Zo kun je het beste je buitenspiegels instellen

Buitenspiegel Linkerbuitenspiegel

Zeker als je een auto met meerdere mensen gebruikt zul je behalve de stoel ook vaak de buitenspiegels instellen. Hoe doe je dat het beste?

De buitenspiegels van de auto zijn belangrijk voor een goed overzicht van de weg. Heb je ze niet, dan krijg je te maken met grote dode hoeken. Dat wil je natuurlijk niet. Hoe kun je het beste je buitenspiegels instellen? Volg daarvoor de adviezen die AutoWeek geeft.

Meestal van binnenuit instellen

Buitenspiegel verstelknop portier ë-C4

De meeste auto’s laten je de buitenspiegels instellen met een knopje of een klein hendeltje bij de voorruitstijl. Of het gaat zelfs elektrisch. Dan moet je wellicht even zoeken naar het knopje. Dat zit meestal in de linker armsteun op het voorportier, aan de linkerkant van het dashboard en een enkele keer op het midden het dashboard. Met een schakelaar kun je dan kiezen of je de linker- of de rechterspiegel wilt instellen. De middenstand is dan neutraal.

Begin op een vlakke ondergrond

Als je na iemand anders in de auto gaat zitten, dan staat hij vaak op een parkeerplaats of een oprit. Ga je de buitenspiegels instellen? Zorg er dan voor dat je op een vlakke ondergrond staat, met wat zicht aan de achterkant van de auto.

Linker buitenspiegel instellen

Het mag duidelijk zijn: met de linkerbuitenspiegel wil je zien wat er links van je gebeurt. Bijvoorbeeld voordat je gaat invoegen of iemand gaat passeren. Je moet deze spiegel dan ook zo veel mogelijk naar links instellen. Je ziet dan niet meer de rand van de auto en je hebt een kleine overlap met de binnenspiegel. Daarvoor is het gemakkelijk als je auto op de weg staat bij het instellen van je spiegels. Dus bijvoorbeeld niet op een parkeerplaats of de oprit. Zorg ervoor dat je de horizon op ongeveer ¼ van boven hebt. Je wilt immers de weg naast je zien en niet de vogels in de lucht!

Rechter buitenspiegel instellen

Het goed zetten van je rechterbuitenspiegel is eenvoudiger. Je zorgt er namelijk voor dat je nét een randje van je auto in de spiegel ziet. En de horizon houd je hier ook op ongeveer ¼ van de bovenkant.

Sommige auto’s hebben een handigheidje: als je de achteruitversnelling inschakelt, dan draait de spiegel naar beneden zodat je beter ziet wat er bij de stoeprand gebeurt. Handig om te voorkomen dat je de wielen beschadigt. Vooral bij elektrische spiegels kun je dat ook zelf doen maar dan moet je de spiegel na het inparkeren ook terugzetten.