Kun je rijles met een elektrische auto krijgen?

Lesauto rijles rijexamen CBR

Met de komst van steeds meer elektrische auto’s is het logisch dat je ook in een elektrische auto les neemt. Er zijn steeds meer rijscholen die rijles met een elektrische auto geven. Wat moet je daarvan weten?

Je kon erop wachten dat rijscholen ook elektrische auto’s gaan inzetten voor de rijlessen. Het is echter geen automatisme dat je rijles met een elektrische auto krijgt. Wat is daarvan de achtergrond?

Duurzaam en vaker voorkomend

Een elektrische auto kan in het gebruik duurzamer zijn. Zo heeft hij geen CO2 uitstoot en maakt hij ook geen direct gebruik van brandstoffen die schaars worden. Een elektrische auto is bovendien stil. Dat zijn voordelen waardoor veel nieuwe auto’s tegenwoordig ook elektrisch zijn.

Bovendien moet je er rekening mee houden dat auto’s met een verbrandingsmotor vanaf 2030 niet meer nieuw verkrijgbaar zullen zijn. Dat maakt het logisch dat je ook vaker rijles met een elektrische auto gaat krijgen.

Les en examen in automaat

Alle elektrische auto’s hebben een automatische versnellingsbak. In de auto heb je les én je doet examen. Rijles met een elektrische auto, dus met een automaat, is eenvoudiger dan met een auto die een handbak heeft. Je hoeft immers niet te ontkoppelen, schakelen en koppelen. Daardoor zijn ook speciale verrichtingen als de hellingproef, wegrijden, parkeren gemakkelijker doordat je meer aandacht kunt hebben voor de auto en de weg. Doordat het rijden met een automaat eenvoudiger is, kun je vaak ook al slagen met minder lessen.

Aantekening automaat rijbewijs: code 78

Er is een consequentie verbonden aan het lessen en vooral aan het rijexamen met een elektrische auto. Als je slaagt en je rijbewijs krijgt, dan staat er op de rijbewijscard ‘Code 78’ vermeld. Dat betekent dat je alleen maar mag rijden in een auto met automaat. Dat kan weer een beperking zijn. Immers: als je een auto met een handbak wilt gaan rijden, dan moet je eerst een nieuw rijexamen doen met een handgeschakelde auto.

Automaat een groot nadeel in de praktijk?

Is die code 78 een groot nadeel als je in een auto gaat rijden? Als je een hybride of elektrische auto gaat kopen, dan heb je praktisch alleen maar auto’s met een automatische versnellingsbak in het aanbod. Dus dan is rijles met een elektrische auto geen nadeel.

Ga je op zoek naar een auto met benzine- of dieselmotor, dan zie je dat ook daar steeds vaker een automatische versnellingsbak wordt aangeboden. Ook als je met een klein budget aan het shoppen bent vind je volop aanbod. Dus de code 78 op je rijbewijs zit daar ook niet echt in de weg.

Echter: het kan gebeuren dat een auto waaraan je nu niet meteen denkt maar wellicht op je pad komt wél een handbak heeft. Om die te mogen rijden moet je een extra rijexamen afleggen. Dat kost extra geld en inspanning.

Voordeel handbak

Wanneer heb je voordeel om in ieder geval in een auto met handbak te kunnen rijden? Dat hangt vaak af van je eigen voorkeur.

  • Denk je er al aan om een auto te willen kopen die (vaak) een handbak heeft, meestal een sportieve auto, dan is het handig om geen code 78 op je rijbewijs te hebben staan.
  • Ga je in een bestelbus rijden? Dan is de keuze wel (veel) groter als je ook naar auto’s met een traditionele schakelpook kunt zoeken. Er komen ook steeds meer elektrische bestelbusjes die goed bruikbaar zijn. En ga je werken bij een bedrijf dat veel met bestelbussen rijdt, dan is het een nadeel als je alleen maar een automaat kunt rijden. Aan de andere kant: het aandeel bestelwagens met een automaat groeit ook hier snel.
  • Veel autoverhuurbedrijven hebben een groter aanbod auto's als je ook kunt kiezen voor een handbak. Dat verandert snel, hoewel je nog steeds goedkoper uit kunt zijn als je een auto met handbak gaat huren.

Kortom: je kunt zonder meer rijles nemen met een elektrische auto. Vooral als je al zeker weet dat je auto’s wilt gaan rijden met een automaat. Dan heb je wellicht een paar rijlessen minder nodig, zodat je goedkoper uit bent.