
Shared space op de weg: niemandsland?
Het verkeersfenomeen shared space is een uitvinding van Nederlandse bodem. Hans Monderman,...
en nog veel meer..
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Ons land kent een wirwar van milieuzones. Behalve voor vrachtwagens kunnen steden hun centrum ook sluiten voor diesel-personenauto’s en -bestelwagens. Een alternatief is de keuze voor verkeersluwe gebieden. Er komen in hoog tempo stadslocaties waar de auto letterlijk te gast is en voetgangers, fietsers en groen prioriteit hebben. Milieuzones in verschillende steden zien er dus anders uit. Wen er maar vast aan!
Voor de doorsnee automobilist is er geen touw meer vast te knopen aan het kwartetten met milieuzones. De ene gemeente stelt wel een milieuzone in, de andere niet, of alleen voor vrachtwagens. Gemeenten bepalen daarin hun eigen koers. Het ligt er maar net aan of ze gezien hun beleidsmatige kleur meer of minder affiniteit hebben met auto’s, bestelwagens en andere voertuigen in het stadscentrum. Dat heeft in het verleden al tamelijk bizarre situaties opgeleverd. Maastricht had het idee om de Duitse milieusticker te gebruiken. Veel Limburgers hadden die toch al op hun auto. Rotterdam is door de rechter en zelfs de Raad van State teruggefloten. Daar werden wel erg gemakkelijk oudere benzineauto’s geweerd.
Voor de ongeruste dieselrijder is het goed om te weten dat na het debacle van die al te milieu-creatieve steden eindelijk Den Haag aan de handrem heeft getrokken. Staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van I&W stelde spelregels op om te voorkomen dat de personenautomobilist en bestelwagenrijders opeens hun eigen stad niet meer in kunnen. Sinds 2020 wordt er gewerkt met uniforme milieuzones in twee klassen. Geel is uitsluitend toegankelijk voor dieselpersonenauto’s die minstens aan de Euro 3-norm voldoen. Groen legt voor deze auto’s de grens bij Euro 4. In de vier grote steden is meteen gekozen voor de groene milieuzone, alleen in Utrecht gold tot april van dit jaar de gele zone. Dat geldt alleen voor diesels en dus niet voor benzine- of pakweg autogasrijders. Die kunnen op dit moment niet worden geweerd.
Maar hoe gaat het nu verder? Vooral eigenaren van wat oudere dieselmodellen maken zich zorgen over de komende jaren. Met een auto van voor 2006 mag je inmiddels niet meer de groene milieuzone van de vier grote steden binnenrijden. Daarbij gelden Amsterdam en Utrecht als de échte voorlopers, maar andere steden volgen. Er zijn nog negen andere steden die een milieuzone hebben ingesteld om oudere vrachtwagens tot en met Euro 3 te weren. De verwachting is dat de G40, het samenwerkingsverband van veertig (middel)grote steden in ons land, ook die kant op gaat bewegen.
De individuele gemeenten bepalen echter zelf hun beleid. De algemene verwachting is dat er de komende Jaren in meer steden milieuzones worden ingevoerd. Behalve de restricties voor dieselauto’s kan een gemeente nog meer maatregelen nemen. Denk aan 30-kilometer zones, moeilijk doen over parkeervergunningen, uitzonderlijk hoge parkeerkosten en het anderszins afknijpen van autoverkeer.
De volgende officiële en landelijk bepaalde personenautomijlpaal ligt begin 2025. Dan kunnen gemeentes kiezen voor een nieuwe blauwe milieuzone die de grens legt bij Euro 5 voor diesels (die emissiestandaard voor auto’s is ingevoerd in 2009). Het jaar 2025: dat klinkt ver weg, maar komt snel dichterbij. Als je een op het eerste gezicht niet eens zo heel oude occasion koopt kleeft daaraan steeds nadrukkelijker een probleem.
Het gaat nog verder. In datzelfde jaar 2025 speelt een veel spraakmakender mijlpaal. Vanaf 1 januari 2025 mogen gemeentes de eerste zero emission zones instellen. Alleen haalbaar met elektrische en brandstofcel-elektrische aandrijving in de praktijk. Dat geldt dan nog niet voor personenauto’s, maar wél voor bestel- en vrachtwagens.
