Dit is de boete als je de claxon onnodig gebruikt

Tourtoeter

Het is verleidelijk om bij het wegrijden bij bekenden even op de toeter te drukken. Of te claxonneren als iemand voor je blijft stilstaan, terwijl het verkeerslicht op groen staat. Voor dit onnodig gebruik van de claxon kun je een boete krijgen. Zuur. Maar: let wel even op.

Je weet het wel: je mag niet onnodig je claxon gebruiken. Zit die toeter dan helemaal voor niets op de auto? Nee hoor, volgens de wet moet hij er op zitten en bij de apk ondergaat hij een test. Dat hoef je dus niet zelf te doen. Je mag volgens de regels in het verkeer alleen maar geluidssignalen en knippersignalen gebruiken om dreigend gevaar af te wenden.

Boete voor onnodig toeteren

Loopt er een agent of een boa in de buurt als je op je claxon duwt om de aandacht te trekken van bekenden of om iemand te laten weten dat het verkeerslicht al láááng weer op groen staat, dan kun je zo maar een boete krijgen. Die loopt op tot €160 onder de noemer ‘signalen geven in andere gevallen of op andere wijze dan is toegestaan’ of wel foutcode R 419. Dat is veel geld voor wat spontaniteit!

Van onze partner
Goedkoper tanken aan de pomp?
Met UnitedConsumers kun je met korting tanken! Vraag nu de tankkaart aan

Onnodig geluid met motorvoertuig

Volgens de website verkeersboete.nl moet je wel waakzaam zijn als je een boete krijgt als je de claxon in andere situaties dan noodsituaties gebruikt. Je moet scherp zijn op de foutcode. Heel vaak kun je namelijk worden ‘aangeslagen’ voor de code R 522. En die boete is flink hoger, namelijk €280. Echter, die is vooral van toepassing als je bijvoorbeeld met je gas speelt als je stilstaat, onnodig in een lage versnelling rijdt of als je uitlaat meer geluid produceert dan hij standaard zou moeten doen. Dat is een andere overtreding dan je claxon gebruiken. Krijg je een boete met de code R 522 terwijl je alleen op de toeter drukte, dan moet je dus echt bezwaar aantekenen.