Krijg je een boete voor een ruitensproeier die niet werkt?

Natte ruit slecht zicht - Ivana Cajina Unsplash

Je herkent het vast wel: bij lage zon kijk je tegen een laag stof of muggen (in de zomer) of zout (in de winter) op de voorruit. Dus even het stengeltje van de ruitensproeier aangetikt en … niets. Bijvullen dus. Maar krijg je een boete voor een ruitensproeier die niet werkt?

Je moet een functionerende ruitensproeier in je auto hebben zitten. En ja, je kunt een boete krijgen als hij het niet doet. Die boete is zonder de administratiekosten €150. Niet goedkoop dus!

Ruitensproeier bijvullen

Het eenvoudigste is dus ervoor zorgen dat je de ruitensproeier snel bijvult. Bij elk tankstation of bouwmarkt kun je eenvoudig een fles voorgemixte ruitenwisservloeistof halen. Maar het is nóg gemakkelijker om het zo ver niet te laten komen en van tijd tot tijd te checken of het reservoir nog voldoende vloeistof heeft. Zeker in de tijd dat je vaker de ruiten schoon moet maken is dat handig. Dan kun je altijd je ruiten schoonmaken.

Het reservoir zit meestal onder de motorkap en is doorzichtig. Anders kun je altijd bijvullen tot de vulpijp van de vloeistof vol zit.

Sommige auto’s hebben een sensor die vlak voordat je de ruitenwisservloeistof moet bijvullen op het dashboard een waarschuwing geeft. Maar let op: het kan zomaar blijken dat je dan na één keer de ruiten sproeien al zit met een ruitensproeier die niet werkt!

Van onze partner
Ook voor ruitenwisservloeistof
Veel auto-onderdelen vind je bij winparts.nl!

Denk aan antivries

Je hebt ruitenwisservloeistof in verschillende soorten. Zo kun je water zelf aanmengen met antivries. Dat is verreweg de goedkoopste maar minder praktische optie. Een fles of tankje met kant en klaar ruitenwisservloeistof is net zo gemakkelijk. In de koude maanden zit daar extra antivries in. En in de zomermaanden juist extra schoonmaakmiddel om de insecten gemakkelijker weg te spoelen. Die vloeistof heeft dan meestal ook een andere kleur.

In de winter moet je ook de sproeiers (meestal op de motorkap of onder de voorruit) vrij maken of vrij houden van sneeuw en ijs. Zeker bij het wegrijden kan ijs of sneeuw dat er ‘s nachts op is gekomen ervoor zorgen dat de ruitensproeier niet werkt. Daartegen helpt weinig! In een aantal gevallen is het handig als je even kunt wachten met sproeien. Door de warmere motor ontdooit de vloeistof in de leiding vrij vlot. En sommige auto’s hebben verwarmde ruitensproeierkopjes. Die werken dan tegelijk met de achterruitverwarming.

Of toch naar de garage met een ruitensproeier die niet werkt?

Zit er vloeistof in het reservoir en er gebeurt niets? Dan kan het zijn dat het motortje het heeft begeven. Dan moet je naar de garage om naar het pompje te laten kijken en zo nodig te laten vervangen.