Hoe groot is de groep die voor het blok wordt gezet? Hoeveel automobilisten met diesels van 15 jaar en ouder zijn er? Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft voor ons berekend dat ruim 102.000 rijders van personenauto’s en ruim 106.000 diesel-bestelwagengebruikers een probleem hebben. Vanaf 2025 moet met name die laatste categorie bestuurders een oplossing vinden als die voor service of bezorging de steden in wil. Sterker nog, als er een blauwe nul-emissiezone komt, geldt dat voor álle bijna 900.000 bestelwagens.
Denk nou niet dat de soep niet zo heet wordt gegeten. Kijk daarvoor eens op de site van opwegnaarzes.nl. Zero Emissie Stadslogistiek voorspelt dat 30 tot 40 steden straks een zero-emissiezone voor bestelbussen en vrachtwagens invoeren. In 21 gemeenten door het hele land is dat besluit zelfs al genomen. Je kunt op je vingers natellen dat ze ook personenautoverkeer op de korrel hebben, maar dat mag nog niet. Met de nadruk op nog, want in kringen van de RAI Vereniging verwacht men dat de druk vanuit Europa de komende jaren enorm wordt opgevoerd. Wellicht inspireert dat een komend kabinet om de zaak nog steviger aan te pakken. Het ‘Fit for 55’ pakket van de Europese Commissie mikt op 55 procent minder broeikasemissie in 2030. Dus nul-stadsemissie komt ook voor personenauto’s snel in beeld.
In plaats van het weren van bepaalde auto’s, hebben gemeenten ook andere mogelijkheden om de emissies te verminderen. De voortrekkers van deze stadsontwikkelingen – Amsterdam en Utrecht – werken eraan om de stadsinrichting ingrijpend te veranderen. Daarbij staat ook de invoering van een snelheidslimiet van 30 km/h met stip genoteerd.
Een voorbeeld – Amersfoort – gunt ons een kijkje in de toekomst. Die gemeente denkt niet per se aan het afsluiten van de binnenstad. “Met een autoluwe binnenstad bereik je veel van hetzelfde resultaat op een andere manier”, aldus een woordvoerder. “We proberen de bevoorrading van winkels CO2-neutraal te krijgen, de postdiensten zijn dat al. Er is bijvoorbeeld ook een subsidiepotje om in het centrum milieuvriendelijke last mile toepassingen te ondersteunen bij verhuizingen.”
In het gebied van het station naar het centrum heeft Amersfoort echt een nieuwe aanpak in gedachten. Nu zie je daar vooral een zee van fietsen en brede busbanen. Landschapsarchitect Ivana Zambeli heeft geschetst hoe dat gebied er ook heel anders uit kan zien (zie de foto boven). Groen vooral, met ruimte voor fietsers en voetgangers. Bij de inrichting gaat het over termen als groen verblijfsplein, tuinen, een groene wandelpromenade richting stadshart en een ‘pocket park’. De nu nog doorsnee stadsstraat Snouckaertlaan – wonen, winkels en bioscopen – verandert in een bijpassend ‘lommerrijke historische laan met fietsprofiel’. Auto’s zijn daar letterlijk te gast. Dit is geen sciencefiction, het kan al binnen een jaar of twee worden gerealiseerd. “Het ontwerp kijkt niet meer alleen naar mobiliteit, maar integreert een breder pakket”, zegt Zambeli. “Ik denk dat je die trend ook in andere steden gaat zien. Als daarvoor wordt gekozen kan het bij het station vanaf 2025 spelen, want eerst moeten de fietsen naar een nieuwe grote fietsenkelder om de ruimte vrij te maken.” In het stationsgebied moeten de nu nog overheersende busbanen – voor tweeduizend bussen per dag – hun plek delen. Zo’n zes meter om precies te zijn. Dat wordt gebruikt voor bomen en ander groen, wandelgebied en een flink breed fietspad. Het is duidelijk: steden zien de verandering veel breder dan de milieuzone alleen.
Van onze partner Auto nodig of wil je je auto delen? Voor beide opties kun je terecht bij het autodeelplatform Snappcar! Je kunt zo in de buurt op twee manieren geld besparen! |
Heb je geen idee onder welke Euro-norm je auto valt? Het antwoord is te vinden op de site www.milieuzones.nl. Tik je kenteken in en je weet het. Op diezelfde site kun je ook per stad uitpluizen welke milieuzones er voor de verschillende soorten voertuigen gelden. En wáár die gelden. Dat verandert voortdurend.
