Welke aanhanger mag je rijden met B-rijbewijs?

Porsche Panamera Sport Turismo Turbo aanhangerreco

Veel mensen rijden met een aanhanger achter de auto. Soms een eenvoudige aanhanger voor het werk, maar caravans of bijvoorbeeld paardentrailers. Dan rijst vaak weer de vraag: mag je deze auto en aanhanger rijden met een B-rijbewijs?

Het B-rijbewijs is min of meer het standaard rijbewijs als het om auto’s gaat. Mensen die meer willen gaan trekken, nemen daarbij een E-rijbewijs. Dan kun je ook grotere aanhangers trekken. Welke aanhanger mag je rijden met een B-rijbewijs?

Je mag met een B-rijbewijs altijd relatief kleine aanhangers trekken. Om te beginnen hebben we het dan over aanhangers zonder eigen kenteken, dus met een witte kentekenplaat die het kenteken van de auto vermeldt. Het totaalgewicht van de aanhanger (inclusief maximaal toegestane belading) mag maximaal 750 kilo zijn. Vaak staat het gewicht en maximale laadvermogen op de aanhanger op een plaatje op het onderstel.

Aanhanger met eigen kenteken

Ook een grotere aanhanger mag je rijden met een B-rijbewijs. Aanhangers met een eigen kenteken - die hebben een toegestane maximale massa van meer dan 750 kilo vallen daar dan onder. De aanhanger én de auto mogen in dat geval samen niet meer dan 3.500 kilo wegen bij maximale toegestane belading volgens de technische gegevens. Bijvoorbeeld: een auto (met een leeggewicht van bijvoorbeeld 1.500 kilo) die hooguit 2.000 kilo mag wegen met belading, mag in dit geval een aanhanger met maximale belading tot 1.500 kilo trekken. Je telt dus de maximale massa van beiden op en dat moet onder de 3.500 kilo blijven. Ook al blijf je in de praktijk onder deze gewichten, de politie kijkt naar de maximale toegestane massa van beide voertuigen. Met een lichtere auto lijk je dus een grotere aanhanger te kunnen trekken in dit geval, maar bedenk je dat lichtere auto's vaak juist ook weer minder mogen trekken.

Welke aanhanger mag je rijden met een B+-rijbewijs

Voor sommige zwaardere combinaties is er een alternatief voor het BE-rijbewijs. Er is immers sinds enkele jaren het rijbewijs B+, ofwel B met 'code 96'. Met een B+-rijbewijs mag je net even een wat zwaardere combinatie rijden dan met B: 4.250 kilo. Opnieuw geldt dat het trekkende voertuig en de aanhanger samen geen maximaal toegestane massa van daarboven mogen hebben. Er zijn verder geen speciale eisen voor welke aanhanger je mag trekken.

In de praktijk moet je een extra praktijkexamen afleggen, bijvoorbeeld nadat je rijbewijs B hebt behaald. Daarbij moet je laten zien dat je met een combinatie van 4.250 kilo in het verkeer goed kunt rijden. In de praktijk gaan de meeste mensen dan ook voor rijbewijs BE. Het examen zelf is namelijk identiek, je maakt de keuze voor B+ of BE bij het aanvragen van het rijbewijs zelf.

Rijbewijs BE

Als je een BE-rijbewijs heeft, kom je natuurlijk het best beslagen ten ijs. Aangezien je er hetzelfde qua lessen en examen voor doet als bij B+, is het ook de meest logische keuze. Dan kun je zo ongeveer elke reguliere aanhanger trekken achter je auto. Maar let op: er blijven natuurlijk bepaalde regels om op te letten. Zo is er vanzelfsprekend het maximale trekgewicht van de auto, waar de aanhanger niet overheen mag gaan. Ook is er wel een maximaal gewicht, waarboven je het vrachtwagenrijbewijs C1E of CE nodig hebt. Met BE mag je namelijk hooguit een aanhanger trekken met een maximale toegestane totale massa van 3.500 kilo. Er is een uitzondering: als je BE vóór 19 januari 2013 hebt behaald, zit er geen grens aan de totale maximale massa van de aanhanger.

Let op de trekkende auto

Het is ook belangrijk te letten op wat het maximale aanhangergewicht is van de trekkende auto.  Dat staat bij de technische specificaties (of je vindt het in de AutoWeek CarBase, ook voor oudere auto's). Sommige auto's, waaronder een aantal elektrische auto's, mogen helemaal geen aanhanger trekken. Aan de andere kant: het is een fabeltje dat je met een elektrische auto geen aanhanger mag trekken. Er zijn er voldoende die dat wél kunnen.