabel aangetrokken die ervoor zorgt dat de remschoenen tegen de trommel van de rem worden gedrukt en zo de aanhanger ook laten afremmen.

Maximale aanhangergewicht trekkende auto

De aanhanger mag dan wel 3.500 kilo kunnen wegen, maar het kan zijn dat je minder mag trekken. Daar komen meer factoren bij kijken. Om te beginnen de aanhanger zelf. Die heeft ook een MTM die lager kan liggen. Zelfs als het weinig lijkt, mag je daar niet overheen gaan.

Van onze partner
Op zoek naar een aanhanger of toebehoren?
Je hebt bij bol.com een ruime keus voor aanhangers en onderdelen die je daarbij nodig hebt!

Dan is er het maximale aanhangergewicht van de trekkende auto. Je vindt dat in het instructieboekje, op het kentekenbewijs of als je het kenteken van de auto bovenaan deze pagina invult.

Let op het rijbewijs

Een andere beperking is je rijbewijs. Daar is niet zozeer sprake van een verschil tussen een geremde en een ongeremde aanhanger. Met het B rijbewijs mag je namelijk een aanhanger trekken die 750 kilo of lichter is. Je mag ook een zwaardere aanhanger trekken als je binnen Nederland aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • De toegestane maximale massa van aanhangwagen en auto samen is niet meer dan 3.500 kilo.
  • De toegestane maximale massa van de aanhangwagen is minder dan het leeggewicht van de trekauto, dat minder moet zijn dan 1.750 kg.
  • Het gewicht van aanhanger met de lading samen is niet meer is dan het trekvermogen van de auto.

In andere landen kunnen verschillende voorwaarden gelden. Ga je dus met een aanhanger naar het buitenland, check dan hoe het daar zit.