Er zijn wel vrijstellingen en ontheffingen mogelijk voor personen- en bestelauto’s. Bijvoorbeeld voor een rolstoeltoegankelijke auto, of een die specifiek is aangepast aan je handicap. Met bepaalde campers kun je toestemming krijgen om de stad in te rijden waar je woont. Er wordt ook vrijstelling verleend aan liefhebbersauto’s (oldtimers) van meer dan 40 jaar oud. En er bestaat ook zoiets als een dag-ontheffing, in Den Haag bijvoorbeeld maximaal zes keer per jaar. Zie de website van de betreffende gemeente.
En welke boete kun je verwachten als je illegaal een milieuzone inrijdt? In Amsterdam is dat € 100 voor een personenauto of een bestelauto en voor vrachtwagens € 250.
Van onze partner Besparen op je autoverzekering? Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering |
Bij consumentenorganisatie ANWB komen heel veel vragen binnen over milieuzones en de toekomst van diesels. Hoe staan ze daar in? Wat is hun advies? Hun voorlichter meldt: “Genuanceerd. De aanschaf van een nieuwe auto is voor veel mensen een grote investering. We raden dieselrijden niet af, behalve als het een echt oudere auto zonder roetfilter betreft. We wijzen de mensen wel op de nadelen van een diesel. Het wordt een lastig verhaal met een steeds verslechterende restwaarde, hoge belastingen, dure brandstof en er is weinig kans dat daar verbetering in komt. Aan de andere kant: als je buiten stedelijk gebied woont en niet maandelijks naar pakweg het Amsterdamse Concertgebouw gaat is het misschien een ander verhaal. Door de huidige ontwikkelingen kun je voor je geld zelfs een schonere, betere dieselauto kopen.”
En de stap naar nul emissie? “Elektrificeren heeft de toekomst, maar de ANWB dringt er bij de overheid op aan dat je de betreffende mensen voor de overstap wél perspectief moet geven. Er moet iets gebeuren, maar langs de weg van de geleidelijkheid. We hameren op de ontwikkeling van een goed aanbod van gebruikte elektrische auto’s.”
Het verkeersfenomeen shared space is een uitvinding van Nederlandse bodem. Hans Monderman,...
Tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken. De prijzen van...
De hoge brandstofprijzen maken het lastig voor consumenten om de tank tegen een aantrekkelijke...
Een bijzondere plaats bij de verbrandingsmotoren met turbo neemt de turbo met variabele geometrie...
In tegenstelling tot de handgeschakelde versnellingsbak bevrijdt de automatische transmissie...
Voor de belastingdienst is de auto van de zaak een vorm van beloning in natura. Daarom wordt...
De motorrijtuigenbelasting ofwel mrb bestaat uit twee delen. De hoofdsom gaat naar het rijk....
Je hebt wellicht de borden opgemerkt die het gebruik van een mobiele telefoon bij de benzine-...
De luchtweerstand is een belangrijk onderdeel van de aerodynamica van de auto. Dat is één...
Je hoort het op het nieuws, ziet het online. Een overzicht van files, wegwerkzaamheden, ongevallen....
De bijtelling voor je auto van de zaak is het bedrag dat je op je inkomen krijgt geteld door...
Er zijn verschillende onderzoeken en studies op dat gebied geweest. Volgens onderzoek van...
Het ritsen is een kwestie van geduld, waarbij sommige automobilisten hun karakter laten zien....
Een rijbaan op de snelweg is afgesloten omdat er een reden voor is. Zo staat er vaak een auto...
Om te beginnen heeft een verbrandingsmotor zuurstof nodig. Dat zit in de lucht. De lucht zuigt...
Het verkeer op de Carrer de Vilamar is op een woensdagochtend weer gestremd. De auto's staan...
Je rijdt waarschijnlijk wel met een navigatie app die al aangeeft waar een flitser staat....
Het lijkt bijna niet te doen in de praktijk. Immers: hoe kun je de brandstofmotor van een...
Het wordt de laatste tijd met de elektrische auto’s stiller op straat. Tegelijkertijd zijn...
De eerste verkeerslichten kon je in Den Haag vinden. Daar werden ze in 1928 geplaatst. Een...
