Via een bedrijf een auto huren of autodelen?

Fout parkeren gehandicaptenplaats huurauto

Als je een auto wilt huren voor je reizen, zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je via een autoverhuurbedrijf een auto huren of je kunt kiezen voor autodelen. Laten we de voordelen van beide opties eens bekijken!

De afgelopen jaren heeft zich naast het huren via een autoverhuurbedrijf een alternatieve oplossing ontwikkeld: autoverhuur tussen particulieren oftewel autodelen. AutoWeek zoekt uit hoe je het beste via een autoverhuurbedrijf of autodelen een voertuig kunt huren.

Autodelen: het prijsvoordeel

Autoverhuur tussen particulieren ofwel autodelen heeft als voordeel dat het aantrekkelijke prijzen biedt. Let daarbij wel op. De prijzen kunnen variëren van eenvoudig tot driedubbel. Er worden inderdaad meerdere voertuigmodellen aangeboden, van de meest recente tot de oudste, inclusief sportauto’s of klassiekers.

Dus als je een vrij oud model kiest, bijvoorbeeld meer dan 5 jaar oud, kun je vaak goede deals krijgen. Dat vertaalt zich in een lage rekening voor de autohuur. Autoverhuur tussen particulieren is echter minder flexibel dan via een autoverhuurbedrijf: het is handig om je auto van tevoren te reserveren, en beschikbaarheid is niet altijd gegarandeerd, in tegenstelling tot autoverhuur via een autoverhuurbedrijf. Daar weet je exact waar je aan toe bent.

Van onze partner
Auto nodig of wil je je auto delen?
Voor beide opties kun je terecht bij het autodeelplatform Snappcar! Je kunt zo in de buurt op twee manieren geld besparen!

Wat je moet weten over auto huren of autodelen

Voor het huren van een auto tussen particulieren is het aan te raden om voor een internetplatform zoals Snappcar, Lynk & Co of Wego Carsharing te gaan. Ook zijn er in verschillende plaatsen lokale initiatieven. Het enige wat je hoeft te doen is je ophaallocatie, het model en de gewenste reserveringsdata te kiezen.

Het voordeel om via een groter platform een ​​auto te huren tussen particulieren is dat je met een gerust hart kunt rijden dankzij de autoverzekering die het platform heeft afgesloten in samenwerking met een gerenommeerde verzekeraar. In sommige gevallen is het ook duidelijk vermeld dat deze extra verzekering wordt gebruikt. Wees echter voorzichtig met de garanties en de bedragen van de eigen risico's die worden toegepast in het geval van een claim, die hoger kunnen zijn dan bij reguliere autohuur via een autoverhuurbedrijf.

Bij Snappcar kun je via de website of in de app na registratie een auto reserveren bij iemand in de buurt. Dat kunnen oudere en nieuwere auto's zijn en je ziet ook gelijk wie de verhuurder is. De keuze van auto's is groot, zo zijn er bijvoorbeeld ook elektrische en auto's, hybrides en bestelbusjes. De auto is ook goed verzekerd. Dat zie je als extra post bij je reservering bovenop de huur komen. Bij sommige auto's kun je dan met de app de auto openen en sluiten, in andere gevallen moet je van de eigenaar de sleutel krijgen.

Lynk & Co is een platform waarbij je een plug-in auto kunt 'lenen' bij iemand die de auto ook gebruikt. Via de app reserveer je de auto die je dan binnen het gekozen tijdslot ook met de app kunt openen. Je weet van wie je de auto leent maar bij het gebruik is het idee dat je geen contact hoeft te hebben met de hoofdgebruiker van de auto. De prijs van de auto varieert per gebruiker en op een kaartje kun je zien waar je de auto kunt ophalen.

Van onze partner
Vergelijk en reserveer je huurauto
Heb je een huurauto nodig? Vergelijk autohuur bij Easyterra.nl! Vergelijking van de grotere verhuurders, in Nederland en internationaal. Door duidelijke uitleg en de reviews weet je wat je kunt verwachten.

Autoverhuur via een bedrijf: recente modellen

Wanneer je kiest voor autoverhuur via een autoverhuurbedrijf, zijn de voertuigen onmiddellijk beschikbaar: last-minute verhuur is zelfs heel goed mogelijk. De prijzen kunnen soms hoger zijn, afhankelijk van de vraag. Professionele verhuurbedrijven maken vaak gebruik van speciale gelegenheden, zoals de vakantieperiode, om hun prijzen op te drijven. Let daar wel op.

Bovendien zul je bij een autoverhuurbedrijf niet altijd een specifiek automodel kunnen huren, maar een categorie (stadswagen, compact, familie, enz.). Bij autodeelplatforms als Mywheels, Share Now of Greenwheels zie je wel vaak het exacte type auto dat je huurt. Het voordeel van een autoverhuurbedrijf is wel dat je met recente modellen kunt rijden: het wagenpark van verhuurbedrijven wordt inderdaad regelmatig vernieuwd. Bij de grote verhuurders zijn de auto’s soms minder dan een half jaar oud.