Gemakkelijk en snel de veerboot naar Texel nemen

Texel veerboot Texelstroom TESO

Vooral in de zomermaanden is Texel een geliefde bestemming voor veel mensen. Het Waddeneiland is gemakkelijk vanuit Den Helder bereikbaar met de veerboot. AutoWeek geeft tips om gemakkelijk en snel de veerboot naar Texel te nemen.

Op toeristisch drukke dagen is het een bekend bericht op de radio: de wachttijd bij de veerboot naar Texel. Je kunt namelijk niet reserveren en in de haven geldt ‘wie het eerst komt, het eerst over is’. Er zijn tips om eenvoudig en snel de veerboot naar Texel te kunnen halen.

Van onze partner
Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

Koop tickets vooraf mét kentekenherkenning

Je kunt voor de veerboot naar Texel de tickets online bestellen. Dat is altijd gemakkelijker. Het kaartje dat je koopt is altijd een retourticket dat alleen in Den Helder wordt gecontroleerd. Vanuit Texel kun je direct opstellen om de boot op te rijden en naar ‘de wal’ te gaan. Als je met de auto aankomt, kies je dan één van de drie rechter rijstroken die gereserveerd worden voor reizigers met een ticket. Heb je bij het bestellen van je ticket ook het kenteken van de auto ingegeven? Rijd dan direct naar de opstelstroken: door kentekenherkenning gaan de hekken nog sneller open. Gemakkelijk voor jou en ook voor de andere reizigers vlotter.

Heb je een camper of een caravan? Dan tel je als een lang voertuig als je auto langer dan 6,5 meter is en betaal je een bedrag per strekkende meter (op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag €8,15 per meter, andere dagen in de week €6,10 per meter). Dan kun je nog steeds gebruik maken van de zelfbediening door poort 4 te nemen.

Kijk naar de vertrektijden van de veerboot naar Texel

De veerboot naar Texel vaart ieder uur. Vanuit Den Helder naar Texel is de eerste afvaart om 6.30 uur, de laatste om 21.30 uur (behalve Oudejaarsdag). Terug, vanuit Texel zijn de afvaarten van 6.00 tot 21.00 uur, steeds op het hele uur.

Op zon- en feestdagen vertrekt de eerste boot om 7.30 uur (tussen 1 maart en 1 november) of om 8.30 uur (tussen 1 november en 1 maart) vanuit Den Helder. Vanuit Texel een half uur eerder. In de zomer en op feestdagen varen er meer boten. Dan kun je vaak ieder half uur naar Texel en terug. Check anders de afvaarttijden van de veerboot naar Texel. Dan heb je ook een idee of het druk gaat worden.

Voordeliger met meer-retourenkaart en goedkope tijden

Ga je vaker naar Texel? Dan kun je voordeliger uit zijn door op dinsdag, woensdag of donderdag te reizen. Dan zijn de tickets voor de overtocht 30 procent goedkoper, dus je betaalt voor een personenauto in 2023 €26,00 in plaats van €39,00.

Als je vaker naar Texel gaat, dan kun je ook een ticket kopen (en vooraf betalen) voor 5 of 15 retouren. Die zijn relatief gunstiger in prijs en je kunt ze op alle dagen gebruiken.

Van onze partner
Op de snelste manier naar Texel
Bij bol.com vind je een grote keuze aan navigatie voor de auto die je snel op je bestemming brengen en om files heen leiden.

Sneller bij de veerboot naar Texel

Het adres voor de veerhaven in Den Helder is Havenweg 3, Den Helder. Op Texel moet je Pontweg 1, Den Hoorn in de navigatie zetten.

Vooral in Den Helder is het goed om op drukke dagen te weten dat je via het bedrijventerrein iets sneller bij de veerboot kunt zijn en wellicht laat de navigatie dat ook niet zien. Je rijdt dan vanaf de doorgaande weg N250 (die Binnenhaven heet). In Den Helder ga je rechtsaf bij de verkeerslichten en brug Havenweg. Na de brug ga je de eerste weg links en rijd je via Het Nieuwe Diep steeds rechtdoor. Je buigt dan door de weg te volgen vóór de veerhaven langs naar links en gaat bij de verkeerslichten rechts naar de incheck en opstelstroken.

Sneller met de voorrangspas

Je kunt ook een voorrangspas kopen waarmee je snel de veerboot naar Texel kunt nemen. Je hebt daarmee een jaar lang het recht om met de eerste boot mee te kunnen, als je aankomt op een moment dat het beladen nog moet starten en als de voorrang-opstelstrook nog niet vol is. Deze pas kost in 2023 € 140,00 en moet worden gebruikt in combinatie met een normaal retourticket. Zeker als je vaker naar Texel reist kan dit reuzehandig zijn.

Zonder auto? Met OV of de fiets kom je ook bij de veerboot naar Texel

Je kunt de zomerdrukte ook vermijden door met de trein naar Den Helder te reizen. Bij het station neem je buslijn 33, die je bij de veerboot afzet. Ben je met de fiets? Dan rijd je ook direct naar de veerboot. Je hebt in beide gevallen minder wachttijd voor de boot. En de tickets voor de fiets of voetgangers zijn nog voordeliger ook. Aan de andere kant kun je met de bus verder het eiland op komen. Je kunt op Texel ook een fiets huren als je te voet bent, of een deelauto gebruiken.

Als je naar een ander Waddeneiland wilt, lees dan ook adviesartikelen over parkeren in Harlingen als je de boot naar Vlieland of Terschelling neemt, tips voor de veerboot naar Ameland en parkeren voor Schiermonnikoog.