Je wilt of je moet vaker van huis naar je werk en daarmee ben je niet de enige! Dat betekent...
Wagenborg Passagiersdiensten exploiteert de veerboot naar Ameland. Deze vertrekt vanuit Holwerd...
Je wilt soms iets veranderen aan je auto. Dat kan zijn omdat je dat zelf wilt, bijvoorbeeld...
De anti-remradar in Spanje is een nieuw radarsysteem dat zijn intrede zou kunnen doen. Het...
En dat is niet gek. “Rotondes zijn veel veiliger dan andere kruispuntvormen”, vertelt Erwin...
De technieken die hypermilers gebruiken om nog zuiniger te rijden dan de fabrikant voor mogelijk...
Wat is het geheim van zuinig rijden? Juist optrekken en afremmen kost veel energie, dat weet...
Computers die met computers communiceren, in enkele decennia is het de normaalste zaak van...
Het is zo gemakkelijk, die automatische verlichting. Als het schemert of slechter weer is,...
Je zult wellicht even met de ogen moeten knipperen als je een afwijkende combinatie op de...
Hoge temperaturen eisen al snel hun tol. Je moet je meer inspannen om ‘bij de les’ te blijven...
Terwijl men in het Haagse nog altijd aan het worstelen is met een politieke crisis die weinig...
EVAP, FCM, ISC: wat betekenen de afkortingen rond emissienormen en hun metingen? We proberen...
Bij veel tunnels zie je vaker dat een rijstrook in de rustige uren is afgekruist. Ook bij...
Het delen van een auto lijkt eenvoudig maar er kunnen haken en ogen aan zitten. Natuurlijk,...
Laten we eens kijken naar de regelgeving als je een kruispunt blokkeert, een veel voorkomende...
Het ontstaan van verblinding is een natuurlijk fenomeen. Als het donker is, gaat de pupil...
De rijvaardigheid van (oudere) automobilisten draait bijna helemaal om oogtesten en brillen....
Het overgrote deel van de kleine witte stickertjes die de vulpistolen van tankstations sieren...
In de praktijk kun je een mistachterlicht niet zo vaak gebruiken. Je mag het namelijk alleen...
Je vindt in Nederland op veel verschillende locaties snelheidscontroles. Die heb je in verschillende...
Je wilt bij je auto een aanhanger gaan gebruiken om bijvoorbeeld een caravan te trekken, een...
Als je meer dan 500 (geregistreerde) privékilometers rijdt met de auto van de zaak of wanneer...
Echter, een ‘verdiept wegtracé’ biedt meer mogelijkheden dan het naadloos laten kruisen van...
Het maakt niet uit of je veel of weinig kilometers rijdt, iedereen betaalt een ander bedrag...
De geldigheid van je rijbewijs staat op het rijbewijs zelf. Voor de categorie B is dat over...
Tijdens de vakantie zijn de kosten voor de Franse tolwegen vaak vrij aanzienlijk. Ook al is...
Het kan je natuurlijk gebeuren dat je een flitser over het hoofd ziet. En soms weet je ook...
Mobiliteit vereist energie – ongeacht het type aandrijving. Wie met duurzaamheid bezig is,...
Het is tegenwoordig niet meer verplicht om in Frankrijk een alcoholtester in de auto te hebben....
Je zou het van de Belastingdienst niet verwachten, maar de regels rond bijtelling van een...
Sinds 2018 heb je waarschijnlijk een vreemde afkorting gezien in autoreclame en -media. Deze...
De auto is een kostbaar bezit. Van alle kanten kun je ‘geplukt’ worden. We zochten uit of...
Professor Peter Vink houdt zich bezig met reiscomfort in brede zin. Johan Molenbroek is dé...
Het is in Nederland toegestaan om een koptelefoon op te hebben tijdens het autorijden, of...
“Drempels zijn een effectief middel om de snelheid van het wegverkeer te beperken, maar worden...
Met je auto het water in duiken. Hoe vaak het precies gebeurt, is niet helemaal duidelijk,...
Je moet een functionerende ruitensproeier in je auto hebben zitten. En ja, je kunt een boete...
Als je een auto van de zaak kunt rijden én je hebt een flinke vinger in de pap als het om...
Het rijden in het donker hoeft niet moeilijk te zijn maar het is vaak wel minder comfortabel....
