Wanneer mag je een voertuig rechts inhalen?

Knooppunt Gouwe Bron Rijkswaterstaat

Volgens de verkeersregels moet je altijd links inhalen, dat is duidelijk. In een aantal situaties mag je ook rechts inhalen. Wanneer kan dat?

Het is een duidelijke regel: inhalen doe je links. Dat geldt in de meeste situaties en is erg duidelijk. Je mag echter in een aantal gevallen ook rechts inhalen. We geven hierbij deze situaties.

  • Een auto geeft aan dat hij naar links gaat. Als een auto links heeft voorgesorteerd en aangeeft naar links te willen afslaan, mag je die rechts inhalen.
  • Bij een blokmarkering mag je rechts inhalen. Dit kom je vaak tegen bij uitvoegstroken of weefvakken. Een auto die rechts van zo’n blokmarkering rijdt mag een automobilist die er links van rijdt inhalen. Als het een uitvoegstrook is, dan raden we aan om goed op te letten. De auto die je dan inhaalt kan ineens toch willen uitvoegen.
  • Als je een voertuig bestuurt, dan mag je een tram rechts inhalen.
  • Rijd je in een file op meerdere banen in dezelfde richting? Dan mag je de file rechts inhalen. 
  • Fietsers moeten elkaar links inhalen. Echter, als fietsers andere bestuurders, bijvoorbeeld een automobilist, willen inhalen, mag dat ook rechts gebeuren. Houd daarmee rekening als je rechtsaf wil slaan. Immers, de fietsers hebben dan ook voorrang als zij rechtdoor rijden.
Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Boete voor rechts inhalen

Als je een ander voertuig rechts inhaalt in een andere situatie dan je hierboven vindt, dan kun je rekenen op een boete. Die bedraagt €250,00. Dat geldt dus ook op een snelweg met meerdere rijbanen. Bijvoorbeeld de A2, die erg breed is en waar je regelmatig ziet dat automobilisten niet op de meest rechter rijstrook rijden, hoewel ze op dat moment geen andere weggebruiker inhalen. Ook al zijn de rijstroken aan de rechterkant van de betreffende bestuurder leeg en rijdt hij met een constante snelheid, dan nog moet je links inhalen. Dat kan betekenen dat je in die situatie meerdere rijstroken moet gaan wisselen waarbij je extra moet opletten. Een weggebruiker die onnodig links rijdt, kan trouwens ook rekenen op een boete van €250,00 als hij daarop wordt betrapt.

Van onze partner
Waar ga je naar toe?
Bij bol.com vind je een grote keuze aan navigatie voor de auto die je snel op je bestemming brengen en om files heen leiden.