Deze informatie krijg je van een DRIP

DRIP Dynamisch Route Informatiepaneel file

Ze zijn bijna niet meer weg te denken van de snelwegen: een DRIP. Deze letters staan voor Dynamisch Route Informatie Paneel. Ze geven informatie over wat je kunt verwachten op de weg.

Je kunt er praktisch niet omheen, die grote panelen met informatie over de situatie op de wegen. De Dynamisch Route Informatie Panelen, ook wel DRIP genoemd, zijn een vertrouwd beeld boven en langs de (snel-)wegen. Ze geven uiteenlopende informatie:

 • Verwachte reistijd naar volgende knooppunt(en)
 • Aankomende wegwerkzaamheden, files en incidenten
 • Indicatie van drukte op (rond)wegen
 • Omleidingsroutes en afsluitingen
 • Mededelingen vanwege evenementen
 • Veiligheidsmededelingen

De informatie kan in de vorm van een tekst verschijnen. Verder kunnen grafische afbeeldingen van verkeersborden op deze borden tevoorschijn komen.

Van onze partner
Waar ga je naar toe?
Bij bol.com vind je een grote keuze aan navigatie voor de auto die je snel op je bestemming brengen en om files heen leiden.

DRIP varianten

Het zal duidelijk zijn dat je een informatiepaneel in verschillende vormen en maten kunt aantreffen boven en langs de wegen. Deze worden vaak vast geïnstalleerd, maar kunnen ook mobiel op een auto of aanhanger dienst doen, als ze slechts tijdelijk nodig zijn.

 • Rijbaanbrede DRIP: deze vind je boven (meerdere) rijstroken boven (snel)wegen en kunnen grotere tekstmededelingen geven. Ze zitten vaak op een portaal of aan een paal gemonteerd.
 • BermDRIP. Deze is kleiner en meestal vierkant. Deze staan op een paal in de berm van een weg.
 • Een AutoDRIP vind je ingebouwd in een auto van een weginspecteur. Deze wordt vanuit de (open) laadbak omhoog geschoven en kan vervolgens een korte mededeling weergeven, bijvoorbeeld als er een ongeval of een pechgeval op de vluchtstrook staat.
 • Een tekstkar is een bekende verschijning bij bijvoorbeeld wegwerkzaamheden. Daarbij is het mededelingenbord op een aanhanger gemonteerd. Daar doet hij tijdelijk dienst en het scherm krijgt zijn stroom van een generator of accu.
 • Onder verkeersborden zie je soms een kleine DRIP met tekst of informatie.

Richtlijnen voor de mededelingen

De ruimte op een DRIP is beperkt en het ligt voor de hand dat er richtlijnen zijn over de mededelingen die hierop geplaatst kunnen worden. In grote lijnen vind je aangegeven wat je moet weten, waar dit relevant is en zo nodig: wat te doen. De informatie is kort en bondig en de strekking is vooral informatief. Je krijgt informatie over wat je over een afstand van maximaal 50 km verder kunt tegenkomen.

Informatie over files komt automatisch uit de systemen die verkeersinformatie verzamelen. Daarnaast kunnen teksten voor verkeerscampagnes op de borden verschijnen. De campagnekalender van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat bepaalt de inhoud. Hieronder kunnen ook speciale boodschappen vallen, bijvoorbeeld een nieuwjaarswens of de oproep om voor de Dodenherdenking op 4 mei een parkeerplaats op te zoeken.