Steeds meer auto’s op de markt hebben een automaat. Zeker een hybride of elektrische auto...
De airbag wordt geactiveerd bij een aanrijding en klapt in 0,01 tot 0,05 seconde uit. Dat...
Bij een nieuwe of andere auto is het altijd even kijken hoe alles werkt. Ook het tanken, of...
De afgelopen jaren heeft zich naast het huren via een autoverhuurbedrijf een alternatieve...
Wie onderweg was met een elektrische auto, weet niet altijd of er laadpunten voor alternatieve...
De auto’s die in een milieuzone rijden, moeten zijn voorzien van een milieusticker. Heb je...
Sinds september 2017 is op nieuwe automodellen de emissienorm Euro 6d van kracht. Deze auto’s...
Het is erg lastig om een eenduidig antwoord te geven op de keuze welke brandstof voor je volgende...
In dit artikel vind je de belangrijkste varianten van hybride aandrijvingen. Dat zijn er namelijk...
De toekomst is digitaal. Moderne auto's zijn al computers op wielen. Ze communiceren met de...
Het is leuk om te ontdekken welke automobiele parels er in het land zijn. En wellicht zijn...
Jaren geleden verkondigden merken als BMW en Ford dat ze van de auto een rijdende arts wilden...
In verschillende steden in Nederland is een milieuzone ingesteld voor oude dieselauto’s. Een...
Het is altijd even een dingetje, het ophalen en in gebruik nemen van een huurauto. Eigenlijk...
Je rijbewijs heb je vaak bij je. Daardoor is het een handig middel als je moet aantonen wie...
De rustpunten om je handen op te leggen zijn namelijk met nieuwe inzichten meeverhuisd naar...
In verschillende steden in Nederland is een milieuzone ingesteld voor oude dieselauto’s. Met...
Juist die kleine verkeersboetes kunnen aardig oplopen. We hebben al een keer uitgelegd dat...
Zeker als je een auto met meerdere mensen gebruikt zul je behalve de stoel ook vaak de buitenspiegels...
Je kunt er praktisch niet omheen, die grote panelen met informatie over de situatie op de...
In Duitsland kun je het wel vergeten met een oudere auto die vervuilend is voor de omgeving....
Natuurlijk, meerdere dingen doen tijdens het besturen van je auto leidt af en kan gevaar opleveren....
In verschillende steden in Nederland is een milieuzone ingesteld voor oude dieselauto’s. Een...
De kans is klein maar het kan gebeuren dat je een auto tegenkomt die op zich bekend voorkomt...
In verschillende steden in Nederland is een milieuzone ingesteld voor oude dieselauto’s. Een...
Het is een duidelijke regel: inhalen doe je links. Dat geldt in de meeste situaties en is...
Nederland heeft erg veel rotondes. Je ziet ze klein in alle woonwijken maar ook erg groot,...
Vermoeidheid achter het stuur is een onderschat gevaar. Het kan iedereen overkomen maar de...
Tot 2015 was er sprake van een dalende trend, maar in 2016 was er weer een stijging te zien...
Door de jaren heen zijn er steeds meer controlelampjes bijgekomen. Er komen immers ook steeds...
Het niet gebruiken van de richtingaanwijzer is een van de grote ergernissen in het verkeer....
Dagelijks staan we er massaal in, van ’s ochtends vroeg tot soms ’s avonds laat. Al flirtend...
Daarbij moet je in de gaten houden dat er op gebied van maximumsnelheden in Duitsland verschillende...
Het vullen van je waterstoftank mag dan wel sneller gaan, je moet het nog altijd plannen....
Hoewel de brandstofprijs nog steeds erg hoog is, zou deze tip je wat geld aan de pomp moeten...
Het is natuurlijk nooit leuk om een boete te krijgen maar soms is het wel goed dit van te...
De mistlichten op een auto hebben een eenzaam bestaan. Volgens de regels mag je mistlichten...
Als je een nieuwe auto bestelt, dan is het bijna onvermijdelijk dat je kunt kiezen uit verschillende...
Een auto op een politieafzetting ingereden en op zijn kant geëindigd, dat kan een van de oorzaken...
In de strijd om een hoger rendement en een lagere CO2-uitstoot grijpt een aantal autofabrikanten...
In verschillende steden in Nederland is een milieuzone ingesteld voor oude dieselauto’s. Een...
Je autostoel instellen is in principe gemakkelijk. Je hebt er profijt van met het oog op de...
Juist die verbruikscijfers zijn interessant. Immers, je rijdt je auto in de échte wereld op...
Met rijbewijs B mag je een aanhanger trekken waarbij in grote lijnen de totale combinatie...
De prijs van benzine is voor veel mensen per definitie te hoog. Naast de prijs van de aardolie...
Langs de A1 tussen Diemen en knooppunt Muiderberg ligt een spitsstrook. Je kunt die spitsstrook...
Het aantal trajectcontroles neemt toe. Sinds enkele jaren rolt de overheid ook op het provinciale...
Mist ontstaat als er warme, vochtige lucht over een kouder oppervlak stroomt. De warme lucht...
Het B-rijbewijs is min of meer het standaard rijbewijs als het om auto’s gaat. Mensen die...
We beginnen bij het belangrijkste onderscheid tussen een geremde en ongeremde aanhanger. Je...
De fietsstraat is herkenbaar aan een rode tint van de stenen of het asfalt (net als een fietspad)....
Met onweer rijden vinden veel mensen niet prettig. Vaak regent het, is het donker en heb je...
De Subsidie Emissieloze Bedrijfauto’s lijkt op de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s...
We weten allemaal hoe belangrijk het is om een autogordel om te doen. Maar hoe draag je de...
Op toeristisch drukke dagen is het een bekend bericht op de radio: de wachttijd bij de veerboot...
En de boete als je niet handsfree belt is niet gering. Je betaalt in 2022 namelijk €350 voor...
De prijzen van benzine en diesel rijzen de pan uit en zelfs voor lpg lijk je tegenwoordig...
Veel mensen hebben jaren geleden met een rekenmachine in de hand de keuze van hun auto bepaald....
Op een drukkere weg sta je gemakkelijker stil in het verkeer. Eigenlijk is een file vaak verloren...
Dit doet eCall zowel in Nederland als in het buitenland. Behalve een noodoproep naar de alarmcentrale...
Eigenlijk is het alcoholslot het beste te vergelijken met een startonderbreker. Voor het starten...
Tijdens het winterseizoen is gladheid één van de grootste gevaren in het verkeer. Daarnaast...
Alles wordt duurder en met name de energiekosten zijn daarbij een vervelende prijsopdrijver....
De hoofdsteun is een cruciaal element voor je veiligheid. We geven hier enkele tips om de...
Het rijden in een storm hoeft overigens helemaal niet moeilijk te zijn, je moet je aandacht...
In steeds meer steden en dorpen worden de deelauto’s van bijvoorbeeld Greenwheels, MyWheels...
Het is hard werken, tegen de zon kijken, zeker een laagstaande zon. En als je op zo’n middag...
De lage-emissiezone ofwel LEZ in België is te vergelijken met de milieuzone in Nederland....
Audi, met BMW een van de pioniers van deze laserverlichting als techniek, heeft een naam hoog...
Er is wat voor te zeggen om een auto te voorzien van een lpg-installatie. Veel moderne auto’s...
De automobilist kreeg de bekeuring in een politiezone rond de Belgische plaats Diest. Hij...
De koppeling is onmisbaar voor een auto met een handgeschakelde versnellingsbak. Het is een...
Als je al langer autorijdt denk je wellicht met weemoed terug aan de tijd dat je op de snelheidsmeter...
Je rijgedrag heeft invloed op de levensduur van je auto. Je vindt hieronder enkele tips waarmee...
Iedere auto is tegenwoordig uitgerust met een ABS-systeem dat via de remmen de veiligheid...
Automatische versnellingsbakken worden steeds populairder. In steeds meer automodellen vind...
Met de komst van steeds meer elektrische auto’s is het logisch dat je ook in een elektrische...
EU-regelgeving stelt bij nieuwe voertuigtypes de intelligent speed assistant (ISA) verplicht....
Ongelijkvloersheid van een knooppunt (dus met wegen die boven en onder elkaar langs gaan)...
De airbag is essentieel bij de veiligheid in moderne auto's. De airbag is nu onlosmakelijk...
Steeds meer steden in Nederland stellen een milieuzone in. Die gelden dan vooral voor auto’s...
Ongeacht het seizoen, geen enkele automobilist ontkomt aan een portie regen op zijn tijd....